ΔΙΕΘΝΗ ΕΛΛΑΔΑ

Ώρες αγωνίας για τους δύο εγκλωβισμένους Έλληνες στην Αντιόχεια – Ξεκίνησε η επιχείρηση της ΕΜΑΚ

Ένα ζευγάρι Ελλήνων, ηλικίας 65 και 62 ετών, είναι αγνοούμενοι στην Αντιόχεια της Τουρκίας, μέσα σε κτίριο που κατέρρευσε από τους τεράστιους σεισμούς των 7,8 και 7,7 Ρίχτερ. Χθες το βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την είδηση και σήμερα, όμως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, η ΕΜΑΚ έχει υποβάλει αίτημα να πραγματοποιήσει κατ΄εξαίρεση επιχείρηση στο σημείο.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Αρτοποιό «για μας το γεγονός ότι είναι Έλληνες σηματοδοτεί κάτι πολύ σημαντικό και πρέπει για συμβολικούς λόγους να κάνουμε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης». Εξηγώντας το πώς διαπιστώθηκε ο εγκλωβισμός των δύο Ελλήνων ο κ. Αρτοποιός ανέφερε «χθες το βράδυ επικοινώνησα με τον γαμπρό των δύο αγνοούμενων Ελλήνων. Μας υπέδειξε το σημείο και έγιναν οι εξής ενέργειες. Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ έφυγε, αργά το βράδυ, με διασωστικό σκύλο και πήγε προς το κέντρο του Χατάι. Θυμίζω εδώ ότι η ελληνική αποστολή δουλεύει πιο νότια από το σημείο που βρίσκονται οι δύο αγνοούμενοι Έλληνες. Φύγαμε, κατά παρέκκλιση των πρωτοκόλλων, πήγαμε με διασωστικό σκύλο σε εξαόροφο κτίριο, όπου κάθε όροφος είχε δύο διαμερίσματα».

Όπως εξήγησε, ο χώρος είχε ελεγχθεί από άλλες διασωστικές ομάδες νωρίτερα καθώς υπήρχαν σημεία σήμανσης. “Κάναμε προκαταρκτική έρευνα, επιφανειακή έρευνα. Υπάρχουν εγκλωβισμένοι, αλλά όμως δεν βρήκαμε αυτούς οι οποίοι ταιριάζουν με τις περιγραφές του γαμπρού” πρόσθεσε.

Η κόρη των δύο αγνοούμενων μίλησε σήμερα το πρωί στο Open και προχώρησε σε μια δραματική έκκληση αναφέροντας «όταν έγινε ο σεισμός, ήρθαμε από την Κωνσταντινούπολη στην Αντιόχεια και ζητούσαμε από τους διασώστες από τη Δευτέρα να έρθουν να τους αναζητήσουν. Το διαμέρισμά τους ήταν σε 6ο οροφο κτίριο που γκρεμίστηκε. Οι γονείς μου έμεναν στον 5ο όροφο. Θα μπορούσαν να τους σώσουν εάν έρχονταν τις πρώτες 24 ώρες, ωστόσο δεν ήρθε κανείς στο σημείο. Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε, είπαν, ψάχνουμε σε σημεία όπου ακούγονται φωνές.Η αδερφή μου μένει στο Ντουμπάι, κάλεσε το προξενείο, τα κανάλια, καλέσαμε όλους όσους μπορούσαμε. Ο πατέρας μου είναι Έλληνας πολίτης και η μητέρα μου έχει τουρκική και ελληνική υπηκοότητα. Ο προ προπάππους μου είχε έρθει στην Τουρκία από την Ελλάδα και ο πατέρας μου γεννήθηκε στην Τουρκία όπως και εγώ. Ζούσαμε χρόνια στη Συρία με τον πόλεμο επιστρέψαμε στην Τουρκία.Θέλουμε έστω να βρούμε τις σορούς τους».

Ο ανιψιός των δύο εγκλωβισμένων Μπασέν Μπενουνέ, μίλησε στην ΕΡΤ και κάνει έκκληση να συνεχιστούν οι έρευνες εντοπισμού τους.

«Την πρώτη μέρα που έγινε ο σεισμός, ο γαμπρός τους πήρε την ελληνική πρεσβεία και έδωσε πληροφορίες πως έχουμε Έλληνες που είναι εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια στην Αντιόχεια. Και μετά περιμέναμε να πάρουμε κάποια απάντηση, να πάρουμε ενημερώσεις. Από τότε έχουν έρθει κάποιες ομάδες. Οι τοπικές ομάδες έψαχναν. Βγάλανε την πρώτη μέρα τρεις, τέσσερις γείτονες ζωντανούς. Χθες έβγαλαν και άλλον ένα γείτονα. Ήταν και αυτός ζωντανός. Και τώρα περιμένουμε την βοήθεια να δούμε τι θα γίνει με τον θείο μου» τόνισε ο Μενουνέ.

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ