Νομός Χανίων ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πανελλήνιες 2023 – Χανιά: Χαμόγελα επιτυχίας και ανακούφιση από τους αριστούχους της πόλης

Τις προσπάθειες και τις θυσίες τους να αποζημιώνονται είδαν με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, εκατοντάδες απόφοιτοι λυκείων και στα Χανιά. Έχοντας εξασφαλίσει το εισιτήριο εισαγωγής τους σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, είναι έτοιμοι για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου ενώ μέχρι και την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, δηλώνουν αποφασισμένοι να απολαύσουν ένα ξένοιαστο καλοκαίρι.

Θανάσης Κομνίτσας: «Δεν είχα χρόνο για εκτόνωση, υπήρξε πίεση και άγχος»

Ο Θανάσης Κομνίτσας, απόφοιτος του ΓΕΛ Ακρωτηρίου πέτυχε να συγκεντρώσει 18.750 μόρια. Μιλώντας, έκανε λόγο για μια προσπάθεια που άρχισε από την Α΄ λυκείου και εντάθηκε στην Γ΄ τάξη, στην οποία σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι προσωπικές θυσίες και η συμβολή των καθηγητών του, τόσο από το σχολείο όσο και από το φροντιστήριο τους οποίους ευγνωμονεί.

Θανάσης Κομνίτσας

«Διάβαζα από την Α΄ λυκείου, όχι από υποχρέωση, αλλά επειδή μου έβγαινε. Έτσι στην τελευταία τάξη, ήμουν προετοιμασμένος και απλά χρειάστηκε να προσπαθήσω περισσότερο. Δεν είχα χρόνο για εκτόνωση, υπήρξε πίεση και άγχος, όμως ήταν ένα προσωπικό στοίχημα. Τώρα είμαι ευχαριστημένος» είπε ο Θανάσης, ο οποίος αν άλλαζε κάτι στην πορεία της διαδρομής του στο λύκειο, θα έβγαινε περισσότερο και θα κοιμόταν περισσότερο.

Στόχος του Θανάση Κομνίτσα είναι οι σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ή στη σχολή Τοπογράφων Μηχανικών. Όπως είπε, δεν έχει ακόμα κατασταλάξει ωστόσο είναι βέβαιος ότι αποκλείει το ενδεχόμενο σπουδών στα Χανιά, στο Πολυτεχνείο Κρήτης, μιας και επιθυμία του είναι να αλλάξει περιβάλλον. «Η μεγάλη πρόκληση είναι πως θα αποδεσμευτώ από τους γονείς μου» τόνισε χαρακτηριστικά.

Κυριάκος Γουμενάκης

Κυριάκος Γουμενάκης: «Ο ελεύθερος χρόνος μου ήταν ελάχιστος»

Για σπουδές στο Πολυτεχνείο ετοιμάζεται και ο Κυριάκος Γουμενάκης, απόφοιτος του 3ου Γενικού Λυκείου Χανίων, ο οποίος με 18.450 μόρια προβληματίζεται μόνο για το αν θα επιλέξει τη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ή Μηχανολόγων Μηχανικών στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη. «Τον προηγούμενο χρόνο και μέχρι τις πανελλαδικές εξετάσεις ο ελεύθερος χρόνος μου ήταν ελάχιστος και αυτό είναι κάτι που σε πιέζει ψυχολογικά, ωστόσο κατάφερνα να είμαι χαλαρός. Σαββατόβραδα έβγαινα με τους φίλους μου όχι όμως με τη συχνότητα που έβγαινα τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης είχα ελαττώσει τις προπονήσεις μου στο στίβο» είπε ο Κυριάκος Γουμενάκης ο οποίος συνεχίζει τον αθλητισμό κάνοντας σφυροβολία. Για το τελικό αποτέλεσμα εξήγησε ότι βοηθήθηκε εξίσου από τους καθηγητές του σχολείου και του φροντιστηρίου.

Μαριφυλλη Δόση

Μαριφύλλη Δόση: «Η προετοιμασία απαιτούσε θυσίες»

Να ανοίξει τα φτερά της για τη Νομική Αθήνας ή για τη Νομική Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται η Μαριφύλλη Δόση απόφοιτη του 4ου ΓΕΛ Χανίων, που συγκέντρωσε 18.350 μόρια. Παιδί δικηγόρων, με πολλές επιρροές από τον χώρο της νομικής, ονειρευόταν από μικρή να γίνει δικηγόρος. Σήμερα έχει κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένη και χαρούμενη. «Η προετοιμασία άρχισε από την Β΄ λυκείου και απαιτούσε θυσίες, διάβασμα και φυσικά είχα ξεχάσει τις εξόδους τα περισσότερα Σαββατοκύριακα και ακόμα και σε περιόδους γιορτών. Οι καθηγητές έπαιξαν σημαντικό ρόλο, μας έδωσαν σωστές βάσεις και μας είχαν καταστήσει σαφές ότι δεν θα πρέπει να έχουμε κενά. Αυτό θεωρώ πως ήταν το κομμάτι της επιτυχίας. Χρειαζόταν επίσης συστηματικό διάβασμα αλλά χωρίς υπερβολές» είπε η Μαριφύλλη.

Δήμητρα Μουσουράκη

Δήμητρα Μουσουράκη: «Υπήρξαν ξενύχτια, αυπνία, αλλά… σβήστηκαν όλα σήμερα»

Επηρεασμένη από ένα βίντεο στο ytube, έβαλε στόχο το τμήμα Ιστορίας Τέχνης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα, η Δήμητρα Μουσουράκη, που τελείωσε το 1ο Γενικό Λύκειο Χανίων και κατάφερε να συγκεντρώσει 17.210 μόρια«Υπήρχαν θυσίες. Μόνο η απόφαση, όποιος κι αν είναι ο στόχος, αλλάζει τα όρια άρα πρέπει να τα υπερβείς και να αφήσεις πράγματα πίσω σου. Υπήρξαν ξενύχτια, αυπνία, αλλά με ένα περίεργο τρόπο σαν να σβήστηκαν όλα σήμερα. Σκεφτόμουν γιατί να τα περάσω, αλλά τώρα με αυτό που βιώνω λυτρώθηκα» είπε στη η Δήμητρα Μουσουράκη.

Ιωσηφίνα Κονταράκη: 18.800 Ιατρική Θεσσαλονίκης

Η Ιωσηφίνα Κονταράκη, έγραψε το απόλυτο 20 στην βιολογία, 19,6 στην χημεία, 18,2 στην Φυσική και 17, 4 και στην Έκθεση και συγκεντρώνει 18.800 μόρια, τα οποία της εξασφαλίζουν την εισαγωγή της στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Ήταν ένας στόχος που είχα από το δημοτικό» αναφέρει στο zarpanews.gr η Ιωσηφίνα, η οποία πέρασε για δεύτερη φορά την διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων για να τον πετύχει. Και τα κατάφερε! «Ναι, θέλω να γίνω γιατρός, μου αρέσει το κομμάτι της αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους. 

Πιθανότατα θα ακολουθήσω την καρδιοχειρουργική ειδικότητα, πάντως σίγουρα χειρουργική» λέει στο zarpanews.gr. Όσο για το μήνυμα που στέλνει στα παιδιά που ξεκινούν τώρα την προετοιμασία για τις πανελλήνιες εξετάσεις; «Σίγουρα ό,τι και να πω δεν μπορώ να απαλύνω τον πόνο τους. Είναι μια δύσκολη και ψυχοφθόρα διαδικασία. Θέλει επιμονή, υπομονή και αισιοδοξία».

Λεωνίδας Νικολαϊδης: Νομική Θεσαλονίκης με 17.750

Την εισαγωγή του στην νομική Θεσσαλονίκης θα επιδιώξει ο Λεωνίδας Νικολαΐδης που συγκέντρωσε 17.750 μόρια. Έγραψε 19,9 στα Λατινικά, 17,7 στην Ιστορία, 15,7 στην Έκθεση και 16,7 στα Αρχαία Ελληνικά.

Ο Λεωνίδας άλλαξε κατεύθυνση από την θετική στην θεωρητική μετά τα Χριστούγεννα της β’ λυκείου, όταν αποφάσισε να «κυνηγήσει» τη νομική. «Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολήθηκα σοβαρά.» τονίζει στο zarpanews.gr. Απευθυνόμενος στα παιδιά που ξεκινούν τώρα την προετοιμασία για τις πανελλήνιες, τονίζει: «Ό,τι και να πω εγώ τώρα είναι λίγο. Είναι ένας δύσκολος αγώνας. Σίγουρα πρέπει να διαβάζουν και να έχουν πρόγραμμα, να βάλουν τον στόχο τους και να διεκδικήσουν την κατάκτησή του με υπομονή και επιμονή» τονίζει.

Ιωάννα Σφακιανάκη: Με 18.175 μόρια για Νομική Αθηνών

Με 19 στα Λατινικά, 19,3 στην Ιστορία, 17,7 στην Έκθεση και 16,7 στα Αρχαία Ελληνικά, η Ιωάννα Σφακιανάκη συγκεντρώνει 18.175 μόρια και ετοιμάζεται να φοιτήσει στην Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μιλώντας στο zarpanews.gr αναφέρει πως η Νομική ήταν ένας στόχος που τον είχε από μικρή ηλικία. «Μου αρέσει γενικά η νομική επιστήμη αλλά και το επάγγελμα του δικηγόρου. Ήταν ένας στόχος που είχα από μικρή και οι πανελλήνιες εξετάσεις ήταν απλά το μέσον για τον πετύχω, τονίζει. Όσο για τα παιδιά που ξεκινούν τώρα τον αγώνα τους, τους λέει να βάζουν στόχους που είναι δικές τους επιλογές και όχι τα «θέλω» τρίτων και να εργάζονται με προσήλωση για τους πετύχουν.

Μαίρη Περογαμβράκη: 18.725 μόρια για Ιατρική Σχολή

Υποψήφια για δεύτερη χρονιά και η Μαίρη Περογαμβράκη, είδε τους κόπους της να ανταμείβονται και την απόφασή της να κυνηγήσει τον στόχο της Ιατρικής, να δικαιώνεται. Έγραψε 18,3 στην Έκθεση, 18,1 στην Βιολογία, 18,7 στην Φυσική,  19,8 στην Χημεία και συγκέντρωσε 18.725 μόρια, επίδοση που εξέπληξε ευχάριστα ακόμα και την ίδια!

«Η ιατρική ήταν ένας στόχος που είχα από μικρή γι’ αυτό και -με την στήριξη της οικογένειάς μου και των καθηγητών μου- αποφάσισα να δώσω για δεύτερη φορά πανελλήνιες. Ένιωσα ότι έπρεπε να ξαναδώσω. Η χρονιά κύλησε όμορφα, με πολύ καλύτερες συνθήκες σε σχέση με την προηγούμενη. Είχα την παρέα μου και τον αθλητισμό και ήμουν πολύ πιο ήρεμη σε σχέση» αναφέρει η Μαίρη στο zarpanews.gr.

Μετά τις σπουδές της η Μαίρη θέλει να ασκήσει το ιατρικό επάγγελμα: «Με γοητεύει και με εκφράζει το κοινωνικό κομμάτι της ιατρικής» μας απαντά όταν την ρωτάμε εάν θα την ενδιέφερε να ασχοληθεί με την  έρευνα ή την ακαδημαϊκή καριέρα. Όσο για τα παιδιά που ξεκινούν τώρα την προσπάθεια των πανελληνίων, τους καλεί «να το πάρουν με καλό μάτι, όχι με φόβο» και να μην χάνουν την ελπίδα και την αισιοδοξία τους. «Άσχημες στιγμές πάντα υπάρχουν και θα υπάρχουν αλλά καμία άσχημη στιγμή δεν διαρκεί για πάντα» αναφέρει.

Παναγιώτης Γιανναράκης : 17.400 για Νομική Σχολή

Ο Παναγιώτης Γιανναράκης με συστηματικό διάβασμα και καλή ψυχολογία, συγκέντρωσε 17.400 μόρια και θα επιδιώξει την εισαγωγή του στην Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης ή Κομοτηνής. Έγραψε 15,6 στην Έκθεση, 16 στα Αρχαία, 18,8 στα Λατινικά και 19,4 στην Ιστορία. Όπως σημειώνει στο zarpanews.gr πιστεύει ότι το μείγμα της επιτυχίας είναι 60% διάβασμα – 40% ψυχολογία.

«Σίγουρα χρειάζεται διάβασμα αλλά είναι σημαντικό να υπάρχει καλή ψυχολογία, καλή διάθεση και θετική ενέργεια. «Αυτό τα παιδιά δεν πρέπει να το αγνοούν, ούτε να το θεωρούν αυτονόητο» σημειώνει. «Πιστεύω ότι αν πας στις εξετάσεις διαβασμένος και χωρίς άγχος, με ψυχραιμία και καλή διάθεση, αυτόματα σου ανεβάζει το γραπτό μία μονάδα!» σημειώνει στα παιδιά που ξεκινούν τώρα την προετοιμασία τους.

Κυριάκος Κλεάνθους: 17.775 Ιατρική σχολή 

Ο Κυριάκος Κλεάνθους με καλό προγραμματισμό στο διάβασμά του κατάφερε να συγκεντρώσει 17.775 μόρια και στοχεύει να περάσει στην Ιατρική Σχολή. Στην Έκθεση έγραψε 18,8  στη Φυσική 14,3 στη Χημεία: 19 και στη Βιολογία 19.

Όπως σημειώνει στο zarpanews.gr, πιστεύει πως το γεγονός ότι το διάβασμα σε συνδυασμό με τα χόμπι του που δεν εγκατέλειψε στην αρχή της προετοιμασίας, τον βοήθησαν να μην νιώθει τόσο κουρασμένος κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, ενώ ως καταλυτικό παράγοντα για την επιτυχία θεωρεί ότι από την αρχή είχε θέσει έναν βασικό στόχο.

«Πολλοί μαθητές βλέπουν τις εξετάσεις σαν αγγαρεία» σημειώνει, κάτι που ο ίδιος θεωρεί πως δεν είναι σωστό. Όσον αφορά τους μαθητές που τώρα ξεκινούν την προετοιμασία τους για τις εξετάσεις, τους συμβουλεύει να έχουν ένα πολύ καλό πρόγραμμα για το διάβασμα,  και να μην εγκαταλείπουν τα υπόλοιπα πράγματα που κάνουν παράλληλα ώστε όταν χρειαστεί να κάνουν κάποιες θυσίες, να μη ζορίσουν τον εαυτό τους.

Xαράλαμπος Κουτσορινάκης: 18.150 Ιατρική. 

Ο Χαράλαμπος Κουτσορινάκης, στοχεύει επίσης στις ιατρικές σχολές και με συστηματικό διάβασμα αλλά κρατώντας και προσωπικές σημειώσεις από αυτά που άκουγε στο μάθημα κατάφερε να συγκεντρώσει 18.150 μόρια. Έγραψε  16,2 στην Έκθεση,  18,2 στη Φυσική,  19,8 στη Χημεία και  18,4 στη Βιολογία.

Διάβασε με πρόγραμμα και διαμόρφωνε τις ώρες που θα διαβάσει κάθε ένα από τα μαθήματα, καταφέρνοντας έτσι να έχει έναν πιο συστηματικό και σταθερό ρυθμό διαβάσματος. Τους μαθητές που φέτος ξεκινούν τον δικό τους αγώνα στις Πανελλαδικές εξετάσεις, τους συμβουλεύει «Να αρχίσουν να διαβάζουν από την αρχή της χρονιάς και να μην τα παρατήσουν ότι και να γίνει, και τότε οι κόποι τους θα ανταμειφθούν».

Γεωργία Μπλέτα: 18.650  Ιατρική.

Ως απαιτητική χαρακτηρίζει τη χρονιά που πέρασε η Γεωργία Μπλέτα η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει με συστηματικό διάβασμα 18.650 μόρια. Έγραψε στην Έκθεση  17,7, στη Φυσική 18,3 στη Χημεία 19,6 και στη Βιολογία 19. «Κλειδί είναι το συστηματικό διάβασμα και η σωστή οργάνωση του χρόνου, ώστε να μπορείς να αφιερώνεις κάποιες ώρες για προσωπικό χρόνο», τονίζει η ίδια στο zarpanews.gr.

H Γεωργία στοχεύει στην Ιατρική, η οποία όπως λέει ανακάλυψε ότι της αρέσει κατά τη διάρκεια που βρισκόταν στο Λύκειο, ενώ έκανε και την προσωπική της έρευνα για την επιστήμη και αυτά που μπορεί να της προσφέρει. «Να πιστεύετε στον εαυτό σας», σημειώνει η Γεωργία, ερωτώμενη για τις συμβουλές που θα έδινε σε όσους ξεκινούν φέτος την προετοιμασία τους.

«Να μην τα παρατούν και να μην τους παίρνει από κάτω«, συμπληρώνει, ενώ παροτρύνει τους μαθητές την ώρα των εξετάσεων να μην κοιτούν τις λύσεις των απαντήσεων και να μη συζητούν για τα αποτελέσματα, γιατί είναι κάτι που είναι ιδιαίτερα αγχωτικό και δε βοηθάει στην ψυχολογία τους.

Γιώργος Χατζάκης 18.430 μόρια Ιατρική

Όνειρο την Ιατρική έχει ο Γιώργος Χατζάκης, ο οποίος κατάφερε να συγκεντρώσει 18.430 μόρια. Έγραψε 17,2 στην Έκθεση, 18,5 στη Βιολογία, 18,6 στη Φυσική και 19,4 στη Χημεία. Δύσκολη χρονιά με πολύ διάβασμα ήταν η φετινή για τον Γιώργο, ο οποίος είχε προσηλωθεί απερίσπαστος στον στόχο του. Όπως λέει ο ίδιος, τον κατεύθυνε η συνεισφορά του στον συνάνθρωπο και η αγάπη για το επάγγελμα του γιατρού, το οποίο θέλει να ακολουθήσει. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ο ίδιος διάβαζε συστηματικά και κατάφερε να παραμείνει προσηλωμένος, ξοδεύοντας τον χρόνο του παραγωγικά. «Στερήθηκα πολλά, ακόμα και την πενταήμερη, αλλά δεν με πειράζει γιατί είχα ένα στόχο», τονίζει, χαρούμενος για το αποτέλεσμα που πέτυχε.

Στους μαθητές που τώρα ξεκινούν τον δικό τους αγώνα στον «στίβο» των Πανελλαδικών Εξετάσεων, δίνει τη συμβουλή να πιστεύουν στα όνειρά τους και επισημαίνει «να κλείσουν τα αυτιά τους σε κάθε είδους φωνές που θα τους κάνουν να ξεφύγουν από τον στόχο τους. Να έχουν πείσμα, αποφασιστικότητα και προσήλωση».

Ελευθερία Παρδαλάκη 18.050 Νομική 

Μια εύκολη χρονιά χωρίς ιδιαίτερο άγχος ήταν η φετινή για την Ελευθερία Παρδαλάκη, η οποία συγκέντρωσε 18.050 μόρια. Έγραψε 15,7 στην Έκθεση, 19,6 Λατινικά, 19,4 στην Ιστορία και 17,4 στα Αρχαία. Διάβαζε συστηματικά και με πρόγραμμα. «Δεν ζορίστηκα ιδιαίτερα, έβγαινα, πήγαινα βόλτες, μια χαρά περνούσα», τονίζει η ίδια λέγοντας όμως πως όταν χρειαζόταν να κάνει κάποιες θυσίες για το διάβασμα, το έπραττε. Έναν μαθητή που τώρα ξεκινάει τον δικό του αγώνα στις Πανελλαδικές, λέει ότι θα πρέπει να βρει αυτό που του αρέσει και να το βάλει στόχο και τότε θα τα καταφέρει πραγματικά.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ