ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ώρα μηδέν» για τους λογαριασμούς ρεύματος – Ο απόλυτος οδηγός για τον καταναλωτή

«Ώρα μηδέν» για εταιρείες και καταναλωτές, για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Τρεις ημέρες έμειναν για τη λήξη της προθεσμίας, στις εταιρείες, για να παρουσιάσουν τις αναλυτικές τους προσφορές για κάθε τιμολόγιο. Τις τελευταίες ημέρες, παρατηρείται ένας «πόλεμος» μεταξύ των παρόχων, ώστε να κερδίσουν όσους περισσότερους καταναλωτές μπορούν, με προσφορές, που όμως μερικές φορές, είναι έως και παραπλανητικές.

Συγχρόνως, τα site, των εταιρειών δεν είναι ακόμα πλήρως ενημερωμένα, με όλες τις τιμές, αλλά και τις ρήτρες, για κάθε τιμολόγιο, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές, να μην μπορούν ακόμα να δουν αναλυτικά, τι τους συμφέρει. Κάτι που θα γίνει, τις πρώτες ημέρες του επόμενου χρόνου, με τον αναλυτικό συγκριτικό πίνακα της ΡΑΕ, όπου και θα υπάρχουν οι τελικές τιμές και οι ρήτρες, για κάθε τιμολόγιο και κάθε εταιρεία.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Χριστοδουλίδη, ενεργειακό επιθεωρητή, οι πάροχοι, τις τελευταίες ημέρες, προσπαθούν να δελεάσουν τους καταναλωτές με προσφορές, «που είναι παραπλανητικές και θα έπρεπε να υπάρξει παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), ώστε να προστατευθεί ο πολίτης».

Οι τιμές ενέργειας πανευρωπαϊκά παρουσιάζουν πτώση και έτσι οι πάροχοι, προσπαθούν να δώσουν χαμηλές τιμές. Ο ανταγωνισμός, σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, θα λειτουργήσει θετικά για τον καταναλωτή, όσο οι πανευρωπαϊκές τιμές ενέργειας παραμένουν χαμηλές. Πολλοί βέβαια σημειώνουν ότι, η εικόνα μπορεί να αλλάξει, στην περίπτωση που κάποιο μεγάλο παγκόσμιο γεγονός, (εξελίξεις στο Ισραήλ, πόλεμος στην Ουκρανία κλπ) επηρεάσει τις τιμές.

Ας δούμε όμως αναλυτικά, τα έως τώρα δεδομένα για κάθε τιμολόγιο και τι πρέπει να λάβει υπόψη του ο καταναλωτής, για να διαπιστώσει, ποιο από τα τιμολόγια τον συμφέρει περισσότερο. Πάντα με τη σημείωση, ότι οι τελικές τιμές θα διαμορφωθούν σε μερικές ημέρες και τότε θα βγουν τα τελικά συμπεράσματα.

Πράσινο Τιμολόγιο

Στο πράσινο τιμολόγιο, μπορεί ο καταναλωτής θα ενημερώνεται κάθε πρώτη του μήνα για την τιμή του ρεύματος βάσει της οποίας θα βγει το επόμενο τιμολόγιο. Όσοι το επιλέξουν, θα μπορούν να αλλάξουν πάροχο, χωρίς πέναλτι. Το αρνητικό σε αυτό το τιμολόγιο, το ότι ακολουθεί τις τάσεις της αγοράς και θα παρασυρθεί ανοδικά, στην περίπτωση που οι τιμές ανέβουν. Αναμένεται να είναι το δημοφιλέστερο τιμολόγιο, γιατί θα μπορεί κάθε καταναλωτής να συγκρίνει τις τιμές και να επιλέγει αυτή που τον συμφέρει.  Όπως αναφέρει στο Dnews, ο κ. Χριστοδουλίδης, στο πράσινο τιμολόγιο, υπάρχει ένα «τρικ». Η νομοθετική ρύθμιση δεν προβλέπει να πρέπει να «κλειδωθεί», η έκπτωση κάθε εταιρείας για έξι μήνες. Άρα μπορεί μία εταιρεία, να δώσει πρώτη Ιανουαρίου, μία μεγάλη έκπτωση στη βασική τιμή εκκίνησης και τον επόμενο μήνα να την καταργήσει. Οπότε αυτή η εταιρεία «θα σε τραβήξει», ως πελάτη, αλλά θα υπάρχει μετά μειωμένη έκπτωση, που θα επιβαρύνει τον καταναλωτή.

Όπως αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης, «σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, το πράσινο τιμολόγιο, θα κυμανθεί από 14-16 λεπτά του ευρώ, για την πρώτη Ιανουαρίου. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα μείνει το ίδιο και για τον Φεβρουάριο. Στο πράσινο και το κίτρινο τιμολόγιο, οι εταιρείες μπορούν να αλλάζουν την τιμή όποτε θέλουν».

Το πράσινο τιμολόγιο, σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, και την άποψη των ειδικών της αγοράς,  αποτελεί ιδανικότερη επιλογή για τα νοικοκυριά με μέση κατανάλωση 400-500 κιλοβατώρες.

Κίτρινο τιμολόγιο

Το «δυναμικό τιμολόγιο», χρώματος κίτρινου, είναι κυμαινόμενο και προβλέπει πληρωμή  βάσει της τιμής της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Και εδώ, ο καταναλωτής μπορεί να «αποχωρήσει» όποτε θέλει χωρίς την πληρωμή ρήτρας. Η χρηματιστηριακή τιμή της ενέργειας, καθορίζει και τον λογαριασμό. Και εδώ το αρνητικό σημείο, είναι ότι ο καταναλωτής, αναλαμβάνει τον κίνδυνο ανόδου των τιμών από κάποιο «παγκόσμιο γεγονός».

Ειδικά για το κίτρινο τιμολόγιο, ο κ. Χριστοδουλίδης θεωρεί ότι ο καταναλωτής θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα, τις προσφορές που δίνουν οι πάροχοι και μπορεί να είναι παραπλανητικές.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, αναφέρει ότι ειδικά στο κίτρινο τιμολόγιο, γίνεται μεγάλη παραπλάνηση από τους παρόχους. «Εδώ γίνεται ο χαμός του χαμού. Επειδή το κίτρινο τιμολόγιο, δεν υπόκειται σε νομικό πλαίσιο, μπορεί ο καθένας να σου προσφέρει ταξίδια, μία βίλα, ότι θέλει. Δεν υπάρχει έλεγχος. Και δε μπορείς να κάνεις και σύγκριση μεταξύ παρόχων, γιατί ο καθένας έχει τα δικά του προγράμματα που προσφέρει και μαζί και τα δώρα. Το κίτρινο είναι λίγο «πάμε και όπου βγει», επισημαίνει.

Πορτοκαλί Τιμολόγιο

Το πορτοκαλί τιμολόγιο, είναι εξειδικευμένο και δεν αναμένεται να προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές, αφού στο τιμολόγιο αυτό, πρέπει να υπάρχει «έξυπνος μετρητής» και όχι το κλασικό «ρολόι», που έχουν οι περισσότεροι καταναλωτές. Και στο τιμολόγιο αυτό, μπορεί ο καταναλωτής μπορεί να αποχωρήσει πριν τη λήξη του συμβολαίου, χωρίς να πληρώσει πέναλτι.

Μπλε τιμολόγιο

Στο τιμολόγιο αυτού του χρώματος, η τιμή «κλειδώνει», για το χρονικό διάστημα του συμβολαίου, στην προκαθορισμένη τιμή που προσφέρει ο πάροχος και ο καταναλωτής, αν διακόψει τη σύμβαση, θα πληρώσει πέναλτι. Από την άλλη, δεν ανησυχεί για ενδεχόμενες αυξήσεις. Το τιμολόγιο αυτό αναμένεται να έχει την υψηλότερη βασική τιμή από τα άλλα. Ενώ υπάρχει ο «κίνδυνος», οι τιμές χονδρικής να πέσουν πολύ χαμηλά παγκοσμίως και ο καταναλωτής να μην το εκμεταλλευτεί.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη τις τελευταίες ημέρες, οι πάροχοι δίνουν «μάχη» και για τις τιμές βάσεις αυτού του τιμολογίου.

«Υπήρξε πάροχος, που στις αρχές Δεκεμβρίου, έδωσε τιμή 28 λεπτά του ευρώ, ως σταθερή τιμή και μετά από δέκα ημέρες πήγε την τιμή στα 17,5 λεπτά του ευρώ. Αν είναι δυνατόν. Φανταστείτε τα περιθώρια κέρδους που έχουν οι πάροχοι. Είναι εξωφρενικό. Οι πάροχοι προσπαθούν να πάρουν όγκο πελατών και αυτό θα το κατορθώσουν με τις χαμηλές τιμές στο μπλε τιμολόγιο, το σταθερό. Τους ενδιαφέρει αυτό, γιατί έτσι μπορούν να κάνουν καλύτερο προγραμματισμό αγοράς ποσοτήτων ενέργειας και σε χαμηλές τιμές, αφού θα ξέρουν τον όγκο των πωλήσεων. Με τον τρόπο αυτό κάνουν αντιστάθμιση κινδύνου απέναντι σε ενδεχόμενες απώλειες κεφαλαίου. Υπάρχει πάροχος αυτή τη στιγμή, που έχει δώσει 14 λεπτά του ευρώ, τιμή στο μπλε, για να «μαζέψει», όλους τους καταναλωτές», καταλήγει. Το μπλε τιμολόγιο, σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς, αποτελεί επιλογή, για τους καταναλωτές που έχουν μηνιαία κατανάλωση έως 500 ευρώ (εξοχικές κατοικίες κλπ).

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, όσοι καταναλωτές δεν κάνουν την επιλογή τους, πριν τις 31 Δεκεμβρίου, θα «μεταφερθούν», μεταβατικά, στο πράσινο τιμολόγιο, έως να αποφασίσουν, ποιο χρώμα τιμολογίου θα δηλώσουν.




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ