Γεύση - Ψυχαγωγία

Πότε “πέφτει” η Τσικνοπέμπτη

Η γιορτή των κρεατοφάγων πέφτει για το 2023 στις 16 Φεβρουαρίου, δηλαδή σε περίπου δύο εβδομάδες. ενώ το Τριώδιο ανοίγει στις 5 Φεβρουαρίου.

Μετά την Τσικνοπέμπτη θα ακολουθήσει η Καθαρά Δευτέρα 2023, που είναι στις 27 Φεβρουαρίου, με αργία και τριήμερο, και θα ξεκινήσει από εκεί και μετά η αντίστροφη μέτρηση για το Πάσχα που πέφτει στις 16 Απριλίου.

Επισημαίνεται πως η Τσικνοπέμπτη δεν είναι αργία, δεν ήταν αλλά και δεν αναμένεται να είναι, αφού δεν πρόκειται για κάποια ημέρα εορτασμού, αλλά για μια μέρα που έχει φέρει η παράδοση του καρναβαλιού και μάλιστα αποτελεί και ένα μπέρδεμα ανάμεσα στη χριστιανοσύνη και τη Διονυσιακή λατρεία. Έτσι, όσοι εργαστούν, ούτε θα πληρωθούν με προσαύξηση ημερομισθίου, ούτε δικαιούνται ημέρα ανάπαυσης.

Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λειώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.

Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».

Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα. Ανάλογες γιορτές υπάρχουν στη Γερμανία (Schmutziger Donnerstag = Λιπαρή Πέμπτη) και στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ (Mardi Gras = Λιπαρή Τρίτη), που συνδυάζονται με καρναβαλικές εκδηλώσεις.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ