ΚΡΗΤΗ

Προβλήματα με το “καλημέρα” στη φιλοξενία ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στην Κρήτη

Ναι στην φιλοξενία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων αλλά υπό όρους και προϋποθέσεις, είπαν ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης και οι εκπρόσωποι της Κρήτης στην Υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου στο πλαίσιο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Η Υφυπουργός περιέγραψε τις ανάγκες που υπάρχουν, αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τους φόβους των Δημάρχων για ελλιπέστατες χρηματοδοτήσεις και για προβλήματα που είναι πιθανό να ανακύψουν, κυρίως ως προς την τήρηση οικονομικών όρων.

Είναι χαρακτηριστικό πως όπως τόνισε στην Υφυπουργό ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής και γνώστης των προβλημάτων Μανώλης Κοκοσάλης, δεν είναι εφικτό μία δομή φιλοξενίας έως 25 ατόμων να μπορέσει να ανακατασκευαστεί ή έστω να συντηρηθεί και να εξοπλιστεί κατάλληλα με μόλις 15.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής έκανε σαφές πως η Κρήτη έχει σκύψει στο πρόβλημα, με υποδειγματικό μάλιστα τρόπο, όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση εφικτό, οι κατά τόπους δήμοι να  στηρίξουν μια προσπάθεια οικονομικά με πόρους που δεν διαθέτουν, αφού τα χρήματα που προβλέπει το Κράτος δεν καλύπτουν ούτε στοιχειώδεις ανάγκες.

Αναφορικά με τον αριθμό των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, υπήρξε μια ευελιξία, αφού και το Υπουργείο αναγνωρίζει πως η απορρόφηση τους μπορεί να γίνει σταδιακά και μόνο εφόσον έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες υποδομές.

Η Υφυπουργός δεσμεύθηκε να επανεξετάσει θέσεις και απόψεις, ωστόσο αυτό που διαφαίνεται είναι ότι τα προβλήματα δύσκολα θα μπορέσουν να επιλυθούν.

Η κυρία Μιχαηλίδου ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κρήτης που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή της, ενώ από την πλευρά τους οι κ.κ. Κουράκης και Κοκοσάλης τόνισαν τη θέληση των τοπικών φορέων να συμβάλουν με τον καλύτερο τρόπο στην αντιμετώπιση του θέματος της φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων στο νησί.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Γιώργος Μαυρογιάννης, η υπεύθυνη του προγράμματος Στέγασης Αιτούντων Άσυλο στην Κρήτη- ESTIA Δήμητρα Καμπέλη και ο διευθυντής της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ Γιώργος Ζερβός.

Το επόμενο βήμα στην προετοιμασία υλοποίησης του προγράμματος, είναι η πραγματοποίηση νέας σύσκεψης με τη συμμετοχή και στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, προκειμένου να λυθούν τεχνικά ζητήματα.

Αφού δοθούν διευκρινίσεις από τα αρμόδια στελέχη, θα κληθεί η ΠΕΔ να λάβει αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ