ΑΓΡΟΤΙΚΑ

“Kαλπάζει” ο δάκος στην Κρήτη! Προβληματισμός στους παραγωγούς

Έως και 700 δάκοι μέσα σε μία παγίδα! Αυτό μπορεί να είναι το σενάριο το οποίο απεύχονταν για τη φετινή χρονιά χιλιάδες παραγωγοί, ωστόσο αποτελεί γεγονός και υποδηλώνει ότι τα προβλήματα με το δάκο στην Κρήτη έχουν έρθει για να μείνουν.

Η κατάσταση έχει κινητοποιήσει ήδη την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη με τους επόπτες δακοκτονίας χθες, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και να καθοριστεί μια πιθανή γραμμή αναχαίτισης του.

Όπως φάνηκε στο πλαίσιο της σύσκεψης, τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρούνται σε ημιορεινές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, που αντιμετωπίζουν και τα περισσότερα θέματα.

«Είναι γεγονός πως σε κάποιες περιοχές και κυρίως σε ημιορεινές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου παρατηρούνται μεγάλα προβλήματα, καθώς φαίνεται ότι από τη μία πλευρά υπάρχει πλέον έντονη ανθεκτικότητα του δάκου και από την άλλη υπάρχουν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για την εξάπλωση του» αναφέρει με δηλώσεις του στην «Π» ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Νίκος Συριγωνάκης.

Ο αντιπεριφερειάρχης τονίζει πως δεδομένων των συνθηκών είναι απαραίτητη η συμβολή και συνεργασία των ίδιων των παραγωγών προκειμένου να υποδεικνύουν τα μεγαλύτερα προβλήματα προς τα συνεργεία που έχουν αναλάβει τη δακοκτονία.

Αναφέρεται ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα φαίνεται πως παρουσιάζονται στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος, όπου υπάρχουν πολλές ημιορεινές περιοχές με ελαιόδεντρα, αν και αυξημένοι πληθυσμοί παρατηρούνται σύμφωνα με δηλώσεις των παραγωγών και στα ορεινά τμήματα του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, καθώς επίσης και στη ρίζα του Ψηλορείτη.

«Το πρόβλημα είναι τεράστιο και τολμώ να πω διπλάσιο από την περυσινή χρονιά» τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης ο οποίος και προσθέτει:

«Ακούμε και βλέπουμε 500 – 600  ακόμα και 700 δάκους σε μια παγίδα, ειδικά προς τις περιοχές Αρκαλοχωρίου και Καστελίου, αλλά το πρόβλημα είναι μεγάλο και σε άλλες περιοχές. Δεν είναι μεμονωμένο και πρέπει να δούμε συνολικά πώς θα το αντιμετωπίσουμε».

Υπενθυμίζεται ότι, η «Π» έχει αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα από την αρχή, τονίζοντας καταγγελίες, αλλά και παρεμβάσεις παραγωγών που από την έναρξη κιόλας του προγράμματος δακοκτονίας είχαν τονίσει ότι διαπιστώνεται πως και φέτος τα προβλήματα θα είναι μεγάλα.

Και οι επιστήμονες πάντως διαπιστώνουν πλέον πως υπάρχει πρόβλημα με τη δακοκτονία παρά την αλλαγή των σκευασμάτων, θεωρώντας πως οι παρεμβάσεις είναι επαρκείς ωστόσο οι καιρικές συνθήκες και η ανθεκτικότητα του εντόμου δεν βοηθούν.

Το ζήτημα όμως που θέτουν οι παραγωγοί προς την Περιφέρεια και κάθε συναρμόδιο είναι πώς θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και να γλυτώσουν από μια δεύτερη πιθανή καταστροφή η οποία και θα είναι ολοκληρωτική και συσσωρευτική στα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

ΠΗΓΗ: patris.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ