ΔΙΕΘΝΗ

Οι τελευταίες 4 λέξεις της πριγκίπισσας Νταϊάνα, ενώ ψυχορραγούσε, μετά το τροχαίο στο Παρίσι

Ο θάνατος της Νταϊάνα, ενός προσώπου τόσο διάσημου, αλλά και με τόση ιδιαίτερη ιστορία στις πλάτες της, φούντωσε τα σενάρια και τις θεωρίες συνωμοσίας για το τι συνέβη εκείνη τη μοιραία νύχτα. Αυτόπτες μάρτυρες υπήρχαν. Οχι μόνο οι παπαράτσι που ακολουθούσαν τη μαύρη Mercedes του συντρόφου της Νταϊάνα καθώς κατευθύνονταν από το παρισινό Ritz στο σπίτι του Ντόντι αλ Φαγιέντ (διαβάστε αναλυτικά το τελευταίο 24ωρο της ζωής της Νταϊάνας), αλλά και περαστικοί.

Στις τελευταίες στιγμές της πριγκίπισσας της Ουαλίας, η οποία δεν πέθανε ακαριαία αλλά μετά από λίγη ώρα στο νοσοκομείο Pitié-Salpêtrière όπου μεταφέρθηκε, μάλιστα, βρέθηκαν γιατροί, πυροσβέστες και διασώστες. Και κάπως έτσι, πέρα από όλες τις άλλες θεωρίες που κυκλοφόρησαν αυτά τα 22 χρόνια για το θάνατο της Νταϊάνας, κυκλοφόρησαν και πολλές για τα τελευταία της λόγια, με τους αυτόπτες μάρτυρες κατά καιρούς να διηγούνται διάφορες ιστορίες. Πραγματικότητα; Φαντασία; Κανείς δεν το γνωρίζει.

Το αυτοκίνητο στο οποίο βρήκε το θάνατο η πριγκίπισσα Νταϊάνα /Φωτογραφία: ΑΡ

Τα τελευταία λόγια της πριγκίπισσας Νταϊάνα, στο πίσω κάθισμα της διαλυμένης Mercedes

Αυτό που προκύπτει είναι πάντως ότι η πριγκίπισσα Νταϊάνα, αν και ψυχορραγούσε, κατάφερε να ψελίσσει κάποιες λέξεις. Και οι δύο μαρτυρίες που υπάρχουν για τα τελευταία λόγια της πριγκίπισσας της Ουαλίας, είναι πάνω κάτω οι ίδιες.

Ο Γάλλος γιατρός Φρεντερίκ Μαλιέ ο οποίος περνούσε τυχαία από το σημείο του δυστυχήματος και σταμάτησε για να προσφέρει πρώτες βοήθειες στους επιβαίνοντες, χωρίς να γνωρίζει καν την ταυτότητά τους, είχε δηλώσει, ότι ενώ η πριγκίπισσα Νταϊάνα έδινε μάχη για να καταφέρει να πάρει ανάσα, έβγαζε κραυγές πόνου και επαναλάμβανε πόσο πονάει, μέχρι που έχασε τις αισθήσεις της.

Η τελευταία εν ζωή φωτογραφία της πριγκίπισσας Νταϊάνας -Λεπτά πριν το μοιραίο τροχαίο /Φωτογραφία: Splash-Ideal images
Οι τελευταίες δραματικές στιγμές της πριγκίπισσας Νταϊάνας

Μια άλλη ιστορία που κυκλοφόρησε, προφανώς από αυτόπτη μάρτυρα, ήθελε την Νταϊάνα να λέει: «Ω Θεέ μου, αφήστε μόνη μου». Πριν δύο χρόνια, στην 20η επέτειο του θανάτου της πριγκίπισσας Νταϊάνα,τ το 2017, ο Γάλλος πυροσβέστης Xavier Gourmelon είχε αποκαλύψει μιλώντας στην Sun ότι εκείνος με την ομάδα του ήταν οι πρώτοι που έφθασαν στο σημείο του δυστυχήματος στη γέφυρα Αλμά στο Παρίσι. Υποστήριξε ακόμη ότι έμεινε στο πλευρό της πριγκίπισσας Νταΐάνα καθώς ήταν χτυπημένη μέσα στην μαύρη Mercedes και χωρίς να έχει αντιληφθεί για ώρα την ταυτότητά της. Πριν οι διασώστες την απεγκλωβίσουν, ο Xavier Gourmelon υποστηρίζει ότι η πριγκίπισσα Νταϊάνα είπε: «Ω θεέ μου, τι συνέβη;». Αμέσως μετά άρχισε η καρδιαγγειακή αναζωογόνηση. Ο Xavier Gourmelon ανέφερε ότι της έκανε CPR και ότι έμοιαζε σταθερή πριν την βάλουν στο ασθενοφόρο. Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη ότι δεν μίλησε ποτέ για το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα στα μέσα πριν το 2007 καθώς οι Γάλλοι πυροσβέστες απαγορεύεται να μιλούν στα ΜΜΕ.

Στο τροχαίο στη σήραγγα της γέφυρας Αλμά στο Παρίσι εκείνη τη νύχτα της 31ης Αυγούστου, έχασαν τη ζωή τους ακαριαία ο σύντροφος της πριγκίπισσας Νταϊάνα Ντόντι αλ Φαγιέντ και ο οδηγός του Ανρί Πολ. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα κατέληξε λίγη ώρα αργότερα στο νοσοκομείο. Μόνος επιζών του δυστυχήματος ο Τρέβορ Ρις Τζόουνς, ο σωματοφύλακας του αλ Φαγιέντ (δείτε τι απέγινε).

Δεκαετίες αργότερα η μνήμη της Νταϊάνα συνεχίζεται με τους γιους της, να τιμούν κάθε χρόνο τέτοια μέρα -αλλά και σε κάθε ευκαιρία- τη μητέρα τους.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ