Δήμος Κισάμου

Οινοποιείο Πνευματικάκης : Ένα οινοποιείο με πολυετή εμπειρία και εκτεταμένη παρουσία και συμβολή στην Κρητική οινοποιία

Το Οινοποιείο Πνευματικάκης έχει πολυετή εμπειρία και εκτεταμένη παρουσία και συμβολή στην Κρητική οινοποιία.

Το εργοστάσιο οινοποιίας βρίσκεται πολύ κοντά στη νέα Εθνική Οδό Χανίων-Κισάμου,
μόλις τέσσερα (4) χιλιόμετρα πριν από την πόλη της Κισσάμου (Καστέλλι), στη παλαιά Ενική οδό στο Δραπανιά.

Eίναι οικογενειακή υπόθεση

Η οινοποιία έχει γίνει η κληρονομιά μας, μέσα από πολλά χρόνια εμπειρίας που αποκτήθηκαν και διδάχτηκαν από τους προγόνους μας. Όλα ξεκίνησαν δεκαετίες πριν από τον προπάππου μας. Το πρώτο οινοποιείο ιδρύθηκε στην Ποταμίδα Κισσάμου και το 2007 κτίστηκε το υπερσύγχρονο οινοποιείο στο Δραπανιά Κισσάμου. Το νέο οινοποιείο διαθέτει επίσης πετρόχτιστο κελάρι και μουσείο κρασιού. Προτεραιότητα μας είναι να συνεχίσουμε τον παραδοσιακό τρόπο οινοποίησής σε συνδυασμό με τη σύγχρονη τεχνολογία.

H ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το οινοποιείο Πνευματικάκη χτίστηκε το 2007 σε ένα μικρό χωριό της Κισσάμου που ονομάζεται Δραπανιάς. Η οινοποίηση έχει παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στη ζωή μας, μια κληρονομιά που δόθηκε από τον πατέρα του παππού μας.
Αποφασίσαμε λοιπόν να πραγματοποιήσουμε το όνειρό μας και να χτίσουμε αυτό το οινοποιείο-μουσείο, κάνοντας την προτεραιότητά μας τη συνέχιση της παραδοσιακής κρητικής οινοποίησης, μέσω των τελευταίων επιστημονικών και τεχνολογικών μεθόδων.

Το οινοποιείο μας παράγει μια μεγάλη γκάμα κρασιών υψηλής ποιότητας. Σε μια έκταση 110 στρεμμάτων με την πρόβλεψη να φτάσει τα 210 στρέμματα αμπελώνων και με τη συμβολή πολλών μικρότερων τοπικών παραγωγών οι οποίοι συνεργάζονται αποκλειστικά και για συνεχόμενα χρόνια με το οινοποιείο μας,
διασφαλίζουμε ότι η πρώτη ύλη  είναι της υψηλότερης ποιότητας και προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από την κρητική γη.

Με τη συμβολή πολλών μικρότερων τοπικών παραγωγών

Δίνουμε έμφαση στην καλλιέργεια και προώθηση των τοπικών ποικιλιών. Τα προσεκτικά καλλιεργημένα και επιλεγμένα σταφύλια περιλαμβάνουν, σχετικά με τις κόκκινες ποικιλίες: Ρωμέικο, Κοτσιφάλι και Λιάτικο, ενώ για τις λευκές ποικιλίες: Βιλάνα, Βιδιανό, Πλυτό, Λευκό Ρωμέϊκο και Μοσχάτο Σπίνας.
Επίσης, ορισμένες διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών, όπως το Cabernet, το Syrah και το Merlot, αφορούν το κόκκινο και το λευκό Chardonney, οι οποίες επισημαίνονται με ιδιαίτερο τρόπο μέσα από τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες της Κρήτης. Η παραγωγή μας περιλαμβάνει ερυθρά κρασιά, ξηρά λευκά και τριαντάφυλλα, ημίξηρα, γλυκά και ημιγλυκά. Έχουμε διάφορες ετικέτες κρασιών είτε με μία ποικιλία είτε σε συνδυασμό με δύο ή τρείς ποικιλίες σταφυλιών. Τα ονόματα και τα σχέδια των ετικετών είναι φυσικά εμπνευσμένα από την Κρήτη.

Οι νεόδμητες εγκαταστάσεις

Αποτελούνται από μηχανήματα παραγωγής και μηχανήματα εμφιάλωσης τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία σε συνδυασμό με το άρτια εκπαιδευμένο επιστημονικό και τεχνικό ανθρώπινο δυναμικό επιτυγχάνεται και εγγυάται τη δημιουργία προϊόντων υψηλής ποιότητας. Αν θέλετε να δείτε τους αμπελώνες μας, τις σύγχρονες εγκαταστάσεις οινοποίησης, το πετρόκτιστο κελάρι μας και να δοκιμάσετε τα κρασιά μας, επισκεφθείτε τον Δραπανιά στην Κίσσαμο. Το οινοποιείο βρίσκεται έξω από την εθνική οδό Χανίων-Κισάμου, μόλις 4 χιλιόμετρα πριν από την πόλη της Κισσάμου, στην παλιά εθνική οδό, ανάμεσα στα χωριά Δραπανιάς και Κολένι.

Διέυθυνση
Δραπανιάς – 73400 Chania

Διαθέσιμοι Καθημερινά
Tηλ : +30 28220 31740