Το highlight πιάτο του Ρεθύμνου είναι ασυζητητί το πιλάφι, γαμοπίλαφο. Το δοκιμάσαμε στις περισσότερες στάσεις μας, και ευπειθώς αναφέρουμε ότι οι ντόπιοι ξέρουν και το κάνουν καλά. Ο πλούτος όμως της ρεθυμνιώτικης κουζίνας δεν εξαντλείται σε ένα φαγητό. Από τσιγαριαστά αμνοερίφια, μέχρι αυγά με στάκα και μελιτζάνες με ξινόχοντρο, πετύχαμε όλο το γαστρονομικό ρεπερτόριο του Ρεθύμνου και σας προτείνουμε τα μαγαζιά που σερβίρουν τις καλύτερες εκδοχές τους. Απ’ τον βορρά μέχρι τον νότο, κι από ξυλόφουρνους και καφενέδες, μέχρι λουκουματζίδικα, μπαρ και καλά ρεστοράν.
Στην πόλη και στα περίχωρα
Hasika (εστιατόριο)


![]() |
![]() |
Ο πολυπράγμων μάγειρας Μιχάλης Χάσικος εκπροσωπεί επάξια τον τόπο του σε ένα από τα σημαντικότερα εστιατόρια του νομού, όπου προβάλλει την τοπική γαστρονομία μέσα από μια σύγχρονη οπτική. Μαζί με την επίσης μαγείρισσα/ζαχαροπλάστρια κόρη του, Φρόσω, προτείνουν πιάτα σαν μικρά αφηγήματα, με περιεκτική νοστιμιά. Δοκιμάσαμε αρνί τσιγαριαστό με πλιγούρι, επηρεασμένο από το πανηγυριώτικο φαγητό κισκέικ, χανιότουρτα καλιτσούνι, μεδούλι στον ξυλόφουρνο και τα συνοδεύσαμε με ψωμιά 24ωρης ωρίμανσης με παλιό προζύμι, τα οποία επιμελείται ο γιος του Βασίλης, και με κρασιά από το Ρέθυμνο. Κλείσαμε με κοκτέιλ από το μπαρ Η17 και με μια μοντέρνα εκδοχή του μπακλαβά. Ν.Μ.
Αγίας Βαρβάρας 11-13, Παλιά Πόλη Ρεθύμνου, Τ/28310-21.014. Καθημερινά 12.00-00.00.
H17 (μπαρ)
![]() |
![]() |
Ένα πανέμορφο και ατμοσφαιρικό μπαρ που έχει δημιουργήσει ο Μιχάλης Χάσικος, με μια χορταστική, μακρόστενη μπάρα. Τα κοκτέιλ επιμελείται ο μπαρτέντερ Παναγιώτης Φραγκιδάκης με ελληνικά βότανα και limited-edition ελληνικά αποστάγματα. Τα κοκτέιλ σερβίρονται και στο διπλανό εστιατόριο Hasika. Εντυπωσιακή η λίστα με τα premium ποτά από όλο τον κόσμο. Ν.Μ.
Αγίας Βαρβάρας 17, Παλιά Πόλη Ρεθύμνου, Τ/28310-21.014. Καθημερινά 18.00-01.00.
Αυλή (εστιατόριο)


Όνομα και πράγμα, η Αυλή στεγάζεται στο αίθριο πέτρινου κτιρίου με σπονδυλωτή ιστορία που ξεκινά από τον 16ο αιώνα. Η ανακαίνισή του το μετέτρεψε σε όμορφο εστιατόριο το 1987, ενώ η πλούσια οινοθήκη του ολοκληρώθηκε το 2002. Ο σεφ Βασίλης Λεωνίδου παρουσιάζει ένα μενού βασισμένο σε κρητικούς συνδυασμούς υλικών που αποδίδει με διάφορες τεχνικές. Ξεχώρισα το κρουστό και ευχάριστα ξινούτσικο σεβίτσε και το θαυμάσιο πιάτο με ανάμεικτα θαλασσινά, με φίνες γεύσεις και φρεσκάδα θαλασσινή. Μου άρεσε η σαλάτα με τα (επιτέλους!) πικρούτσικα και αλ ντέντε χόρτα και το πιάτο με κεφτέδες σουπιάς, με το γήινης νοστιμιάς συνοδευτικό του, ένα παλαιωμένο ρύζι. Δοκιμάστε και τα πικάντικα ρεβίθια με αρνίσιο κοιλιδάκι και καλαμάρι, με διακριτές υφές, σωστά μαγειρέματα και ωραία αρώματα. Β.Κ.
Ραδαμάνθεως 17, Παλιά Πόλη Ρεθύμνου, Τ/28310-58.250. Καθημερινά 12.00-00.00.
Λεμονόκηπος (εστιατόριο)

![]() |
![]() |
Δίπλα στο τζαμί Νερατζέ, μπροστά στην πλατεία Μικρασιατών, ο Λεμονόκηπος είναι ένα από τα εκ των ων ουκ άνευ του Ρεθύμνου, καθώς από το 2000 που λειτουργεί από την οικογένεια του Μάριου Πορτάλιου, και πλέον από τον ίδιο, σερβίρει σταθερά καλό, δημιουργικό φαγητό με αφετηρία την κρητική κουζίνα. Ο πανέμορφος κήπος με τις λεμονιές είναι ένα ιδεώδες casual σικ εστιατορικό σκηνικό που θυμίζει παλιά ταβέρνα. Δοκιμάζουμε άψογα βρασμένα βλίτα με γαλένι και τριμμένη ντομάτα, τραγανό καλαμάρι τηγανητό με ταραμά, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, πολύ καλό γαμοπίλαφο με ζυγούρι και γιαούρτι, αλλά και λιγκουίνι θαλασσινών με φοβερή μπισκ, και τα συνδυάζουμε με κρασιά από τη μεγάλη λίστα τους, μεταξύ των οποίων και αρκετές επιλογές από τον ρεθεμνιώτικο αμπελώνα. Για το τέλος τάρτα λεμόνι, ξινή και γλυκιά! Ν.Μ.
Εθν. Αντιστάσεως 100, Παλιά Πόλη Ρεθύμνου. Καθημερινά 12.00-23.30.
Sella Vineria (wine bar)

Στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης, αυτή η μικρή και καλοστημένη βινερία σε ένα ιστορικό κτίριο του 19ου αιώνα είναι μια ευχάριστη στάση για να δοκιμάσουμε τοπικά, κρητικά κρασιά, αλλά και αρκετές επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα. Όμορφος και ατμοσφαιρικός ο εσωτερικός χώρος με το walk-in κελάρι και το μεγάλο κεντρικό τραπέζι, ωραία και τα τραπεζάκια στον πεζόδρομο. Πολλές επιλογές σε ποτήρι, δυνατότητα για wine tastings και μικροί μεζέδες, όπως μαρινάτες αντσούγιες, χταπόδι καρπάτσιο και πλατό με κρητικά τυριά κι αλλαντικά. Ν.Μ.
Τζανέ Μπουνιαλή 65Α, Παλιά Πόλη Ρεθύμνου, Τ/28310-23.235. Καθημερινά 11.00-00.00, Κυριακή κλειστά.
Καφενείον Αραμπάς
![]() |
![]() |
Παραγγείλαμε τσικουδιές και καθίσαμε στον πεζόδρομο, όπου δοκιμάσαμε μερικούς θαυμάσιους μεζέδες, και δεν θέλαμε να ξεκολλήσουμε. Μας έφεραν ξύγαλο Σητείας, ντάκο και κουκόφαβα, οφτή πατάτα , φοβερή νεράτη μυζηθρόπιτα και απίθανα αυγά με στάκα και το καλύτερο στο τέλος: μία μερίδα κεφτέδες από τους νοστιμότερους που έχουμε φάει εδώ και καιρό. Ν.Μ.
Τζανέ Μπουνιαλή 46, Παλιά Πόλη Ρεθύμνου, Τ/28315-03.921. Καθημερινά 11.00-00.00, Κυριακή κλειστά.
Σουβλάκι Νίκος


Από το 1978 το σουβλατζίδικο αυτό στην Παλιά Πόλη παραμένει το δημοφιλέστερο του Ρεθύμνου, και όχι αδίκως. Χειροποίητος ο γύρος, καλαμάκι χοιρινό, νόστιμο μπιφτέκι και φρεσκοκομμένες πατάτες τηγανητές. Οι ντομάτες κατακόκκινες και γινωμένες, λεπτοκομμένα κρεμμύδια και μαϊντανός σε ένα τυλιχτό μικρού μεγέθους, αλλά μεγάλης νοστιμιάς. Ν.Μ.
Αρκαδίου 70, Παλιά Πόλη Ρεθύμνου, Τ/28310-55.249. Καθημερινά 11.30-23.00, Κυριακή κλειστά.
Φούρνος Κλαψινού

![]() |
![]() |
Αυθεντικός φούρνος της γειτονιάς, με ιστορία άνω των 100 χρόνων, που σήμερα τον λειτουργεί η τρίτη γενιά, ο Μάρκος Κλαψινός. Στον παμπάλαιο πάγκο από μωσαϊκά που έφτιαξε ο πατέρας του τη δεκαετία του ’50, αραδιάζονται από νωρίς το πρωί υπέροχα λυχναράκια, ελιόψωμα, κουλούρια και μικρές και μεγάλες πίτες με φύλλο λαδιού, τραγανό και πεντανόστιμο, ιδιαίτερα η πίτα γεμιστή με σταμναγκάθι και τυρί. Όλα ξεφουρνίζονται δύο φορές την ημέρα. Β.Κ.
Κορωναίου Πάνου 21, Παλιά Πόλη Ρεθύμνου, Τ/28310-29.654. Καθημερινά, από νωρίς το πρωί.
Φούρνος Αλεξανδράκη

![]() |
![]() |
Στεγάζεται στον ιστορικό φούρνο Μαμαγκάκη, που χρονολογείται στο 1800! Το 1988 τον ανέλαβε ο Γιώργος Αλεξανδράκης, που σήμερα φουρνίζει παρέα με τον γιο του, Στέφανο, ποικιλία από φοβερά παξιμάδια, όπως το παραδοσιακό εφτάζυμο, το κρίθινο και αυτό με ντόπιο χαρούπι και κριθάρι. Επίσης, τσουρέκια κλασικά (προτείνω το μοσχοβολιστό που ζυμώνεται με στακοβούτυρο και ανθόγαλο ή το γεμιστό με φρέσκια μυζήθρα), πίτες και πιτάκια κάθε λογής και, ίσως τα νοστιμότερα, καλοφουρνισμένα και μικροσκοπικά λυχναράκια. Β.Κ.
Γεωργίου Τσαγρή 28, Παλιά Πόλη Ρεθύμνου, Τ/28310-51.716. Καθημερινές από τις 08.00.
Καφενείο πλατείας Νομαρχίας

Το επίσημο όνομά της είναι Ηρώων Πολυτεχνείου, όμως όλοι τη γνωρίζουν ως πλατεία Νομαρχίας, με το παλιό νεοκλασικό κτίριο της πρώην νομαρχίας να καταλαμβάνει τη βορινή πλευρά της. Το γωνιακό καφενείο από τα παλιά και κλασικά, κάτω από τις μουριές, απέναντι από τα γραφεία του Α.Ο. Αστέρα-1945, ήταν στέκι παικτών και παραγόντων της ομάδας. Και λειτουργεί ακόμη. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος της πλατείας καταλαμβάνουν μαγαζιά εστίασης τουριστικά, που έχουν αλλοιώσει τον χαρακτήρα της πλατείας, παραμένει όμως η παραδοσιακή περατζάδα όλων –κυριολεκτικά– των τάξεων της ρεθεμνιώτικης κοινωνίας. Β.Κ.
Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Νομαρχίας), Παλιά Πόλη Ρεθύμνου. Καθημερινά, από νωρίς το πρωί.
Μαγειρείο Το Σεφτέρι


Η Ελευθερία Βογιατζάκη άνοιξε αυτό το μαγειρείο πριν από έξι χρόνια, με έναν σκοπό: να ταΐζει καθημερινά τους φοιτητές της πόλης με μαγειρευτό φαγητό και μεζέ. Φιλόξενη και ζεστή παρουσία, σερβίρει μαγειρευτά πιάτα όπως μελιτζάνες με ξινόχοντρο, ντολμαδάκια, σουτζουκάκια, μουσακά, μακαρόνια σύζουμα σε ζωμό κρέατος και κρητικό πιλάφι. Από μεζεδάκια για τη ρακή, δοκιμάστε μαρινάτο γαύρο, γεμιστούς ανθούς και φέτα τυλιγμένη σε φύλλο, με μαρμελάδα σύκο. Β.Κ.
Φωτάκη 24, Παλιά Πόλη Ρεθύμνου, Τ/28310-35.171. Ανοιχτά από το πρωί έως τις 22.30.
Μέλι (παγωτατζίδικο)

Νόστιμα παγωτά με ουσία, από τα καλύτερα στο Ρέθυμνο, φτιαγμένα με φρέσκο κατσικίσιο γάλα από την οικογενειακή φάρμα στο Κάτω Βαλσαμόνερο. Δοκιμάστε τιραμισού, πληθωρικότατο και ρετρό παρφέ βανίλια, στρατσιατέλα με το όνομα Καλυψώ, παρφέ σοκολάτα, παρφέ μόκα, cheesecake. Η ίδια οικογένεια διατηρεί και το ομώνυμο οικογενειακό ζαχαροπλαστείο στον παραλιακό δρόμο, στέκι των ντόπιων για παγωτό, ωραία γλυκά και χάζι στην περατζάδα και τη θάλασσα. Β.Κ.
Για παγωτό στο χέρι: Κρήνη Ριμόντι, Παλιά Πόλη. Ζαχαροπλαστείο: Σοφοκλή Βενιζέλου 7, παραλία, Τ/28310-50.847. Ανοιχτά από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.
Mona Lisa (ζαχαροπλαστείο)


Το μικρό ζαχαροπλαστείο Mona Lisa διατηρεί από τη δεκαετία του 1950 ένα δικό του παλιακό στιλ με πάστες αμυγδάλου και σεράνο, κλασικά βουτήματα βουτύρου που φουρνίζονται καθημερινά, βραχάκια με αμύγδαλο και σοκολάτα υγείας, ατομικές κλειστές πασταφλόρες και σιροπιαστά ταψιού (γαλακτομπούρεκο, κανταΐφι και ραβανί με λεπτή κρούστα μαρέγκας στην επιφάνεια), που σερβίρονται και σε μερίδα, προαιρετικά μαζί με μία μπάλα παγωτό από πρόβειο γάλα (καϊμάκι με καραμελωμένο κανταΐφι, γιαούρτι με ρόδι, πορτοκάλι με ροδάκινο, παρφέ). Β.K.
Κων/νου Παλαιολόγου, Παλιά Πόλη Ρεθύμνου, Τ/28310-23.082. Δευτ.-Σάβ. από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, Κυριακές από τις 16.00.
Μανάβικο-παντοπωλείο Βασ. Φραγκούλη
Από τα παλιά μανάβικα-παντοπωλεία της γειτονιάς όπου βρίσκεις τα εποχικά της Κρήτης και λίγων ακόμη περιοχών της υπόλοιπης Ελλάδας. Στα τελάρα έξω από το μαγαζί αναζητήστε τα στρουμπουλά, ντόπια ξυλάγκουρα με τη δυνατή νοστιμιά, τα εξωτικά φρούτα από τη νότια Κρήτη, καθώς και γλαστράκια με μυρωδικά και λουλούδια. Μέσα θα βρείτε ποικιλία από κρητικά τυριά, κρασί και παξιμάδια. Β.Κ.
Εθνικής Αντιστάσεως 18, Πεταλάδικα, Παλιά Πόλη Ρεθύμνου, Τ/28310-22.128. Καθημερινά από το πρωί.
Οινομαγειρείο-καφέ Αρμονικόν (ή της Παγώνας)

![]() |
![]() |
Με διαφορά το καλύτερο μαγειρείο-καφενείο της πόλης. Η Παγώνα Κοντογιάννη και ο μαντιναδολόγος άντρας της, Κώστας, μαγειρεύουν αληθινά σπιτικά φαγητά ημέρας και πιστοί θαμώνες τους είναι από κοστουμάτοι δικηγόροι μέχρι φοιτητές και ηλικιωμένοι περίοικοι. Δοκιμάσαμε μια πληθωρική κρητική σαλάτα με βραστά λαχανικά, φρέσκα κηπικά και ξινομυζήθρα, ένα εκπληκτικό λαδερό με πατάτες, κολοκυθάκια και χοχλιούς, κουκόφαβα υπέροχη, φοβερά κεφτεδάκια τηγανητά και τις πιο απίθανες τηγανητές πατάτες, που τις κόβουν σε διάφανες, τραγανές φετούλες-όνειρο. Λιγοστά τραπέζια. Β.Κ.
Γερακάρη 120, Παλιά Πόλη Ρεθύμνου, Τ/28310-22.147. Καθημερινές από νωρίς το πρωί έως τις 17.00.
Café-Brunch Παντέρμο-Pirate deli

Τα παιδιά του Παντέρμου σερβίρουν χορταστικά πρωινά μέχρι το μεσημέρι, με ειδικότητα στα αυγά σε κάθε μορφή, ιδιαίτερα το έξοχο αυγό ποσέ σε κρίθινο παξιμάδι ραντισμένο με ελαιόλαδο. Το βραδάκι θα συνοδεύσετε την μπίρα με κάποιο από τα σάντουιτς που φτιάχνουν με κάθε λογής ψωμί (ωραίο το στρογγυλό πολύσπορο με ντομάτα, κρητικό μανούρι και πέστο βασιλικού), τις πιατέλες με κρητικές γραβιέρες ή κρητικά αλλαντικά, πίτσες ατομικές με χειροποίητο ζυμάρι και νοστιμότατη μπουγάτσα με ωραίο φύλλο, κρητική γραβιέρα και μοσχαρίσιο παστουρμά. Β.Κ.
Τσουδερών 33, Παλιά Πόλη Ρεθύμνου, Τ/28310-36.888. Δευτ.-Σάβ. 08.00-22.00, Κυριακές κλειστά.
Ταβέρνα Γαβαλάς
![]() |
![]() |

Μια παμπάλαιη ταβέρνα, αληθινή χρονοκάψουλα, με τα μωσαϊκά της, παλιές φωτογραφίες από τα ’80s και μια σάλα καθαρή και παστρικιά που θυμίζει χρόνια ρομαντικά. Ο Γαβαλάς, με απαράλλαχτο ντεκόρ και μενού εδώ και τρεις γενιές, είναι γνωστός για το ωραίο μπιφτέκι του στα κάρβουνα, με «ελληνικό» ψήσιμο, κατά τι παραπάνω από το επιθυμητό, όπως συμβαίνει και στη μοσχαρίσια μπριζόλα του. Τα συνοδεύουμε με χωριάτικη σαλάτα, μυζήθρα, πεντανόστιμες πατάτες τηγανητές σε ροδέλες, μπίρες ή ντόπιο κρασί, καθώς το μενού είναι σφιχτό, σταθερό σχεδόν από πάντα. Ν.Μ.
Λεωφ. Μάχης Κρήτης 95, Ρέθυμνο, Τ/28310-22.579. Καθημερινά 18.00-00.00, Κυριακή 12.00-18.00.
Κανακάκης λουκουμάδες

Από το 1950 οι Ρεθυμνιώτες έχουν την τύχη να τρώνε τους λουκουμάδες του Κανακάκη. Φρεσκοτηγανισμένοι, ελαφριοί κι αλάδωτοι, τους σερβίρουν παραδοσιακά με ένα απαλό σιρόπι μελιού, σουσάμι και κανέλα, αλλά έχουν και πολλές μοντέρνες εκδοχές, όπως γεμιστούς με σοκολάτα γάλακτος και με επικάλυψη πραλίνα φιστίκι. Είναι επίσης γνωστοί για τα κοκάκια τους και τους χοχλιούς (κορνέδες). Ν.Μ.
Μοάτσου 6, Ρέθυμνο, Τ/28310-22.426. Καθημερινά 07.00-21.30.
Καφενείον Η Ωραία Ελλάς

![]() |
![]() |
Είναι λες και κάθεσαι στην πλατεία του χωριού, με την εκκλησία, τα καταστήματα και το κοινοτικό γραφείο με την ελληνική σημαία, αλλά στην πραγματικότητα βρίσκεσαι σε μια ήσυχη γωνιά του πολυτελούς ξενοδοχείου Creta Palace της Grecotel. Ένα μικρό, παραδοσιακού στιλ κρητικό καφενείο, που δίνει την ευκαιρία στους διεθνείς επισκέπτες του ξενοδοχείου να πάρουν μια γεύση από κρητική φιλοξενία και να μάθουν για την κουλτούρα του καφενέ. Βεγγερίζουμε με σπιτικά γλυκά κουταλιού, υποβρύχια, σκαλτσούνια, ανεβατά, ξεροτήγανα και λυχναράκια, και κάτω από τη δροσιά της πέργκολας απολαμβάνουμε ροφήματα με ντόπια βότανα και ελληνικό καφέ στη χόβολη. Εναλλακτικά, ζητάμε ποικιλιακές τσικουδιές και κρασιά της φάρμας, καθώς και ούζα από όλη την Ελλάδα και συνοδεύουμε με μικρό μεζέ, όπως αγκινάρες κι ασκορδουλάκους της Agrecofarms, τυριά από μικρούς Ρεθεμνιώτες παραγωγούς, τοπικά παξιμάδια κ.ά. Ν.Μ.
Μυσσίρια, Ρέθυμνο, Τ/28310-55.181. Καθημερινά 18.00-22.00.
Caramel (εστιατόριο)
![]() |
![]() |
Μέσα στον πανέμορφο χώρο του σικάτου ξενοδοχείου Caramel Grecotel συναντάμε το ομώνυμο δημιουργικό εστιατόριο, του οποίου το ψαροφαγικό μενού επιμελείται ο σεφ Νίκος Κοπανάκης. Τα τραπέζια απλώνονται μπροστά στην κεντρική πισίνα και το μενού βασίζεται στην κρητική κουζίνα και στα τοπικά προϊόντα, με έμφαση στα ιδιοπαραγόμενα από τη φάρμα Agreco farm. «Ό,τι μεγαλώνει σε αυτή τη γη είναι ευλογημένο», λέει ο ίδιος ο σεφ, δίνοντας έμφαση στην πρώτη ύλη. Ξεκινήσαμε με τρία έξοχα amuse bouche, ένα εικονικό στρείδι με βάση από εικονική ελιά, ένα χωνάκι με σταμναγκάθι τουρσί, καπνιστό χέλι και ταραμά, και χταπόδι στιφάδο με φάβα σε σφαίρα τηγανητή. Το γαλατόψωμο που ακολούθησε συνοδευόταν από βούτυρο φουντουκιού, κριτσίνια σε σχήμα σταχυού και πικάντικο ελαιόλαδο από την Agreco. Έξοχη η ψαρόσουπα με μάγουλα σφυρίδας και αφρό από λέμονγκρας, θαυμάσιο το καρπάτσιο από φαγκρί και άψογα ψημένο το ψάρι με τα βλίτα στα κάρβουνα, με λεπτή σάλτσα σαφράν και τραγανούς ανθούς κολοκυθιάς. Κλείσαμε με ωραία καρυδόπιτα, σερβιρισμένη με κρεμέ πραλίνας καρυδιού και παγωτό βανίλια. Ν.Μ.
Αδελιανός Κάμπος, Ρέθυμνο, Τ/28310-71.803. Ανοιχτά 19.00-22.00, εκτός Τρίτης και Κυριακής.
Στα χωριά
ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Αλέκος (ταβέρνα) στους Αρμένους


Καφενείο στους Αρμένους από το 1926 και ταβέρνα από το ’70 που το ανέλαβε ο Αλέκος Φραγκιαδάκης, ο οποίος πριν από λίγους μήνες έφυγε από τη ζωή. Την ταβέρνα την κρατάει τα τελευταία χρόνια ο γιος του Σήφης και τη δουλεύει με φιξ μενού, που περιλαμβάνει, ούτε λίγο ούτε πολύ, περί τα δέκα πιάτα σε μικρές μερίδες, για να χορταίνεις και να δοκιμάζεις και πολλά. Από τα ωραία του μενού που ευχαριστηθήκαμε στη δροσερή αυλή τους, είναι το χοιρινό με βολβούς, τα ντολμαδάκια, το αρνάκι με μελιτζάνες, το τσιγαριαστό κουνελάκι και η σφακιανή πίτα με μέλι. Ν.Μ.
Τ/28310-41.115. Καθημερινά 08.00-01.00.
Γουλές (ταβέρνα) στα Γουλεδιανά


Μία από τις πολύ δημοφιλείς ταβέρνες του νομού, στο χωριό Γουλεδιανά, πάνω στη στροφή του δρόμου, στο εικοσάλεπτο από το Ρέθυμνο, είναι από μόνη της αφορμή για εκδρομές. Εκεί δοκιμάσαμε τέλειο ψητό χοιρινό κατσαρόλας με Λιάτικο κρασί, ωραίο πιλάφι, συμπεθεριό σε δική τους εκδοχή με τοπικά τυριά και κουρουπιαστό σύγλινο με χόρτα και αυγά. Λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια από τον Μαρίνο Χαμογιωργάκη και την οικογένειά του, που πατώντας επάνω στην τοπική παράδοση προτείνουν κρητική κουζίνα με μικρές παραλλαγές. Ν.Μ.
Τ/28310-41.001. Καθημερινά εκτός Τρίτης, 14.00-22.00.
Καφενείο Simma, Πρασσές


Αξίζει να φτάσει κανείς στις Πρασσές για μια περιήγηση στο πανέμορφο χωριό με τη βενετσιάνικη αρχιτεκτονική κι ύστερα για ένα ποτήρι κρασί και απλό μεζέ, όπως γαλομυζήθρα, ντάκο και απάκι, στον καλοστημένο αυτόν σύγχρονο καφενέ που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο, ακριβώς στο ίδιο σημείο όπου υπήρχε στο παρελθόν ένα από τα παραδοσιακά καφενεία του χωριού. Το όνομα του καφενείου αναφέρεται στη γέφυρα του Σίμα, που βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό.
Ν.Μ.
Τ/6972-008.563. Καθημερινά 08.30-15.00 και 18.00-00.00, εκτός Δευτέρας.
ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ
Ταβέρνα του Μηνά στο Γαράζο

![]() |
![]() |
Με μόλις δέκα τραπεζάκια στην καταπράσινη, δροσερή αυλή τους, η Ελένη Ζωπιάκη σερβίρει την παλιά, καλή μαγειρευτή κουζίνα του Ρεθύμνου, με τα ιδιοπαραγόμενα της οικογένειας. Τα λαδερά μαγειρεύονται με κρέας σε ωραίους συνδυασμούς και συνοδεύονται με εποχικές σαλάτες από το μποστάνι ή με βλίτα και φρέσκο τυρί που παρασκευάζουν οι ιδιοκτήτες. Δοκιμάστε και τα καλιτσούνια με άγρια χόρτα ή τυρί, τα πληθωρικά ντολμαδάκια, τους ασκορδουλάκους και τα άλλα τουρσιά που φτιάχνει η Ελένη. Β.Κ.
Επαρχιακή Οδός Μουρτζανάς-Ανωγείων, Γαράζο, Τ/6937-631.041. Καθημερινά 11.00-22.30.
Απόδραση στο Γενί Γκαβέ (Δροσιά) για γουρουνόπουλο στα κάρβουνα και γαλακτομπούρεκο με ντόπιο γάλα
![]() |
![]() |

Γενί Γκαβέ σημαίνει στα τουρκικά Νέο Καφενείο, και το όνομα αυτό προέκυψε επί Τουρκοκρατίας, όταν ένας Τούρκος έχτισε εκεί το χάνι του για να εξυπηρετεί τους διερχομένους από τον δρόμο που συνέδεε την ανατολική με τη δυτική Κρήτη. Αργότερα το χωριό ονομάστηκε Δροσιά και με τα χρόνια υιοθετήθηκε το έθιμο του ψητού γουρουνόπουλου που το περνούν μισάδι από τη σούβλα και το ψήνουν στα κάρβουνα. Η προέλευση του εθίμου δεν είναι ξεκάθαρη, όμως πιθανολογείται ότι στο συγκεκριμένο χωριό, λόγω Τουρκοκρατίας, οι ταβερνιάρηδες επέλεγαν να ψήνουν χοιρινό, ειδάλλως τα αρνιά θα τους τα έκλεβαν οι Τούρκοι. Σήμερα στη Δροσιά λειτουργούν τρεις ταβέρνες που ειδικεύονται στο ψητό γουρουνόπουλο: του Φλουρή (Τ/28340-71.202), του Τζαγκάρη (Τ/28340-71.434) και ο Πλάτανος (Τ/28340-71.060). Κάθε Κυριακή επικρατεί το αδιαχώρητο, καθώς εκεί συρρέουν τόσο οι Ρεθυμνιώτες και οι Ηρακλειώτες, όσο και κόσμος από τα γύρω χωριά. Καθίσαμε στην οικογενειακή ταβέρνα Πλάτανος του Τάκη Σωπασή, που άνοιξε το 1998 και, όπως και οι άλλες δύο, έχει σπεσιαλιτέ της το γουρουνόπουλο στα κάρβουνα. Άψογα μαγειρεμένο, με μια πέτσα-αφρό, πεντατράγανη και κριτσανιστή, καλοαλατισμένη και με ψαχνό υποδειγματικά χυμώδες. Και μόνο γι’ αυτό αξίζει η διαδρομή. Συνοδεύστε το με πατάτες κυδωνάτες, είτε στο τηγάνι είτε ψητές στον φούρνο, με κρητική σαλάτα ή με ντάκο και συμπληρωματικά ζητήστε και αρνάκι ψητό. Πλάι μας η οθωμανική Βρύση του Χαελαλή του 19ου αιώνα και ένας πελώριος πλάτανος που προσφέρει τη σκιά του εδώ και πάνω από μία χιλιετία, όπως ισχυρίζονται οι ντόπιοι.

Λίγα μέτρα πιο δίπλα από την ταβέρνα, βρίσκεται ο οικογενειακός φούρνος των Σωπασήδων, που τον λειτουργεί ο αδερφός του Τάκη, ο Δημήτρης, και φτιάχνει νόστιμα παξιμάδια κριθαρένια, σταρένια, σικάλεως και με γλυκάνισο, για να πάρουμε μαζί. Ακριβώς απέναντι, στον Καινούριο Καφενέ (Τ/28340-71.470), τα αδέρφια Χρήστος και Θωμάς Φλουρής λειτουργούν το κατάστημά τους από το 2019 και κάνουν δικά τους γλυκά σε μια ωραία ποικιλία, εκ των οποίων τις εντυπώσεις κλέβουν τα σιροπιαστά. Το απαλό γαλακτομπούρεκο το φτιάχνουν με ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα από την περιοχή τους κι έχει μπιρμπιλωτή κρέμα, καρυκευμένη με ολίγον ξύσμα λεμονιού, ενώ κι ο μπακλαβάς τους είναι βουτυρένιος, πλούσιος και νόστιμος, και τον κάνουν με ανάμεικτα φιστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα και καρύδια ντόπια. Ν.Μ.
ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Καφενείο του Ράφτη στο Σπήλι
Από τα παλιότερα καφενεία στο καταπράσινο Σπήλι, με ανέγγιχτη την αισθητική και την ποιότητά του. Ο Βαγγέλης Αυγενάκης σερβίρει δίσκο με ρακή ή ελληνικό καφέ στη χόβολη και μεζεδάκια σε μικρά πιατάκια: αγγουράκι και ντομάτα από το μποστάνι του, παξιμαδάκι, ελιές, τυρί, οφτή πατάτα στο παλιό φουρνάκι της κουζίνας και φιστίκι στη φλούδα του, αλατισμένο και αφράτο. Β.Κ.
Τ/28320-22.029. Καθημερινά από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Τασούλα (μάρκετ-καφέ) στα Αγκουσελιανά

![]() |
![]() |
Το ταβερνάκι της Τασούλας Σταυρουλάκη στα Αγκουσελιανά βρίσκεται σε έναν καλτ, χειροποίητο χώρο που υπήρξε το παλιό μπακάλικο του χωριού για 110 συναπτά έτη. Μας υποδέχεται με ρακές και καρυδόμελο ή το κρητικό βιάγκρα, όπως λέει η ίδια. Ύστερα το μενού έχει λίγα και καλά, και το ιδανικό είναι να έχει προηγηθεί τηλεφώνημα. Ασκορδουλάκοι δικοί της, ντολμαδάκια και καλιτσούνια από τα χεράκια της, μηζυθρόπιτες με δυόσμο, ομελέτες της εποχής είτε με μαζευτά χόρτα είτε με αγριοσπάραγγα, έξοχο πιλάφι με βραστό κρέας και ψητά της ώρας. Έχει δικά της περιβόλια και λίγα ζώα, είναι μια μαχήτρια της ζωής. Αν έχει σύχουμη μυζήθρα κατσικίσια, μην την παραλείψετε! Ν.Μ.
Τ/28320-51.430. Καθημερινά 08.00-23.30.
Χύμα στο Κύμα (καντίνα) στο Αμμούδι


Το Αμμούδι είναι μια όμορφη παραλία στα νότια του νομού, όπου θα μου άρεσε να περνάω ώρες ολόκληρες κάτω από τον καυτό ήλιο. Μπροστά στην παραλία βρίσκεται εδώ και χρόνια μια καλοστημένη καντίνα, που σερβίρει ωραίες μπίρες, αναψυκτικά και μερικά κοκτέιλ και κυρίως κάποιες περιποιημένες λιχουδιές. Πολύ νόστιμα τα ντακάκια τους, τα ντολμαδάκια και οι κολοκυθανθοί τους που φτιάχνουν οι ίδιοι, κάνουν και μια κολοκυθόπιτα λεπτή και άφυλλη σαν ομελέτα και ψήνουν και χοιρινά καλαμάκια ζουμερά, που τα σερβίρουν με ωραίες, γινωμένες ντομάτες και ξεροψημένες τηγανητές πατάτες, σε μερίδες ή σε τυλιχτά σουβλάκια. Ν.Μ.
Τ/6970-489.594. Καθημερινά 10.00-22.00.
Η Καντίνα του Μανώλη (ταβέρνα), Παραλία Περιστερές, Φοίνικας


Στον Περιστερέ ζήσαμε το καλοκαιρινό όνειρο σε ένα ταβερνάκι παλαιάς κοπής μπροστά στην παραλία, κάτω από τα αρμυρίκια. Φάγαμε με το μαγιό, απλά ψαρικά ταβερνίσια, και μας τραγούδησαν τα τζιτζίκια. Πήραμε μια στήρα ψητή, ωραιότατη και ζουμερή, βλίτα καλοβρασμένα, ντούρα και χλωρά, καλιτσούνια με το τυρί και με χορταρικά, ένα φοβερό σαγανάκι με γραβιέρα εκπληκτική του Φρονιμάκη και τηγανητά κολοκυθάκια τραγανά. Το χύμα κρασί θα ήταν προτιμότερο, αντί για Μοσχοφίλερο Πελοποννήσου, να είναι από το Ρέθυμνο. Έχουν όμως εμφιαλωμένη τσικουδιά και ούζο από το τοπικό αποσταγματοποιείο 35Ν. Ν.Μ.
Τ/6937-554.059. Καθημερινά 09.00-22.30.
Ηλιομανώλης (μαγειρείο), στην Κάνεβο



Η μαγείρισσα Μαρία Ηλιάκη σηκώνεται αξημέρωτα και βάζει μπρος τα γκάζια της, να κάνει τα φαγητά ημέρας στο μαγαζί της, ένα μαγειρείο στην Κάνεβο με τεράστια φήμη σε όλη την Κρήτη, τόσο για την ποιότητα των υλικών, όσο και για τη νοστιμιά των φαγητών. Διαλέγουμε από τη βιτρίνα φρεσκοβρασμένα, καταπράσινα βλίτα, κολοκυθάκια και πατάτες, αμανίτες τηγανητούς, ασκορδουλάκους και αγκινάρες τουρσί. Κάνουν έξοχα ντολμαδάκια κι ακόμα: τσιγαριαστό αρνί όλο ουσία, κουνελάκι κοκκινιστό, σταμναγκάθι κατσαρολάτο, γεμιστά και χοχλιούς με διάφορους τρόπους. Παστρικό μαγαζί, νοικοκυρεμένο, χωρίς εντάσεις, αλλά με γεύσεις τίμιες και ευκρινείς. Ν.Μ.
Τ/28320-51.053. Καθημερινά 08.00-19.00.
ΑΜΑΡΙ
Αμπαδιά (ταβέρνα), Αποδούλου
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Παλιό, ιστορικό καφενείο-ταβέρνα από τις αρχές του 19ου αιώνα, που σήμερα το λειτουργεί η Ευγενία Ψαρουδάκη με τους γιους της. Πρωταγωνιστούν τα λαδερά, όπως γεμιστά ή μελιτζάνες με πατάτες στον φούρνο με σάλτσα ντομάτας, αλλά και οι σαρίκες (στριφτές τηγανόπιτες με τυροζούλι), το φοβερό σφουγγάτο και οι αγκινάρες ή ασκορδουλάκοι τουρσί, για μεζέ με ρακή. Δοκιμάστε τα σιγομαγειρεμένα κρεατικά με μποστανικά της εποχής και το θαυμάσιο κοκκινιστό κρέας στον φούρνο με πατάτες (τα μαγειρευτά φαγητά κατά παραγγελία). Β.Κ.
Επαρχιακή οδός Τυμπακίου-Αποδούλου, πλατεία, Τ/28330-31.197. Καθημερινά 07.30-01.00.
Αλώνα (ταβέρνα), στον Μέρωνα


Ίσως η καλύτερη θέα στο Αμάρι είναι αυτή από τη δροσερή βεράντα της ταβέρνας προς τις πλαγιές των βουνών ολόγυρα. Στο αγαπημένο αυτό στέκι των ντόπιων στον Μέρωνα θα δοκιμάσετε κόκορα κοκκινιστό και κουνέλι στο τηγάνι πάνω σε λεμονόφυλλα, με πρώτη ύλη από την κοντινή Φάρμα Αλεξανδράκη, πολύ καλά κρεατικά σχάρας, χοιρινά κεφτεδάκια, απάκι, χορτόπιτες με 13 είδη χόρτων, τυρόπιτες και σαλάτες. Β.Κ.
Τ/ 28330-61.394. Καθημερινά 07.00-10.00.
Αραβάνες (ταβέρνα), Θρόνος



Άλλη μία ταβέρνα με φοβερή θέα, στέκι ντόπιων και πεζοπόρων στο χωριό Θρόνος. Τα περισσότερα υλικά προέρχονται από τα μποστάνια της οικογένειας ή είναι μαζεμένα από τη φύση, όπως οι χοχλιοί, που γίνονται έξοχοι μπουμπουριστοί, τρυφεροί και ψωμωμένοι. Υπάρχει ξυλόφουρνος που ψήνει σε μεγάλα ταψιά λαδερά λαχανικά, τουρλού και μελωμένα κρεατικά με ζαρζαβατικά. Θα βρείτε και πιο δημιουργικά πιάτα, όπως μεζέδες με τυριά σε φύλλο κρούστας. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τις πίτες με τα καταπληκτικά αμαριώτικα τυριά. Β.Κ.
Τ/28330-22.760. Καθημερινά από το πρωί έως τις 22.00.
ΑΝΩΓΕΙΑ
Καφενείον Μίχαλος Σκουλάς στα Ανώγεια

![]() |
![]() |
Το ιστορικότερο καφενείο των Ανωγείων που άνοιξε ο εμβληματικός Μίχαλος Σκουλάς. Οι αδερφές Ρένα και Μαρία Σκουλά, οι ανιψιές του, που το διατηρούν σήμερα, μαγειρεύουν τα τοπικά πιάτα με έμφαση στα κρεατικά της κατσαρόλας, στους μεζέδες για τη ρακή, όπως απάκι, πεντανόστιμο λουκάνικο, λαδεροί λαχανοντολμάδες και μια σαλάτα σαν χωριάτικη, με μπόλικη φρέσκια μυζήθρα και φρυγανισμένες φέτες ψωμί. Μετά το γεύμα μην παραλείψετε ελληνικό καφεδάκι και το φημισμένο τους γαλακτομπούρεκο. Β.Κ.
Πλατεία Συντάγματος, Τ/28340-31.396. Καθημερινά 08.00-23.00. Σαββατοκύριακα μέχρι αργά τη νύχτα.
Αετός (ταβέρνα), Ανώγεια
![]() |
![]() |
Όποιον ρωτήσεις στα Ανώγεια να σου πει πού θα φας το καλύτερο οφτό, θα σε στείλουν κατευθείαν στον Αετό και στον Μανώλη Πασπαράκη, που ψήνει τέλεια τον παραδοσιακό μεζέ των Ανωγειανών βοσκών και τον κάνει λουκούμι. Ψήνει επίσης παϊδάκια, λουκάνικα και μπριζόλες. Δοκιμάστε όμως και τα ωραία μεζεδάκια, όπως τα κοκκινιστά κοιλιδάκια, αλλά και το μεταξένιο ανθόγαλο που φτιάχνει ο ίδιος και σερβίρει με παξιμάδι και ελιές. Β.Κ.
13ης Αυγούστου 1944 17, Τ/28340-31.262. Καθημερινά από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.
Αροδαμός (ταβέρνα), Ανώγεια
![]() |
![]() |

Ο Αλέκος Νταγιαντάς πήρε πριν από είκοσι χρόνια την απόφαση να αφήσει το επάγγελμα του ηλεκτρολόγου και να ανοίξει ταβέρνα και ξενώνα. Από μικρός όμως εμπλεκόταν με τους βοσκούς και είχε μεράκι την τυροκομία. Σήμερα, μαζί με την υπόλοιπη οικογένειά του, εκτός από νόστιμα ντόπια κρεατικά στα κάρβουνα, σερβίρουν και ιδιαίτερα πιάτα με τυριά, όπως κατσοχοίρι σαγανάκι με μαρμελάδα ντομάτας ή φρέσκια μυζήθρα με μέλι. Δοκιμάστε και την ομελέτα με δικό τους απάκι και τα καλομαγειρεμένα μαγειρευτά. Β.Κ.
Τ/28340-31.100. Καθημερινά 12.00-18.30.
Αγροτικό Δισκοπωλείο (καφενείο-μεζεδοπωλείο), Σίσαρχα
![]() |
![]() |

Η οικογένεια Αεράκη είναι γνωστή για τις δισκογραφικές παραγωγές στους εμβληματικότερους Ανωγειανούς μουσικούς. Στα Σίσαρχα λειτουργούν το δισκοπωλείο τους, που είναι μαζί καφενείο και μεζεδοπωλείο. Η Χριστίνα Αεράκη, εκτός από ωραίο καφεδάκι, σερβίρει και πιτάκια με χόρτα ή με τυρί, λαδερά, μουσακά κλασικό ή χορτοφαγικό με μανιτάρια και ωραία γλυκάκια, όπως ζελέ μέσα σε πορτοκαλόκουπες. Το καλοκαίρι, τα τραπεζάκια βγαίνουν στη δροσιά της πλατείας και τα κρητικά live χωρίς μικρόφωνο είναι κάτι συνηθισμένο. Β.Κ.
Τ/6932-196.020. Ανοιχτά μόνο Σαββατοκύριακα, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.
ΠΗΓΗ: gastronomos.gr




























































