ΚΡΗΤΗ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Έως 1,06 € το λίτρο στην Κρήτη – Πως θα πάρετε το επίδομα;

Πρεμιέρα κάνει σήμερα Τρίτη η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με την τιμή να διαμορφώνεται στην Κρήτη από 1,02 έως 1,06 ευρώ το λίτρο. Ενδεχομένως σε περιοχές μακριά από τα διυλιστήρια να αγγίζει το 1,10 ευρώ το λίτρο. Στα πρατήρια δεν έχουν δοθεί ακόμη παραγγελίες, όπως συνέβαινε τέτοιες μέρες προ κρίσης. Τον ρόλο του σε όλο αυτό παίζουν η περιορισμένη ρευστότητα αλλά και ο καιρός, που είναι ακόμη ζεστός, κι έτσι το ενδιαφέρον των καταναλωτών, όπως τονίζουν οι πρατηριούχοι, περιορίζεται στις ερωτήσεις για την τιμή, προκειμένου να κάνουν το κουμάντο τους και να δουν αν μπορούν να το προμηθευτούν ή όχι.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να κάνει ποδαρικό προς 1,02-1,04 ευρώ/λίτρο. Τιμές που θα ήταν φυσικά σημαντικά χαμηλότερες αν η Ελλάδα δε συνέχιζε να κατέχει μια από τις πρωτιές στη φορολογία καυσίμων, πανευρωπαϊκά, με τους φόρους στη θέρμανση να αντιστοιχούν στο 60% όσων πληρώνει ο καταναλωτής, και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Ελλάδος να εμμένει στο αίτημα για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, γεγονός που, αν συνέβαινε, θα μπορούσε να ρίξει την τιμή στα καύσιμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αφού το μεγαλύτερο μέρος της τιμής καταλαμβάνεται από τους φόρους. Έτσι, για άλλο ένα χειμώνα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βενζινοπωλών Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών, θα δούμε να ζεσταίνονται “οι έχοντες” και θα κρυώνουν οι πολλοί.

Το επίδομα θέρμανσης

Όπως και κάθε χρονιά, η αγορά πετρελαίου θέρμανσης συνδέεται με τις καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, φέτος, εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, οι καταναλωτές έχουν άλλο ένα λόγο να περιμένουν. Ένα νέο επίδομα θέρμανσης, που στόχο έχει να διορθώσει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αδικίες και να δίνει μεγαλύτερη επιδότηση σε περιοχές που λόγω κλιματολογικών συνθηκών απαιτούν μεγαλύτερα ποσά για πετρέλαιο. Παράλληλα, έχει ανακοινωθεί προκαταβολή του ποσού του επιδόματος μέσα στο 2019, όπως και αύξηση της δαπάνης του κρατικού προϋπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης κατά 10 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, στο υπουργείο Οικονομικών γίνεται ένας αγώνας δρόμου για να προλάβει να ανοίξει έγκαιρα η εφαρμογή για τις αιτήσεις, αν είναι δυνατό και πριν το τέλος του μήνα. Το επίδομα θα είναι αυξημένο φέτος, στα 67 εκατ. ευρώ από 57 εκατ. ευρώ, και θεωρείται ότι μέσα από ανακατανομές μπορεί να αυξηθεί η επιδότηση ανά λίτρο από τα 16 λεπτά που ήταν το 2018, στα 19 ή 20 λεπτά του ευρώ.

Επίσης, για πρώτη φορά για την περίοδο 2019-2020 το επίδομα θέρμανσης θα πρέπει να εκταμιευτεί στο σύνολό του μέσα στο 2019 σε δύο δόσεις. Η πρώτη θα αποτελεί προκαταβολή και θα δοθεί μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου και η δεύτερη θα είναι η εξόφληση μέχρι και το τέλος του χρόνου για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι δημοσιονομικός, αφού τα χρήματα του επιδόματος δεν πρέπει να επηρεάσουν τις δαπάνες του 2020. Ο δεύτερος είναι περισσότερο κοινωνικός, αφού το ΥΠ.ΟΙΚ. δε θέλει για άλλη μια χρονιά τα νοικοκυριά να πάρουν επίδομα θέρμανσης το καλοκαίρι, όταν θα ετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Τα κριτήρια: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Εκτός από την οριζόντια αύξηση, αναμένεται να ληφθεί μέριμνα κυρίως για τις περιοχές της ζώνης 1 και 2, που αντιμετωπίζουν κατά τεκμήριο και τις μεγαλύτερες δαπάνες θέρμανσης. Με τις αλλαγές να εντοπίζονται στο ύψος του επιδόματος, δεν αναμένονται να αλλάξουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που καθιστούν κάποιον δικαιούχο του επιδόματος (εκτός αν η αύξηση του κονδυλίου για το επίδομα είναι τελικά μεγαλύτερη). Με βάση το 2018, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:

  1. Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.
  2. Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι, οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
  3. Μονογονεϊκές οικογένειες που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Δε δικαιούνται το επίδομα όσοι κατέχουν αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη. Επίσης, αποκλείονται από το επίδομα όσοι δηλώνουν “φιλοξενούμενοι” και όσοι διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο ή ποσοστά συνιδιοκτησίας επί Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ