ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πελώνη: Ένας στους δύο νοσηλευόμενους είναι κάτω των 54 ετών

Με την κατάσταση στο επιδημιολογικό τοπίο στην χώρα μας ξεκίνησε την εισαγωγική της τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Όπως είπε, η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα επιβάλλει αυξημένη επαγρύπνηση, καθώς την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες.

«Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε στα 26 χρόνια, ενώ το 80% των νέων κρουσμάτων αφορούσε συμπολίτες μας ηλικίας μικρότερης των 39 ετών. Χαρακτηριστικό, επίσης είναι το γεγονός ότι ένας στους δυο νοσηλευόμενους είναι κάτω των 54 ετών, ενώ στο τέλος Μαρτίου, επτά στους δέκα ήταν ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών», σημείωσε.

Όπως είπε: «Ιδιαίτερη αύξηση κρουσμάτων παρουσιάστηκε στις περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και στους Δήμος Ίου, Θήρας και Πάρου. Για το λόγο αυτό, από το περασμένο Σάββατο, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και τις τουριστικές επιχειρήσεις των περιοχών αυτών υποχρεούνται να υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα (μια φορά με self test και μια με rapid).

Ανάλογη υποχρέωση έχουν και τα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

Είπε δε η κυρία Πελώνη: «Επιπλέον, από το περασμένο Σάββατο μέχρι την επόμενη Δευτέρα 26/7, απαγορεύτηκε στη Μύκονο -λόγω της ανησυχητικής τοπικής έξαρσης της επιδημίας- η κυκλοφορία από τη 01:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί, καθώς και η μουσική καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο.

Στο μεταξύ, δημοσιεύτηκε η σχετική ΚΥΑ και ισχύουν από το περασμένο Σάββατο νέες ρυθμίσεις για τη λειτουργία των χώρων διασκέδασης που αποκαθιστούν ελευθερίες των εμβολιασμένων και θεσπίζουν μέτρα προστασίας για τους ανεμβολίαστους».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: «Υπάρχει ένα σχεδιο ενίσχυσης ξενοδοχείων καραντίνας. Επαναξιολογείται το σχετικό πρωτόκολλο. Χρειάζεται γι΄αυτό και η συνδρομή των τοπικών ξενοδόχων και ιδιοκτητών καταλυμμάτων»,

«Έλεγχοι γίνονται και θα ενταθούν κι άλλο στη Μύκονο και από την αστυνομία και το λιμενικό. Από όσο έχει αποδειχθεί τις προηγούμενες ημέρες, το 46% των κρουσμάτων είναι συνδεδεμένο με χώρους ψυχαγωγίας. Όλοι πρέπει να κάνουμε προσπάθεια να κυλήσει η τουριστική σεζον», συμπλήρωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει η σκέψη στα καταστήματα λιανικής να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι, η κ. Πελώνη ανέφερε: «Σημασία έχει το τείχος ανοσίας και προσβλέπουμε το Φθινόπωρο με ένα καλό ποσοστό εμβολιασμών με τους συμπολίτες μας να σπεύσουν να εμβολιστούν. Τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε το Φθινόπωρο».

Επίσης για τους κατ΄οίκον εμβολιασμούς η ίδια ανέφερε πως για το θέμα αυτό, θα υπάρχουν σχετικές ενημερώσεις το απόγευμα από τον κ. Θεμιστοκλέους.

#pgnews

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ