ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ Νομός Χανίων

Ωράριο καταστημάτων Χανίων: Προβοκάτσια και διαστρέβλωση!!!

Το είδαμε κι αυτό: το συνεχές και όχι σπαστό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων είναι ο «μύχιος» πόθος των «πολυεθνικών».  Πώς δεν το είχαμε καταλάβει τόσα χρόνια; Πώς μας διέφευγε ότι στόχος τους τόσα χρόνια δεν είναι άλλος από ένα ωράριο 40 ωρών την εβδομάδα και μάλιστα χωρίς σπασμένες βάρδιες;  Ευτυχώς υπάρχει η παράταξη της Αγωνιστικής Συνεργασίας – η οποία αυθαίρετα και παράτυπα αυτοαποκαλείται Επιτροπή Αγώνα Εμπορικού Συλλόγου Χανίων – για να μας διαφωτίζει και να μας προφυλάσσει από τις αρπακτικές διαθέσεις του πολυεθνικού κεφαλαίου.

Ας σοβαρευτούμε τώρα λίγο. Ως πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου έχω το δικαίωμα (και την υποχρέωση) να αναζητώ το καλύτερο ωράριο λειτουργίας μας, πάντα, επισημαίνω, στο πλαίσιο της νομιμότητας. Αυτή τη σκέψη έκανα ως πρόεδρος του Συλλόγου και σε αυτή τη λογική πρότεινα πιλοτικά το σπαστό ωράριο (Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή)  να αλλάξει σε συνεχές πιλοτικά για τη χειμερινή περίοδο. Ως όφειλα, έλαβα υπ’ όψιν μου το συμφέρον εμπόρων και εμποροϋπαλλήλων αλλά και των καταναλωτών και της πόλης γενικότερα για να καταλήξω σε κάτι που θεωρώ ισορροπημένη και επωφελή για όλους πρόταση: αποδοτικότερη οικονομικά, εξυπηρετική για επαγγελματίες και καταναλωτές, ανθρώπινη για τους εργαζόμενους και θετική για τη συνολική λειτουργία της πόλης. Αντιπροτάσεις δεκτές και συζητήσιμες, ασφαλώς. «Κραυγές» όμως και «αναθέματα» στερούμενα λογικής κι επαφής με την πραγματικότητα, δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στους εμπόρους των Χανίων.

Αυτή τη φορά, μάλιστα, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, διαστρεβλώνοντας γραπτά και δημοσιευμένα κείμενα. Πουθενά δεν έγραψα για απελευθέρωση ωραρίου, ας ξαναδιαβάσουν το κείμενο χωρίς… κόκκινα γυαλιά. Αντιθέτως, αυτοί που με καταγγέλλουν για «απελευθέρωση ωραρίου» και «υποταγή στις ορέξεις των πολυεθνικών», ας τα κόψουν αυτά κι ας μας πουν τι ωράρια ακολουθούν κάποιοι από τους υπογράφοντες τις λάβρες ανακοινώσεις τους.  Τι ωράρια ακολουθούσαν επί τρία χρόνια όταν κατέθεταν ως διοίκηση το προτεινόμενο ωράριο καταστημάτων; Ακόμη και τώρα, τις Κυριακές τους, άραγε, τις περνούν όλοι… οικογενειακά; Θέλουν να μας τα διευκρινίσουν όλα αυτά δημοσίως; Μέχρι τότε όμως ας μετρούν τα λόγια τους γιατί εκτίθενται.

Γεώργιος Φρειδ. Τοπολιανάκης

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Χανίων      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ