ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Πώς βγήκε η ονομασία “Καλλιόπη” για τις τουαλέτες στον στρατό

Πριν καιρό μου έγραψε ο Θεόφιλος Δουμάνης:

“Άρη αυτό είναι πολύ ωραίο αλλά φυσικά δεν μπορώ να το βάλω ως είδηση στο xpress. Είχα ακούσει την ιστορία σε μια σειρά στην κρατική τηλεόραση και έψαξα και το βρήκα εδώ. Το θέλεις;”

Το ήθελα λοιπόν.

Ομόνοια 1931 “Εννέα μούσες”

Οι άσπρες κολώνες που βλέπουμε περιμετρικά στην πλατεία Ομονοίας του 1931 (κάτω φωτό), είναι τσιμεντένιες και λειτουργούσαν σαν αεραγωγοί του υπογείου της πλατείας  με αποτέλεσμα να ασχημαίνει το περιβάλλον.


Ο τότε δήμαρχος Σπύρος Μερκούρης για να διορθώσει την ασχήμια της κατασκευής τοποθέτησε οκτώ αγάλματα των εννέα μουσών (η ένατη δεν τοποθετήθηκε για λόγους  διακοσμητικούς).

Τελικά, μετά από χρόνια και κατόπιν των πολλών παραπόνων των πολιτών, αφαιρέθησαν για να βρεθούν στην Καρδίτσα, τοποθετημένες μόνο οι τέσσερεις και οι υπόλοιπες πέντε να βρίσκονται σε αποθήκη της πόλης.

Θυμάμαι πως παλαιότερα για το WC χρησιμοποιούσαμε την ονομασία “Καλλιόπη”. Αυτή η ονομασία είχε προκύψει από το άγαλμα της Καλλιόπης το οποίο , μάλλον ως ένατο, είχε αποθηκευτεί προσωρινά δίπλα στις τουαλέτες του υπογείου.

Ο κόσμος τότε, όταν ρωτούσε για το που είναι τα δημόσια ουρητήρια, έπαιρνε την απάντηση: Κάτω στην Καλλιόπη! Έτσι μια από τις ονομασίες  για τις τουαλέτες, χρόνια ήταν και είναι, ιδίως στο περιβάλλον των στρατιωτών: “Καλλιόπη”.

logo13.gifΥΓ. Μετά από το σχόλιο, έψαξα και βρήκα ότι οι Μούσες μοιράστηκαν κάπως έτσι: 4 στην Καρδίτσα, 2 στις Καρυές Λακωνίας, 2 στην Αμοργό και η ένατη καταστράφηκε.

ΠΗΓΗ: lifo.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ