Δήμος Κισάμου

Οκτώ μήνες θα διαρκέσουν οι εργασίες για το υπόγειο καλώδιο Ξυλοκαμάρα – Κίσσαμος

Το έργο «Υπόγειες διασυνδέσεις Κρήτης στα πλαίσια της διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα» έχει ήδη ξεκινήσει και το υπόγειο καλώδιο έχει τοποθετηθεί μέχρι την εθνική οδό στο ύψος του Νεροκούρου.

Στην συνέχεια του έργου, θα σκάψουν για το καλώδιο στον παράπλευρο δρόμο της εθνικής οδού μέχρι το ύψος του Γαλατά και έπειτα θα σκάψουν στην δεξιά πλευρά της εθνικής (στην κατεύθυνση προς Κίσαμο) μέχρι την παραλία περίπου στα Νωπήγεια

Το μεσημέρι στην Αντιπεριφέρεια Χανίων πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του έργου σε σύσκεψη με την συμμετοχή στελεχών του ΑΔΜΗΕ της εταιρείας που το κατασκευάζει και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης των Χανίων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Χανίων, κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Δήμαρχος Πλατανιά, κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, ο Δήμαρχος Κισάμου, κ. Γεώργιος Μυλωνάκης, ο Αντιδήμαρχος Καντάνου-Σελίνου, κ. Μιχαήλ Μπικάκης, ο Αντιπρόεδρος ΑΔΜΗΕ, κ. Ιωάννης Μάργαρης, ο Δ/ντης Νέων Έργων ΑΔΜΗΕ, κ. Κων/νος Τσιρέκης, εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ» και των εταιρειών «ΑΤΕΡΜΩΝ-OMEXOM» και «ΑΝΤΥΠΑΣ», ο Δ/νων Σύμβουλος ΟΑΚ, κ. Φώτιος Καζάσης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, κ. Σπυρίδων Ραπάνης, ο Διοικητής Τροχαίας ΒΟΑΚ κ. Παπαδάκης Χρήστος, ο Υποδιοικητής Τροχαίας ΒΟΑΚ, κ. Ελευθέριος Σταγάκης, ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ, κ. Ιωάννης Καψανάκης, ο Αντιπρόεδρος της Διοικοόυσας του ΤΕΕ – ΤΔΚ, κ. Γεώργιος Ευθυμίου.

Αρχικά o Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στο έργο τονίζοντας το γεγονός ότι είναι το μεγαλύτερο έργο που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή στην Κρήτη, την τεράστια σημασία που έχει για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού του νησιού και επομένως την ανάγκη στήριξης και ολοκλήρωσής του εντός χρονοδιαγράμματος.

Στη συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος ΑΔΜΗΕ παρουσίασε εν συντομία το έργο, αναφερόμενος στο γεγονός ότι είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα του ΑΔΜΗΕ για την απεξάρτηση της Κρήτης από τα καύσιμα, κρίσιμης σημασίας και από οικονομικής πλευράς, αφού, όταν ολοκληρωθεί, οι Έλληνες καταναλωτές θα γλιτώσουν 175 εκατομμύρια από τα 500 εκατομμύρια που πληρώνουν ετησίως στα πλαίσια των ΥΚΩ και ζήτησε τη στήριξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη γρήγορη έναρξη των εργασιών.

Ακολούθησε παρουσίαση του έργου από την ανάδοχο εταιρεία με αναφορά στον τρόπο διέλευσης του καλωδίου καθ’όλο το μήκος της όδευσης, καθώς και το είδος των προγραμματιζόμενων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για κάθε επιμέρους τμήμα της όδευσης. Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη αποκατάστασης ολόκληρου του οδοστρώματος μετά την τοποθέτηση του καλωδίου, τον επανασχεδιασμό ορισμένων εκ των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που έχουν προγραμματιστεί, όσο και του χρονοδιαγράμματος αυτών, προτάσσοντας το γεγονός της ασφάλειας αλλά και της λιγότερης ταλαιπωρίας των πολιτών.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, οι εργασίες τοποθέτησης θα έχουν διάρκεια οκτώ μήνες ενώ το υπόγειο καλώδιο θα φτάνει απο το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Ξυλοκαμάρα μέχρι την Κίσσαμο όπου θα συνδεθεί με το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέσει την Κρήτη με την Πελοπόννησο.

Στηυν διάρκεια της συζήτησης, αναφέρθηκαν και τα κυκλοφοριακά προβλήματα που θα προκύψουν απο το σκάψιμο του χαντακιού για την τοποθέτηση του υπόγειου καλωδίου και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να υπάρξει η μικρότερη δυνατή όχληση.

Οι εκπρόσωποι τόσο της ΑΔΜΗΕ όσο και της αναδόχου εταιρείας, δήλωσαν θα εξετάσουν τις αναφερθείσες προτάσεις και θα προσπαθήσουν να τις εφαρμόσουν όπου αυτό είναι εφικτό.

Πηγή : flashnews.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ