ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Πώς αμερικανικά συμφέροντα βάζουν μπροστά το… δάκο για να πλήξουν το ελαιόλαδο της Κρήτης

Τον…δάκο της ελιάς, επιλέγουν για… σύμμαχό τους οι Αμερικανοί, προκειμένου να πλήξουν τη φήμη του κρητικού και γενικότερα του ελληνικού ελαιολάδου. Με ποιον τρόπο; Μεγάλη αγανάκτηση προκαλεί η καταγγελία της 4Ε (δηλαδή της εταιρείας εγκυκλοπαιδιστών ελαιοκομίας στην Ελλάδα), μέσω της οποίας αποκαλύπτεται μεταφρασμένο, απαράδεκτο άρθρο των Olive Oil Times για τη δακοκτονία. Πρόκειται για άρθρο το οποίο ευθέως αμφισβητεί την ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου, βλάπτει τη φήμη του, πλήττοντας έτσι τα συμφέροντα της χώρας μας.

Αναλυτικότερα, εκ μέρους του ΔΣ της 4Ε, ο πρόεδρος, Σταύρος Βέμμος, ομότιμος καθηγητής Δενδροκομίας ΓΠΑ και ο αντιπρόεδρος και υπεύθυνος Τύπου, Βασίλης Ζαμπούνης, γεωργοοικονομολόγος, παρεμβαίνουν για το περιεχόμενο του άρθρου των Olive Oil Times για τη δακοκτονία. «Υπό τον τίτλο «Olive Fruit Fly Could Undermine Greek Olive Oil Production» («Ο δάκος της ελιάς θα μπορούσε να υποβαθμίσει την ελληνική παραγωγή ελαιολάδου») η διεθνούς κυκλοφορίας αμερικάνικη ιστοσελίδα Olive Oil Times αναφέρεται στο ελληνικό ελαιόλαδο με τρόπο μονομερή, επιλεκτικό, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, αμφισβητεί την ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου, βλάπτοντας τη φήμη του, πλήττοντας έτσι τα συμφέροντα της χώρας μας.

Το άρθρο φέρει την υπογραφή Costas Vasilopoulos (Κώστας Βασιλόπουλος (;)). Η 4Ε, προκειμένου να του εκθέσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πρόβλημα του δάκου, το αξιόλογο έργο των επιστημόνων, τις προόδους των νέων μεθόδων και σκευασμάτων καταπολέμησης κ.ο.κ., προσπάθησε διά του προέδρου της καθηγητή κ. Σταύρου Βέμμου μέσω της ιστοσελίδας των Olive Oil Times να αναζητήσει κάποιο στοιχείο επικοινωνίας με τον κ. Κώστα Βασιλόπουλο. Δυστυχώς, δεν έτυχε καμίας απάντησης. Σημειώνουμε ότι ο εκδότης των Olive Oil Times κ. Curtis Cordes θα πρέπει να έχει ιδία άποψη των ελληνικών εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων και της ποιότητάς τους μια και κάθε χρόνο βραβεύει πληθώρα εξ αυτών στον διαγωνισμό που πραγματοποιεί.

Κατόπιν αυτού η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε) παρεμβαίνει σήμερα, γιατί διαπιστώνει ένα πολύ επικίνδυνο βήμα διεθνούς δυσφήμησης του «εθνικού μας προϊόντος». Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χρονιά σπάνιας ευνοϊκής συγκυρίας, που ο Έλληνας ελαιοπαραγωγός αναμένει μια πλούσια εσοδεία σε υψηλές τιμές.

Χαρακτηριστικά, το άρθρο, μεταξύ άλλων, αναφέρει για υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου λόγω υψηλών οξυτήτων και αναποτελεσματικότητας των χρησιμοποιούμενων φυτοφαρμάκων που προκαλούν ρύπανση του περιβάλλοντος. Καταφεύγει μάλιστα και σε γλαφυρές εικόνες για τα σκουλήκια του δάκου στις καρότσες μεταφοράς των ελιών.

Ο συντάκτης του άρθρου βασίστηκε σε τρείς πηγές. Η πρώτη, από πολλά, εκατοντάδες χωρίς υπερβολή δημοσιεύματα βρήκε κι απομόνωσε ένα στην Κρήτη που μιλά για τα σκουλήκια του δάκου. Η δεύτερη, από μία πολύωρη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Λέσβου, από την οποία αποσιώπησε τη θετική αποτίμηση των αρμόδιων γεωπόνων της ΔΑΟΚ, αλλά και τις κριτικές τοποθετήσεις («είναι ένα πραγματικά μεγάλο πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουμε με σοβαρή, συνεχή προσπάθεια που πρέπει κάθε χρόνο να βελτιώνεται»), ενώ έγραψε μόνο για τη μία και μόνη τοποθέτηση, ότι όλα γίνονται στραβά και λάθος.

Η τρίτη πηγή που παραθέτει ο συντάκτης των Olive Oil Times είναι οι απόψεις του κ. Βασίλη Φραντζολά στο Ελαίας Καρπός των Agrenda / Agronews. Σε αυτό ο κ. Φραντζολάς, χωρίς να παραθέτει τα δεδομένα από κάποια μελέτη, έρευνα, υποστηρίζει μια σειρά από χωρίς τεκμηρίωση επιχειρήματα και προτάσεις, όπως π.χ. ότι το σύστημα δακοκτονίας είναι απαρχαιωμένο από το 1976 και πρέπει να φύγει από την πολιτεία και να περάσει στα χέρια των ίδιων των ελαιοπαραγωγών, των ιδιωτών. Συμπληρώνει, δε, την απαξίωση του ελληνικού ελαιολάδου, λέγοντας ότι στις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες η δακοκτονία γίνεται με τρόπους σωστούς και αποτελεσματικούς.

Η Επιστημονική Εταιρεία μας πιστεύει πως παρ’ όλο που, βασιζόμενος στην εμπειρία, ο άνθρωπος γύρω από τη Μεσόγειο καλλιεργεί την ελιά για χιλιάδες χρόνια μέσα από τόσες και τόσες αντίξοες συνθήκες και το έχει καταφέρει πολύ καλά αφού διατηρήθηκε μέχρι τις ημέρες μας, σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη εποχή είναι αυτονόητο ότι τα θέματα στον τομέα της ελαιοκομίας θα πρέπει να διαμορφώνονται από την επιστήμη και να βασίζονται σε συγκεκριμένα στοιχεία.

Η χώρα μας ευτυχώς διαθέτει λαμπρούς εξειδικευμένους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν κατοχυρώσει τις πιο σύγχρονες καινοτόμες μεθόδους – και για τη δακοκτονία, και όχι μόνο. Ως συλλογικός εξειδικευμένος επιστημονικός φορέας η 4Ε αναμένει από το αρμόδιο υπουργείο να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες θεσμικής οργάνωσης του τομέα με παράλληλη εμβάθυνση στα πιο κρίσιμα επίκαιρα ζητήματα της ελληνικής ελαιοκομίας.

Σήμερα, η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4 Ε) είναι σε θέση να αναγγείλει τη διεξαγωγή διήμερου διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Σύγχρονες μορφές δακοπροστασίας των ελαιώνων». Το συνέδριο προετοιμάζεται να πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Μαρτίου 2023 στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ). Σύντομα θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ελαιόλαδο: Μετά την «κοιλιά» των εορτών επιστρέφει η ανοδική πορεία τιμών στην Κρήτη

«Επιστρέφουμε στις τιμές πριν τις εορτές», λέει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, κάνοντας λόγο για μια μικρή και φυσιολογική “κοιλιά” που έγινε την περίοδο των εορτών που τώρα φτάνει στο τέλος. «Ευελπιστούμε πως θα δούμε πολύ πιο υψηλές τιμές στο τέλος της εβδομάδας αυτής με αρχές της άλλης», όπως είπε μιλώντας στο neakriti.gr.

Στο μεταξύ, υπάρχει πρόβλημα με τους αποθηκευτικούς χώρους στην Κρήτη, σύμφωνα με τον συνεταιριστή, για τον λόγο ότι κρατούν απούλητο το λάδι τους και οι έμποροι βλέποντας πως οι τιμές στο εξωτερικό ανεβαίνουν, με ανάλογο εμπορικό ενδιαφέρον και από την Ιταλία.

Ωστόσο, ο Μύρων Χιλετζάκης είναι κατηγορηματικός, ότι έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, οι τιμές παραγωγού του ελαιολάδου δεν μπορούν παρά να αυξηθούν κι άλλο από τώρα και μετά. «Δεν υπάρχουν αποθέματα για να έχουμε μείωση των τιμών. Αν είχε αποθέματα η Ιταλία και η Ισπανία, θα είχαμε αυτόν τον φόβο. Αλλά τώρα δεν έχουμε λόγο να ανησυχούμε», σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη, που συνιστά στους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης να μην “κόβουν” το λάδι αλλά να περιμένουν, γιατί αναμένεται αύξηση των τιμών. «Το λάδι θα καταναλωθεί. Αυτός που τρώει λάδι θα ξαναφάει λάδι», λέει χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, σπουδαίος αναμένεται ότι θα είναι ο ρόλος και του Δημοπρατηρίου Ελαιολάδου της ΕΑΣΗ στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου. «Ήδη έχουν γεμίσει οι δεξαμενές του Δημοπρατηρίου. Έχουμε μέσα 3.000 τόνους, είτε από ιδιώτες, είτε από συνεταιρισμούς», σύμφωνα με τον συνεταιριστή.

Στο μεταξύ, στο Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου της ΕΑΣΗ, οι τιμές παραγωγού που εμφανίζονται από τα αναγραφόμενα ελαιουργεία κυμαίνονται από 4,60 ευρώ το κιλό και φτάνουν μέχρι και τα 5,08 ευρώ το κιλό. Να σημειωθεί ότι οι τιμές άνω των 5 ευρώ οφείλονται σε διαγωνισμούς που έχουν διενεργήσει συνεταιριστικές οργανώσεις σε διάφορα χωριά του νομού Ηρακλείου και σε περιοχές με μεγάλη παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικών ποιοτήτων ελαιολάδου.

Ενδιαφέρον και από την Πελοπόννησο

Από την Πελοπόννησο επικοινωνούν με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρωνα Χιλετζάκη πολλοί ελαιουργοί, ζητώντας του να αναγράφονται και τα δικά τους ελαιουργεία στο Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου της ΕΑΣΗ. Ήδη υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον, ενώ μέσα σε ένα μήνα λειτουργίας του έχει δεχτεί μέχρι σήμερα περισσότερες από 110 χιλιάδες επισκέψεις (κλικ), γεγονός που δείχνει ότι η ιδέα Χιλετζάκη έχει πιάσει τόπο για τη σωστή ενημέρωση του ελαιοπαραγωγικού κόσμου γύρω από τις τιμές παραγωγού τού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου της Κρήτης!

Σύμφωνα με νεότερες δηλώσεις του συνεταιριστή στο neakriti.gr, τώρα ενδιαφέρονται και από την Πελοπόννησο να μπουν στο Παρατηρητήριο πολλοί ελαιουργοί, αφού με αυτό τον τρόπο μπορούν να παρουσιάζουν τις προσφορές τους προς τους ελαιοπαραγωγούς. Επίσης, οι ελαιοπαραγωγοί σε όλη την Ελλάδα πληκτρολογώντας τη διεύθυνση έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται άμεσα για την πορεία των τιμών και να αποφασίζουν αν θα “κόψουν” και το δικό τους λάδι ή αν θα περιμένουν.

«Το Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου αναγκαστήκαμε και το κάναμε, γιατί είχαμε δει τεράστιες διαφορές στις τιμές στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου», όπως δηλώνει ο Μύρων Χιλετζάκης. «Δηλαδή, είχαμε δει ότι υπήρχαν ελαιουργεία σε απόσταση 3 και 4 χιλιομέτρων μεταξύ τους με 30 και 40 λεπτά διαφορά στην τιμή. Βλέπαμε ότι υπήρχαν ελαιουργεία που είχαν κάρτα με 15%, βλέπαμε ελαιουργεία που είχαν κάρτα 10%… Βλέπαμε δηλαδή ένα γενικό αλαλούμ στην αγορά του ελαιολάδου και μια αισχροκέρδεια στην πλάτη του παραγωγού. Έτσι, φτιάξαμε το Παρατηρητήριο Τιμών, για να έχει μια εικόνα ο παραγωγός, ώστε να μπορεί να ξέρει τι γίνεται στο διπλανό του χωριό αλλά και τις τιμές σε όλη την Κρήτη για να μην πέφτει θύμα των εμπόρων», λέει ο Μύρων Χιλετζάκης.

Μάλιστα, αναφορικά με τους ελαιουργούς εκείνους που αρνούνται να “δώσουν” τιμή στην ΕΑΣΗ για τις ανάγκες του Παρατηρητηρίου, ο συνεταιριστής τονίζει ότι θα συνεχίσει η οργάνωση να τους αναγράφει χωρίς τιμή στις λίστες που ανακοινώνει. «Έτσι, θα γνωρίζει ο παραγωγός ποιοι είναι αυτοί οι ελαιουργοί που ουσιαστικά δεν μπορούν να ακολουθήσουν την αγορά. Αλλά δεν είναι και τόσο φυσιολογικό να κρύβουν την τιμή που δίνουν στους παραγωγούς», προσθέτει με νόημα ο συνεταιριστής.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ