ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΡΗΤΗ

Ο πιο σύγχρονος ψηφιακός αγγειογράφος της Ελλάδας λειτουργεί πλέον στην Κρήτη

Ο πιο σύγχρονος ψηφιακός αγγειογράφος της Ελλάδας και ένας από τους πέντε καλύτερους στην Ευρώπη λειτουργεί από την προηγούμενη εβδομάδα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλέιου.

Η προμήθεια του μηχανήματος έγινε από την Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο έργου που εντάχθηκε στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης – ΕΣΠΑ και κόστισε 1,2 εκατ. ευρώ.
Το πιο σύγχρονο στο είδος του μηχάνημα χρησιμοποιείται -μεταξύ άλλων- για ενδαγγειακές επεμβάσεις στον εγκέφαλο, ενδομοσχεύματα σε ανευρύσματα κοιλιακής και θωρακικής αορτής, διακαθετηριακούς εμβολισμούς σε επείγουσες αιμορραγίες τραυματικές ή μη και τέλος επεμβατικές ογκολογικές πράξεις στο ήπαρ και σε άλλα όργανα.

Οι καθηγητές Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Απόστολος Καραντάνας και επεμβατικής ακτινολογίας Δημήτρης Τσέτης αναφέρθηκαν στην αξία και τη χρήση του μηχανήματος για τους πολίτες της Κρήτης, υπογραμμίζοντας πως την τελευταία διετία το τμήμα έχει μετατραπεί από πλημμελώς εξοπλισμένο στο καλύτερα εξοπλισμένο στη χώρα.
Μετά τον αγιασμό και κατά την παρουσίαση του μηχανήματος ιδιαίτερες ήταν οι ευχαριστίες που εξέφρασαν προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, αλλά και ο Διοικητής του ΠαΓΝΗ Γιώργος Χαλκιαδάκης, και ο Αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου Στέλιος Κτενιαδάκης. Αναφερόμενοι στην αποτελεσματική συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης τόνισαν πως έχει ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση του ΠαΓΝΗ και των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας στο νησί.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής Περιφέρειας Κρήτης Λάμπρος Βαμβακάς υπογράμμισε πως «πρόκειται για μια σημαντική μέρα για την δημόσια υγεία στην Κρήτη» τονίζοντας πως το συγκεκριμένο μηχάνημα θα βοηθήσει παρά πολύ το έργο του ιατρικού κόσμου.
«Συνεχίζουμε τη στήριξη της δημόσιας υγείας. Περιμένουμε τις προτάσεις από την 7η ΥΠΕ κι ένα σημαντικό ποσό θα δοθεί για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των νοσοκομείων μας και στη συνέχεια. Στόχος μας είναι να εξοπλίσουμε όσο γίνεται καλύτερα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Κρήτης με τον απαραίτητο εξοπλισμό, έτσι ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και υπηρεσίες τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες του νησιού. Θα πρέπει να επισημάνουμε την άριστη συνεργασία που έχουμε ως Περιφέρεια τόσο με την 7η ΥΠΕ όσο και με τα Νοσοκομεία. Απόρροια της άριστης συνεργασίας ήταν και η απόκτηση και λειτουργία του πιο σύγχρονου ψηφιακού αγγειογράφου της Ελλάδας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, εκφράζοντας ακόμη τις ευχαριστίες του τόσο στις διοικήσεις της δημόσιας υγείας όσο και «στους γιατρούς, τους νοσηλευτές που καθημερινά δίνουν τη μάχη μέσα στην πανδημία και είμαστε περήφανοι που υπάρχουν και υπηρετούν το νησί μας».
Στην τελετή παραβρέθηκαν ακόμη ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ευάγγελος Ζάχαρης, Καρδιολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ καθώς και τα Διευθυντικά στελέχη του νοσοκομείου και το προσωπικό του τμήματος.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ