Δήμος Κισάμου ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο παραδοσιακός κρητικός γάμος αναβιώνει στην Κίσαμο

Ένα από τα παλαιότερα έθιμα για την περιοχή της Κισσάμου αναβιώνει και φέτος για 45η χρονιά.
Πρόκειται για την αναπαράσταση του παραδοσιακού κρητικού γάμου που τελείται με πρωτοβουλία του Συλλόγου Προβολής Κισσάμου, «Η Γραμβούσα», την ερχόμενη Τετάρτη, 7 Αυγούστου.

To σκηνικό εξελίσσεται στους κεντρικούς δρόμους της Κισσάμου με το ζευγάρι, τις οικογένειες του γαμπρού και τις νύφης, τους κουμπάρους, τους καλεσμένους με παραδοσιακές κρητικές φορεσιές και τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων όπως είναι η λύρα και το λαγούτο, να φθάνουν μέχρι την κεντρική πλατεία όπου ακολουθεί παραδοσιακό κρητικό γλέντι.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Προβολής Κισσάμου «Η Γραμβούσα» Γιώργος Γεωργιλάκης, φέτος η πομπή θα ξεκινήσει από την παραλία της Κισσάμου με κατεύθυνση προς το κέντρο.

Όπως εξήγησε, «στο δρώμενο θα συμμετέχει μια άμαξα από τα Χανιά, επτά χορευτικοί σύλλογοι, δύο σύλλογοι ριζιτών και ένας σύλλογος γεωργαλίδικων αλόγων της Κρήτης.

Στη μουσική σκηνή θα είναι οι Κρητικοί καλλιτέχνες Κυριάκος Σταυριανουδάκης και Μιχάλης Λουφαρδάκης, ενώ σε πέντε σημεία της διαδρομής θα πραγματοποιηθεί κρητικό γλέντι».

Στη διαδρομή οι καλεσμένοι τραγουδούν ριζίτικα τραγούδια, ενώ ξεχωριστή θέση στην αναβίωση του εθίμου έχουν τα άλογα στολισμένα ως η περίσταση ορίζει.
Με τα στολισμένα άλογα μεταφέρονται και τα προυκιά (προίκα) της νύφης

Την νύφη αποχαιρετούν από το πατρικό σπίτι οι γονείς της με μαντινάδες που περιέχουν ευχές, ενώ στο ζευγάρι προσφέρεται μέλι και καρύδια για να στεριώσει ο γάμος.

Η αναπαράσταση του κρητικού γάμου αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή και προσελκύει πολλούς ντόπιους αλλά και ξένους επισκέπτες.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Κισσάμου Θοδωρής Σταθάκης, «είναι ένα έθιμο για τον τόπο μας που τηρείται κάθε καλοκαίρι, εδώ και τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες. Προσελκύει πλήθος κόσμου και πλέον έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας, αφού το παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον και οι ξένοι επισκέπτες μας.

Παλαιότερα γινόταν μαζί με τη γιορτή κρασιού αλλά τα τελευταία χρόνια έχει την σημερινή της μορφή. Η παράδοση και ο πολιτισμός “δένουν” σε μια ξεχωριστή γιορτή».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ