ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“Σηκώθηκαν” 2.707 όροφοι στην Κρήτη – Σε ένα χρόνο είναι σαν να χτίστηκαν 16,6 ουρανοξύστες σαν τον Μπουρτζ Χαλίφα!

“Έκρηξη” οικοδομικής δραστηριότητας καταγράφεται σε ολόκληρη την Κρήτη κατά το έτος 2023, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, είναι μέσα στις πρωταθλήτριες περιφέρειες στη χώρα σε νέες οικοδομικές άδειες, νέες οικοδομές, προσθήκες και κατοικίες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως το στοιχείο ότι στη διάρκεια του 12μήνου του παρελθόντος έτους, 2023, ανεγέρθηκαν στην Κρήτη 2.707 όροφοι, προερχόμενοι από 1.320 νέες οικοδομές και 417 προσθήκες είτε καθ’ ύψος είτε σε έκταση, καθώς και 2.972 κατοικίες.

Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος, αρκεί να λάβει υπόψη του ότι το υψηλότερο κτήριο στον κόσμο, που είναι το Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι, αποτελείται από 163 ορόφους. Τότε μια απλή διαίρεση δίνει το απίστευτο εύρημα ότι στην Κρήτη το 2023 προστέθηκαν στο κτηριακό της απόθεμα 16,6 ουρανοξύστες, καθένας σαν το Μπουρτζ Χαλίφα και όχι χαμηλότερος. Βεβαίως τέτοιου είδους κτήρια στην Κρήτη δεν είναι ανεκτά λόγω φυσικού περιβάλλοντος και αρχιτεκτονικής συνείδησης. Οι όροφοι που μνημονεύονται προφανώς και είναι διεσπαρμένοι σε οικοδομές που άρχισαν να χτίζονται εκ βάθρων και άλλες που απέκτησαν νέα δυναμικότητα με την προσθήκη τετραγωνικών μέτρων.

Η εντυπωσιακή διαπίστωση για την Κρήτη είναι εύκολο να οδηγήσει σε συμπεράσματα, όπως ότι τα έσοδα από τον τουρισμό επανεπενδύονται σε νέες υποδομές ή και κατοικίες που χρησιμοποιούνται για βραχυπρόθεσμη μίσθωση, όπως την πλατφόρμα Airbnb.
Σε επίπεδο Κρήτης, 1.737 νέες οικοδομές ανεγείρονται στο νησί, που αντιστοιχούν σε 526.775 τ.μ. και σε 2.273 ορόφους, ενώ επιπλέον τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. παρουσιάζουν 2.972 κατοικίες στη διάρκεια του 2023. Εκτός από το Ρέθυμνο, τα Χανιά και το Ηράκλειο, σε άνθηση βρίσκεται η οικοδομική δραστηριότητα στον δήμο Αγίου Βασιλείου και τη Χερσόνησο, ο δήμος Πλατανιά παρουσιάζει ύφεση, ενώ απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για τον σεισμόπληκτο δήμο Αρχανών-Αστερουσίων, όπου χτίζονται μόνο ισόγεια!

Σε επίπεδο χώρας, κατά την περίοδο των τελευταίων 12 μηνών, δηλαδή από τον Ιανουάριο 2023 έως τον Δεκέμβριο 2023, το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 26.962 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 6.238.016 m2 επιφάνειας και 29.171.122 m3 όγκου.

Πίνακας
Νέες οικοδομές και περισσότερα τ.μ.! 
Οι δήμοι Χανίων και Ρεθύμνου εμφανίζονται πρωταθλητές στο κομμάτι των νεοανεγειρόμενων οικοδομών, καθώς, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., παρουσιάζουν άνθηση ως προς τη νέα οικοδομική δραστηριότητα με τις περισσότερες νέες οικοδομές στην Κρήτη. Για παράδειγμα, ο δήμος Χανίων εμφανίζεται πρώτος στην Κρήτη με 173 νέες οικοδομές, ο δήμος Ρεθύμνου με 157 και με 126 νέες οικοδομές ο δήμος Ηρακλείου. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι στο Ρέθυμνο προστίθενται τα περισσότερα τετραγωνικά στο δυναμικό του δήμου με 54.754 τ.μ., ενώ στα Χανιά τα νέα τετραγωνικά, αν και οι οικοδομές είναι περισσότερες, φτάνουν τα 54.626, δηλαδή 1.000 τ.μ. λιγότερα από τον δήμο Ρεθύμνου. Στον δε δήμο Ηρακλείου, που είναι από δεκαετίες οικοδομικά κορεσμένος με 126 νέες οικοδομές, προστίθενται 51.073 νέα τ.μ.
Ωστόσο, σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων, πρωταθλητής στην Κρήτη σε νέες οικοδομές και προστιθέμενους ορόφους αλλά και τετραγωνικά μέτρα, που προστίθενται στο απόθεμα των περιοχών, εμφανίζεται το Ηράκλειο, καθώς ιδιαίτερα έντονη και δυναμική εμφανίζεται η δραστηριότητα στον δήμο Χερσονήσου και τον δήμο Μαλεβιζίου. Στον δήμο Χερσονήσου εμφανίζονται 122 νέες οικοδομές και 210 νέοι όροφοι, χωρίς να συνυπολογιστούν οι προσθήκες, ενώ στον δήμο Μαλεβιζίου, αν και μόνο 73 νέες οικοδομές, οι προστιθέμενοι νέοι όροφοι φτάνουν τους 131.
Απογοήτευση, κορεσμός και άνθηση! 
Απογοητευτική είναι η εικόνα στον δήμο Μινώα Πεδιάδας, όπου ο σεισμός ισοπέδωσε το Αρκαλοχώρι και παρά το γεγονός ότι κατασκευάζεται ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα στην Ελλάδα, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, οι νέες οικοδομές φτάνουν τις 19 και οι όροφοι τους 25, δηλαδή φτιάχνονται κυρίως ισόγεια!
Το ίδιο περίπου εμφανίζεται και στον δήμο Βιάννου, όπου κατασκευάζονται 17 οικοδομές και 23 ορόφους, δηλαδή 17 ισόγεια σίγουρα και κάποια με έναν επιπλέον ή και δύο ορόφους!
Σε κορεσμό φαίνεται να βρίσκεται ο τουριστικότερος δήμος της Π.Ε. Χανίων, ο δήμος Πλατανιά, όπου, αν και συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ξενοδοχειακό απόθεμα, οι νέες οικοδομές είναι μόλις 78 και οι όροφοι 83, ενώ αντιθέτως ανερχόμενος οικοδομικά δήμος στα Χανιά είναι ο δήμος Αποκορώνου, όπου παρατηρείται η αμέσως επόμενη από τον δήμο Χανίων μεγαλύτερη νέα οικοδομική δραστηριότητα με 85 νέες οικοδομές και 140 νέους ορόφους.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ο δήμος Αγίου Βασιλείου βρίσκεται σε άνθηση με 78 νέες οικοδομές και 126 νέους ορόφους, ενώ στο Λασίθι κρατούν τα σκήπτρα ο δήμος Αγίου Νικολάου με 72 νέες οικοδομές και 131 ορόφους. Tέλος ο δήμος Ιεράπετρας έχει 37 νέες οικοδομές και 63 νέους ορόφους.
ΠΗΓΗ: neakriti.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ