ΚΡΗΤΗ

Οι πεταλούδες της Κρήτης συστήνονται στο κοινό!

Πόση ομορφιά μπορεί να χωρέσει σε μία ιστοσελίδα; Την απάντηση μπορεί να τη δώσει κανείς όταν με ένα κλικ μπει σε αυτό τον πολύχρωμο, μαγικό κόσμο των πεταλούδων της Κρήτης, μέσα από την ιστοσελίδα https://butterfliesofcrete.com.

Πρόκειται για μία προσπάθεια, πίσω από την οποία κρύβεται η κ. Πόπη Μπορμπουδάκη, διπλωματούχος χημικός μηχανικός με μεταπτυχιακή ειδίκευση στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό έργων υποδομή στον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης.

Πόπη Μπορμουδάκη

Η ίδια αναφέρει πως «τα τελευταία περίπου πέντε χρόνια, στον ελεύθερό μου χρόνο, με πολλή αγάπη και μεράκι, μελετώ και καταγράφω συστηματικά τη βιοποικιλότητα της Κρήτης, με έμφαση στα λεπιδόπτερα -πεταλούδες και νυχτοπεταλούδες- καθώς και στη χλωρίδα του νησιού μας. Από την αρχή της ερασιτεχνικής μου ενασχόλησης και προκειμένου να κατανοήσω καλύτερα το θαυμαστό κόσμο που αποθανάτιζα με το φωτογραφικό μου φακό, ξεκίνησα ν’ αναζητώ και να μελετώ συστηματικά πληροφοριακό υλικό, που αφορούσε στον κόσμο των λεπιδόπτερων. Πολύ νωρίς μάλιστα διαπίστωσα, πως η πληροφορία για τα λεπιδόπτερα του νησιού βρίσκεται κατακερματισμένη σε πλήθος επιστημονικών δημοσιεύσεων, συγγραμμάτων και ιστοσελίδων. Έτσι άρχισε μέσα μου να γεννιέται η ιδέα της δημιουργίας μιας ιστοσελίδας ειδικά για τις πεταλούδες της Κρήτης. Έχοντας υπηρετήσει από την επαγγελματική μου θέση για περισσότερο από 20 χρόνια την περιβαλλοντική προστασία και την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος, αισθάνθηκα ως ελάχιστη ηθική μου υποχρέωση τη διάδοση όλης αυτής της πληροφορίας στο κοινό

Η ιδέα αυτή πήρε σάρκα και οστά τον Μάιο του 2021 όταν η ιστοσελίδα https://butterfliesofcrete.com ανέβηκε στο διαδίκτυο για πρώτη φορά, μετά από μια μακρά περίοδο προσωπικής δουλειάς στην αναζήτηση βιβλιογραφίας και επιστημονικών πηγών, στη συγγραφή των κειμένων, στην οργάνωση του φωτογραφικού υλικού και στη δημιουργία του ιστότοπου.

Στην ιστοσελίδα παρουσιάζονται αναλυτικά στα αγγλικά και ελληνικά, 47 είδη υπέροχων πεταλούδων που πετούν στην Κρήτη, με πλούσιο πληροφοριακό και φωτογραφικό υλικό, μια εφαρμογή αναγνώρισης των ειδών, παρουσίαση βιοτόπων και πολλά άλλα.

«Η ιστοσελίδα https://butterfliesofcrete.com περιλαμβάνει σήμερα περισσότερες από 1000 φωτογραφίες κοινών και σπάνιων πεταλούδων του νησιού, με την πλειοψηφία τους να προέρχεται από το προσωπικό μου αρχείο και του συζύγου μου, με τον οποίο εξορμούμε μαζί και με στηρίζει αμέριστα σε όλη αυτή την προσπάθεια», περιγράφει.

Το επόμενο βήμα

Η κ. Μπορμπουδάκη αναφέρει πως «στο επόμενο διάστημα, εκτός από τη διαρκή προσθήκη στην ιστοσελίδα και στα social media νέου φωτογραφικού και πληροφοριακού υλικού, προσδοκώ να προσθέσω στην ιστοσελίδα νέο θεματικό υλικό που αφορά στην αποτύπωση των νυχτοπεταλούδων του νησιού που σήμερα αριθμούν περισσότερα από 1000 είδη – πόνημα μαραθώνιο!»

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ