Νομός Χανίων

Οι Πύργοι στην Επαρχία Κισάμου

Αφιερωμένο σε τρεις πύργους της Επαρχίας Κισάμου το σημερινό μας ιστορικό σημείο. Τρεις πύργοι με τη δική τους ιστορία σε τρία διαφορετικά σημεία της Επαρχίας. Στα δυτικά (Βαρσαμάκια), στα βορειοανατολικά (Μένιες) και στα νοτιοανατολικά (Βουκολιές).

Πύργος Βουκολιών

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οχυρό νοτιοδυτικά από το χωριό Βουκολιές που βρίσκεται στο 27ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Χανίων – Παλαιόχωρας.

Οι Βουκολιές ήταν από τα μεγαλύτερα τουρκοχώρια της Κρήτης. Το 1866 οι Τούρκοι, σε μια εποχή που έχτιζαν αναρίθμητα κάστρα και κουλέδες στην Κρήτη για να προστατευτούν από τους επαναστατημένους Έλληνες, έχτισαν κι αυτό το οχυρό.

Το 1897 στον πύργο έγινε μια μεγάλη μάχη: 400 Τούρκοι πολιορκήθηκαν εκεί από τον Τιμολέοντα Βάσσο (επικεφαλής Ελληνικού εκστρατευτικού σώματος) και αναγκάστηκαν να τον εγκαταλείψουν αφήνοντας πίσω 240 νεκρούς.

Το οχυρό πρέπει να καταστράφηκε τότε σε εκείνη τη μάχη. Σήμερα διασώζονται κάποια υπολείμματα. Ο πύργος στη φωτογραφία είναι σύγχρονος και -υποτίθεται- πιστό αντίγραφο του αρχικού πύργου αλλά προφανώς δεν έχει σχέση με το πραγματικό οχυρό ούτε ως προς τη μορφή ούτε ως προς το μέγεθος.

 

Πύργος Μονής Αγίου Γεωργίου

500 μέτρα δυτικά από τον όρμο Μένιες του ακρωτηρίου Σπάθας της Κρήτης βρίσκεται η Μονή του Αγίου Γεωργίου. Το μοναστήρι χτίστηκε τον 9ο αιώνα και εγκαταλείφθηκε μερικούς αιώνες αργότερα (μάλλον τον 17ο) εξαιτίας των πειρατικών επιδρομών.

Ο οχυρωματικός πύργος κατασκευάστηκε κατά τον 16ο αιώνα από τους μοναχούς για προστασία από τους πειρατές.

Η πρόσβαση στο μοναστήρι γίνεται μέσω ενός χωματόδρομου 22 χιλιομέτρων που ξεκινάει από το χωριό Ροδωπού, με κατεύθυνση προς Μένιες.

 

Πύργος στα Βαρσαμάκια

Ενετικός πύργος δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.

Βρίσκεται ανατολικά από το χωριό Σφηνάρι Κισάμου σε απόσταση 5 χλμ. περίπου. Yπάρχει χωματόδρομος καλής βατότητας που οδηγεί μέχρι το μοναστήρι και τον πύργο.

«Βαρσαμάκια» είναι το όνομα της ημιορεινής περιοχής στην ενδοχώρα της επαρχίας Κισάμου, βόρεια από το χωριό Κάμπος.

Την περίοδο της Ενετοκρατίας, στο σημείο αυτό υπήρχε το Καθολικό Μοναστήρι των Φραγκισκανών του Αγίου Γρηγορίου. Προφανώς ο πύργος κτίστηκε για την προστασία του μοναστηρίου, ίσως τον 15ο ή τον 16ο αιώνα.