Γεύση - Ψυχαγωγία ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Όταν το Σπόρτιγκ ήταν «ναός» του ελληνικού ροκ -Σπάνιες φωτoγραφίες από ιστορικές συναυλίες

Το κλειστό Γήπεδο Σπόρτιγκ, στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και για πολλά χρόνια στη συνέχεια, ήταν «ναός» του ελληνικού ροκ, αφού εκεί διοργανώθηκαν ιστορικές συναυλίες.

Αξίζει να θυμηθούμε μερικές από αυτές, μέσα από φωτογραφίες σπάνιες (μερικές δημοσιεύονται για πρώτη φορά).

Πρώτη επίσημη παρουσίαση του Φλου (1978)
Στο Σπόρτιγκ, έγινε η πρώτη παρουσίαση του δίσκου «Φλου» -πριν ακόμα κυκλοφορήσει – από τον Παύλο Σιδηρόπουλο και το συγκρότημα Σπυριδούλα (26 Δεκεμβρίου 1978).

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος στην συναυλία στο Σπόρτιγκ (1978)

Το Παραμύθι Χωρίς Όνομα
Εκεί, έγινε η ιστορική συναυλία «Παραμύθι χωρίς όνομα» (17 Φεβρ 1980) με το βαρύ πυροβολικό του ελληνικού ροκ (Πουλικάκος, Σιδηρόπουλος, Παπαντίνας, και άλλοι). Η συναυλία, διοργανώθηκε, από τον ζωγράφο Νίκο Λιμπερόπουλο, ως ενίσχυση-συμπαράσταση, στον Δημήτρη Πουλικάκο, που κινδύνευε να οδηγηθεί σε δίκη, με την άδικη κατηγορία του ηθικού αυτουργού στον θάνατο της δεύτερης συζύγου του, Λίλης (Χρύσας Παπαδάκη).

Δημήτρης [Πουλικάκος και Παύλος Σιδηρόπουλος. Συναυλία «Παραμύθι Χωρίς Όνομα». Σπόρτιγκ (1980)
Πέντε μέρες, πριν την συναυλία, ο Πουλικάκος, απαλλάχθηκε με δικαστικό βούλευμα, και η συναυλία, πραγματοποιήθηκε, χωρίς την σκιά του κατηγορητηρίου.

Η Συναυλία των Police
Στις 30 Μαρτίου 1980, στο γήπεδο Σπόρτιγκ έγινε η ιστορική συναυλία που ονομάστηκε «Συναυλία με πέτρες και ξύλα». Το γήπεδο κατάμεστο από νεαρόκοσμο που είχαν πάει να δουν τους Police. Ο τραγουδιστής Sting, είχε ήδη μυθοποιηθεί, τόσο από την προβολή του φιλμ Quadrophenia, όσο και από την επιτυχία του τραγουδιού Message In The Bottle.

Συναυλία των Police. Σπόρτιγκ (1980)

Η συναυλία, ονομάστηκε (από ρεπόρτερ της εφημερίδας ΝΕΑ), «Συναυλία με πέτρες και ξύλα». Δύο χιλιάδες περίπου νεαροί, που δεν είχαν εισιτήριο, έκαναν ντου να μπουν χωρίς εισιτήριο, και τότε επεμβήκανε οι αστυνομικές δυνάμεις. Οι συμπλοκές γύρω από το Σπόρτιγκ, επεκτάθηκαν ως την Πατησίων και την Αχαρνών. Έγιναν ζημιές σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα, έσπασαν πολλές βιτρίνες μαγαζιών, και υπήρξαν τραυματίες.

Συναυλία Koko Taylor, Albert Collins και Chicago Blues-All Stars (1980)
Μια σειρά φωτογραφιών του Γιώργου Τουρκοβασίλη δείχνει το ροκ κλίμα στο γήπεδο, στην επίσης ιστορική συναυλία των Koko Taylor, Albert Collins και Chicago Blues-All Stars (13 Απριλίου 1980).

Νεαροί στη συναυλία Koko Taylor, Albert Collins και Chicago Blues-All Stars (1980)

Συναυλία του ΑΚΟΕ, Δεκ 1983
Η συναυλία έγινε στις 19 Δεκ 1983, στο γήπεδο ΣΠΟΡΤΙΓΚ.και είχε διοργανωθεί, από το ΑΚΟΕ (Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλόφιλων Ελλάδας) και τα περιοδικά ΑΜΦΙ και ΚΡΑΞΙΜΟ.

Νικόλας Άσιμος και Κροκάνθρωποι στη συναυλία για το ΑΚΟΕ (1983)

Η διοργάνωση είχε γενικό τίτλο-σύνθημα «Για την Απελευθέρωση της Ομοφυλόφιλης Επιθυμίας», και έναν εξαιρετικά ριζοσπαστικό πολιτικό λόγο. Αποτελούσε την πρώτη μεγάλη εκδήλωση μετά το Συνέδριο «Σεξουαλικότητες και Πολιτική» που έγινε στο Γαλλικό Ινστιτούτο, τον Νοέμβριο του 1982.

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος, και άλλοι μουσικοί (Άσιμος, EX-HUMANS, ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ, Αρλέτα, Συμμορία, Λήτης και Ιζόλδη κ.α), συμπαραστάθηκαν στους τότε στους αγώνες του ΑΚΟΕ.

Το ιστορικό «Τριήμερο», 1982
Στην μνήμη των παλιών ροκάδων, νιουγουεηβάδων και πανκιών, υπάρχει αξέχαστο το περίφημο Τριήμερο με Birthday Party, New Order και Fall στις 17, 18 και 19 Σεπτεμβρίου 1982. Τρία από τα καλύτερα συγκροτήματα του post punk, ήρθαν τότε, στην χώρα μας, και δημιούργησαν επί σκηνής, εικόνες και μουσικές, που επηρέασαν καταλυτικά, τα μουσικά πράγματα στην Ελλάδα.

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις. Ο τραγουδιστής των Birthday Party, μοιάζει να βρίσκεται σε άλλη διάσταση, και πέρα από τον χρόνο. Φωτογραφία Γιώργος Τουρκοβασίλης, 17 Σεπτ 1982, Σπόρτιγκ.

Το Τριήμερο, επέδρασε επιταχυντικά στην ανάπτυξη του ελληνικού new wave, φέρνοντας δύο μυθικά πρόσωπα της νέας σκηνής (Nick Cave, Mark Smith) αλλά και τους εναπομείναντες των Joy Division ύστερα από την αυτοκτονία του Ian Curtis.

Πηγή: iefimerida.gr

#pgnewsΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ