ΚΡΗΤΗ

Πλειστηριασμοί μικρών σπιτιών από funds στην Κρήτη – Τι γίνεται με τις οφειλές στην ΑΑΔΕ

Έρχονται “παρατράγουδα” για όσους έχουν οφειλές προς το Δημόσιο και δεν μπόρεσαν να τις ρυθμίσουν αμέσως μετά τις εκλογές, με την ΑΑΔΕ να βάζει στόχο τη μείωση των “κόκκινων” οφειλών, που αγγίζουν τα 108 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, την ίδια ώρα, ανά την Ελλάδα είναι σε εξέλιξη πλειστηριασμοί ακινήτων, με το Ηράκλειο να έχει μπει ήδη στον “χορό”, όπως καταγγέλλει στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, καλώντας την κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, να στηρίξει τα νοικοκυριά και την αγορά με ουσιαστικά μέτρα ρυθμίσεων των χρεών και να βάλει φρένο σε διαδικασίες πλειστηριασμών και κατασχέσεων!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, υπολογίζεται ότι πάνω από 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν χρέη προς το Δημόσιο. Πλέον, μόλις λήξει και η προθεσμία για ένταξη σε νέα ρύθμιση οφειλών, αρκετοί από αυτούς θα έρθουν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων. Ο εφιάλτης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί, ισχύει για εκείνους που χρωστούν πάνω από 500 ευρώ για διάστημα άνω των 90 ημερών.

Παρά τις ειδοποιήσεις της εφορίας για τακτοποίηση των οφειλών τους είτε με εφάπαξ καταβολή του ποσού είτε με την ένταξη στις ισχύουσες ρυθμίσεις για την αποπληρωμή σε δόσεις, κινδυνεύουν με κατάσχεση των τραπεζικών τους καταθέσεων ακόμα και αν αυτές προέρχονται από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και άλλου είδους ασφαλιστικά βοηθήματα.

Πώς επιβάλλονται οι κατασχέσεις

Όπως προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, το κατασχετήριο που κοινοποιείται από τις φορολογικές Αρχές στο κεντρικό κατάστημα ή σε οποιοδήποτε υποκατάστημά τράπεζας μπορεί να περιέχει περισσότερους οφειλέτες του Δημοσίου. Σε αυτό επισυνάπτεται για κάθε οφειλέτη πίνακας στον οποίο αναφέρονται το είδος και το ποσό κάθε οφειλής, καθώς και ο αριθμός και η χρονολογία βεβαίωσης ή τα στοιχεία της καταχώρισης του νόμιμου-εκτελεστού τίτλου στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της ΑΑΔΕ.

Η δήλωση του πιστωτικού ιδρύματος γίνεται κοινή για όλους τους οφειλέτες του κατασχετηρίου εγγράφου και συνοδεύεται απαραίτητα από παραστατικό κίνησης του τραπεζικού λογαριασμού του κάθε οφειλέτη για διάστημα τουλάχιστον 5 ημερών πριν από την ημερομηνία επίδοσης του κατασχετηρίου και μίας ημέρας μετά από αυτήν, διαφορετικά θεωρείται ότι δεν υποβλήθηκε ποτέ δήλωση. Η απόδοση των ποσών στην υπηρεσία που επέβαλε την κατάσχεση γίνεται υποχρεωτικά εντός 10 ημερών από την υποβολή της δήλωσης του πιστωτικού ιδρύματος. Δεν επιβάλλεται κατάσχεση για οφειλές που υπολείπονται των 50 ευρώ.

Προκειμένου ειδικά για τις κατασχέσεις με ηλεκτρονικά μέσα, η κοινοποίηση του κατασχετηρίου θεωρείται ότι συντελέστηκε κατά την ημερομηνία και ώρα αποστολής της ηλεκτρονικής βεβαίωσης παραλαβής του από το πιστωτικό ίδρυμα, μέσω του διαμετακομιστικού κόμβου που δηλώθηκε από αυτό. Τα κατασχεμένα ποσά αποδίδονται είτε στον λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, είτε στην υπηρεσία που επέβαλε την κατάσχεση υποχρεωτικά εντός 10 ημερών από την υποβολή της δήλωσης του πιστωτικού ιδρύματος.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ μπορεί να αποστέλλει ηλεκτρονικά στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας τα στοιχεία των οφειλετών του Δημοσίου, με συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή πάνω από 70.000 ευρώ. Τα ιδρύματα υποχρεούνται να προβαίνουν αυθημερόν στις ενέργειες που απαιτούνται για τη δέσμευση των χρημάτων, που βρίσκονται ή κατατίθενται στους λογαριασμούς των οφειλετών, μέχρι του ύψους της συνολικής οφειλής.

Ποια είναι τα ακατάσχετα ποσά

Από τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών εξαιρούνται:

  • Τα ποσά της διατροφής.
  • Μισθοί, συντάξεις και κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαία είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του 1/2 του υπερβάλλοντος ποσού των 1.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ, καθώς και επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των 1.500 ευρώ.
  • Τα 4/5 των ημερομισθίων, ενώ επιτρέπεται κατάσχεση επί του 1/5 αυτών για χρέη προς το Δημόσιο των δικαιούχων αυτών.
  • Το 1/2 των εφάπαξ καταβαλλόμενων από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα βοηθημάτων κατά την αποχώρηση από την υπηρεσία ή το επάγγελμα, ενώ επιτρέπεται κατάσχεση επί του 1/2 αυτών για τα χρέη προς το Δημόσιο των δικαιούχων αυτών.
  • Οι καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό ή τοποθετήσεις σε λογαριασμό πληρωμών στα εγκατεστημένα στη χώρα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος και ιδρύματα πληρωμών μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο ίδρυμα.

Για την εξαίρεση αυτή απαιτείται γνωστοποίηση από το φυσικό πρόσωπο ενός μοναδικού λογαριασμού, με υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ. Εφόσον υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, γνωστοποιείται, αποκλειστικά και μόνο, ο λογαριασμός αυτός.

«Η αγορά της Κρήτης έχει μεγάλο πρόβλημα»

Μιλώντας στο neakriti.gr, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Γιώργος Πολιουδάκης κάλεσε την όποια κυβέρνηση που θα προκύψει από την εκλογική διαδικασία να προβεί σε καλύτερες ρυθμίσεις και όχι σε κατασχέσεις και σε πλειστηριασμούς.

«Μέχρι τώρα, με τις αναβολές των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων, κάτι γινόταν. Τώρα, όμως, αυτοί που έχουν το πρόβλημα θα υποστούν τη διόγκωσή του και θα είναι μεγάλο στην αγορά της Κρήτης. Και ο κόσμος έχει πρόβλημα, αφού δεν κατάφερε να ρυθμίσει τα χρέη του. Και αυτοί που μπαίνουν, πληρώνουν και στην τρίτη δόση ξαναβγαίνουν».

Στο σημείο αυτό, ο Γιώργος Πολιουδάκης κάνει λόγο για την ανάγκη μίας διαφορετικής ρύθμισης και στο μεταξύ θα φανεί πώς διαμορφώνεται η αγορά.

«Η αγορά φέτος αντιμετωπίζει πρόβλημα. Η χρονιά δεν είναι αυτή που λέγαμε. Οπότε υπάρχει ήδη πρόβλημα. Τουρίστες μπορεί να έχει, αλλά στα μαγαζιά δεν μπαίνουν και αυτό ισχύει για ολόκληρη την Κρήτη», τόνισε.

Από τη μία τα funds και από την άλλη το Δημόσιο

«Από τη μία έχουμε τα funds, που προχωρούν φουλ σε πλειστηριασμούς, και από την άλλη έχουμε αυτά τα ζητήματα. Χθες (σ.σ. προχθές) είχαμε τέτοιους πλειστηριασμούς. Και μιλάμε για πλειστηριασμούς σπιτιών των 50 και των 80 τετραγωνικών. Και από την άλλη έχουμε και το Δημόσιο να κυνηγάει», σχολίασε στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς.

«Αυτά που λένε σήμερα για τους λογαριασμούς ισχύουν εδώ και χρόνια. Άμα χρωστάς στον ΕΦΚΑ, ο ΕΦΚΑ σου “παγώνει” τον λογαριασμό. Εκτός κι αν είναι ακατάσχετος, οπότε και γλιτώνεις κάποια χρήματα για να μπορείς να ζήσεις», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής είπε: «Οι εργαζόμενοι δεν είναι στη μεγάλη κατηγορία που χρωστάει στο Δημόσιο. Και δεν είναι τυχαίο ότι το 60% το παίρνουν από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Όμως, το θέμα είναι να βγουν μέτρα στήριξης και στην αγορά για τις επιχειρήσεις. Έχουμε ξαναπεί ότι το τραπεζικό σύστημα έχει κλείσει τη “στρόφιγγα” προς τους ανθρώπους αυτούς. Όμως δεν πρέπει να υπάρχει μια βοήθεια, για να μπορέσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους;».

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ