Νομός Χανίων ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσιάστηκαν τα δύο νέα βιβλία της Κισαμίτισσας συγγραφέως Αργυρώς Μουντάκη

Στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων παρουσιάστηκαν την Κυριακή 29 Μαΐου τα δύο νέα βιβλία της Κισαμίτισσας συγγραφέα Αργυρώς Μουντάκη. Την εκδήλωση εισήγαγε η ίδια η συγγραφέας, παρουσιάζοντας σε προβολή τα δύο βιβλία της από τις Εκδόσεις “Διάπλαση”, εξηγώντας πώς τα εμπνεύστηκε και διασαφηνίζοντας στο κοινό τη διαφορά μεταξύ θρύλων και παραμυθιών.

Όπως είπε η Αργυρώ Μουντάκη, “θρύλοι είναι οι φανταστικές διηγήσεις που πλάθει ο λαός και έχουν άμεση σχέση με την ιστορία, τη γεωγραφία, το κλίμα και τις δεισιδαιμονίες του τόπου στον οποίο δημιουργήθηκαν. Βασίζονται σε κάποια ενδεχομένως αληθινά στοιχεία ή φυσικά φαινόμενα, τα οποία όμως στο στόμα του λαού εμπλουτίζονται από τη φαντασία του και παίρνουν άλλες διαστάσεις. Οι θρύλοι δεν πρέπει να συγχέονται με τα παραμύθια, καθώς πρόκειται για διαφορετικό λογοτεχνικό είδος. Τα παραμύθια προέρχονται αποκλειστικά από την ανθρώπινη φαντασία”.

Το βιβλίο της «Το μονοπάτι του γίγαντα» βασίζεται σε ένα πραγματικό φυσικό φαινόμενο στο Άντριμ της Ιρλανδίας. Στην ακτή αυτή βρίσκονται αρμονικά τοποθετημένες εξάγωνες πέτρες, που έχουν προέλθει από την απότομη ψύξη ηφαιστειακής λάβας. Έχουν δημιουργηθεί και βασάλτινοι κίονες, οι οποίοι παρουσιάζουν ένα εκπληκτικό φυσικό φαινόμενο απαράμιλλης ομορφιάς. Ο θρύλος που ακολουθεί το φυσικό αυτό φαινόμενο είναι η ερμηνεία που έδιναν οι αρχαίοι Ιρλανδοί σε αυτό, μη γνωρίζοντας την επιστημονική ερμηνεία. Αφορά τον γίγαντα Φιν Μακ Κουλ, ο οποίος φτιάχνει ένα μονοπάτι για να πάει στη Σκωτία και να πολεμήσει με τον κακό γίγαντα Μπεναντόνερ.

Το δεύτερο βιβλίο της συγγραφέα, στην ίδια σειρά «Ζωντανοί θρύλοι» με τίτλο: «Ο Ανδροκλής και το λιοντάρι», αφορά έναν ρωμαϊκό θρύλο, που κατά τις γραφές βασίζεται σε αληθινή ιστορία και αφορά τον δούλο Ανδροκλή, που βοήθησε ένα λιοντάρι στη ζούγκλα, και αυτό αργότερα όταν βρέθηκαν και οι δύο, και ο σκλάβος και το θηρίο, στη ρωμαϊκή αρένα, τον θυμήθηκε και δεν τον κατασπάραξε αλλά άρχισε να τον γλύφει στα χέρια και τα πόδια. Η παρουσίαση των δύο βιβλίων έγινε με ένα εντυπωσιακό Power Point από τη συγγραφέα και την προβολή βίντεο.

Την εκδήλωση συνέχισαν οι μαθητές και μαθήτριες του Ε2 του 11ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων με την υποστήριξη της θεατρολόγου τους Σοφίας Κάσσαρη και της Διευθύντριας του σχολείου Μαρία Κληματσάκη, η οποία μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την Αργυρώ Μουντάκη, λέγοντας ότι αποτελεί στήριγμα για την εκπαίδευση των Χανίων ως καθηγήτρια του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων αλλά και για τον πολιτισμό της πόλης ως συγγραφέας. Τα παιδιά του σχολείου παρουσίασαν ένα εκπληκτικό θεατρικό δρώμενο με αφορμή τα δύο παραμύθια, με κίνηση,  μουσική, αλλά και αφήγηση.

Το τρίτο μέρος της εκδήλωσης αφορούσε όλα τα παιδιά που παρακολουθούσαν. Ανέβηκαν όλα στη σκηνή και με τη βοήθεια της συγγραφέα, της κας Σοφίας Κάσσαρη αλλά και του δασκάλου του 11ου Δημοτικού Γιώργου Κανδαράκη, έκαναν μια δημιουργία, την οποία πήραν κατόπιν σπίτι τους. Η προσέλευση του κόσμου υπήρξε αθρόα.

Η εκδήλωση έκλεισε με υπογραφές των βιβλίων της συγγραφέα και πολλά χαμόγελα!!!

Την εκδήλωση υποστήριξε το Βιβλιοπωλείο Librairie.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ