ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“Χάνονται” γραβιέρα και κεφαλοτύρι – Έρχονται νέες αυξήσεις “φωτιά” στα τρόφιμα!

“Τσουνάμι” ακρίβειας θα φέρει νέες ανατροπές στην καθημερινότητα και τις συνήθειές μας, με ανατιμήσεις – “φωτιά” σε βασικά προϊόντα διατροφής και καθημερινής χρήσης…

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σωματείου Logistics Ν. Ηρακλείου, Νεκτάριο Κανακαράκη που μίλησε για τα νέα δεδομένα στην ΕΡΑ Ηρακλείου, η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων που έχει συρρικνωθεί θα φέρει μοιραία σημαντικές ελλείψεις στην αγορά, αλλά και νέες αυξήσεις στις τιμές τους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά “Χάνεται η γραβιέρα και το κεφαλοτύρι!” Και για όσες ποσότητες θα υπάρχουν στην αγορά, η τιμή θα εκτοξευθεί στα ύψη φθάνοντας ακόμη και τα 14-15 ευρώ το κιλό!

Ο κ. Κανακαράκης εκτίμησε ότι σύντομα θα δούμε αύξηση 10-14% στην τιμή του παξιμαδιού. Επίσης αναμένονται ανατιμήσεις στα λευκά είδη, σε ποσοστό 10%, στο αλκοόλ έως 7%, στα κρουασάν 7% όπως και στα απορρυπαντικά, ενώ όπως είπε φαίνεται μία “προσαρμογή” της τοπικής αγοράς στα δεδομένα που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα.

Αιτίες, φυσικά, ο πόλεμος στην Ουκρανία που μαίνεται και οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται με το ενεργειακό “ράλι”.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον κ. Κανακαράκη ότι αυτές οι ανατιμήσεις δεν περιλαμβάνουν τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μεταφορικό κόστος, ενώ σοβαρό πρόβλημα εντόπισε και στην παραγωγή βαμβακιού από το Πακιστάν που είναι σημαντικά μειωμένη αλλά και πιο ακριβή.

Σε ό,τι αφορά στο καλάθι της νοικοκυράς, ο ίδιος τόνισε ότι ενώ κατά μέσο όρο μια μέση οικογένεια δαπανούσε περίπου 60 ευρώ για τρόφιμα, τώρα έχει πέσει στα 25-30 ευρώ και μάλιστα για το 1/3 των προϊόντων που ψώνιζε πριν, ενώ μία πιο εύρωστη οικονομικά δαπανούσε 100-120 ευρώ για το σούπερ μάρκετ και τώρα το ποσό αυτό έπεσε στα 85 ευρώ περίπου…

#pgnews
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ