ΕΛΛΑΔΑ

Ο Μητσοτάκης «έδειξε» το τέλος του δρόμου – Με «ακορντεόν» ως τον Απρίλιο για καλύτερο Πάσχα

Η χθεσινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ δεν είχε μεγάλες ειδήσεις, αλλά ορισμένες χρήσιμες απαντήσεις. Και, την ώρα που οι πολίτες κουρασμένοι ψάχνουν να βρουν κίνητρο για να τηρήσουν τα μέτρα, μετά από έναν σχεδόν χρόνο ασφυκτικών περιορισμών, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε το τέλος του δρόμου ή έστω την αφετηρία της άρσης των περιοριστικών μέτρων με πιο επιθετικό τρόπο και όχι με μια προσωρινή λογική.

«Τα εμβόλια είναι αυτά που μας επιτρέπουν να πούμε ότι το Πάσχα θα είμαστε πολύ καλύτερα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι ως τα μέσα Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 75 ετών, ενώ μέχρι το Πάσχα μεγάλο ποσοστό των πολιτών από 60 έως 74 ετών και αρκετοί με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. «Αυτό με κάνει να είμαι αισιόδοξος πως, καθώς θα μπαίνουμε στην άνοιξη, θα μπορούμε να είμαστε αρκετοί σίγουροι ότι αφήνουμε πίσω την περιπέτεια», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Πρακτικά, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τους επόμενους μήνες και σίγουρα πριν το Πάσχα θα έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις ή έστω με την πρώτη της AstraZeneca που παράγει μεγαλύτερη ανοσία οι περισσότεροι πολίτες που είναι πιο ευεπίφοροι σε σοβαρή νόσηση. Κάπως έτσι, θα δοθεί μια ουσιαστική ανάσα στο σύστημα Υγείας.

Με άλλα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι, παρά το προληπτικό lockdown στην Αττική, τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα τις επόμενες εβδομάδες, με όπλο το εμβόλιο. Ο πρωθυπουργός επέμεινε, δε, ότι θα κάνουμε περισσότερους εμβολιασμούς μόλις έχουμε και περισσότερα εμβόλια, καθώς, από την άποψη της επάρκειας του συστήματος, η χώρα μας είναι έτοιμη να αναπτύξει περισσότερες εμβολιαστικές γραμμές και να οικοδομήσει με ταχύτερα βήματα το τείχος ανόσιας.

«Άνοιξε-κλείσε» ως τον Απρίλιο

Τα ανωτέρω, πάντως, ήταν το θετικό σκέλος της συζήτησης. Και αυτό γιατί ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε και επεξήγησε περαιτέρω αυτό που είπε και στο προχθεσινό του τηλεοπτικό μήνυμα για τη λογική του «ακορντεόν» που θα μας συνοδεύει ως τον Απρίλιο, όταν, δηλαδή, θα έχουν εμβολιαστεί οι πιο ευάλωτοι και θα ξεκινά ο μαζικότερος εμβολιασμός, με βάση τα αρκετά εμβόλια που θα έρχονται.

«Μακάρι να μην χρειαστεί να ξανακλείσουμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης για τις επόμενες εβδομάδες, προαναγγέλλοντας λήψη απόφασης και για τη Θεσσαλονίκη ίσως και σήμερα, όπου η κυβέρνηση δεν θέλει να ξαναζήσει τη δυσάρεστη εμπειρία του Νοεμβρίου και επιδιώκει να ελαχιστοποιήσει το ρίσκο. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να πει ρητά ότι το lockdown στην Αττική θα διαρκέσει οπωσδήποτε ως το τέλος Φεβρουαρίου, εκφράζοντας τη σχετική ευχή. «Εύχομαι τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι τέτοια ώστε οι 2,5 εβδομάδες για την Αττική να είναι αρκετές. Τονίζω, μιλάμε μόνο για την Αττική, γιατί μία άλλη περιοχή μπορεί σε μια εβδομάδα, σε δύο εβδομάδες, να δείξει άλλα επιδημιολογικά δεδομένα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Η εμπειρία του Ιανουαρίου απέδειξε επίσης ότι ένα αυστηρό lockdown, όπως αυτό που κάναμε τις πρώτες 15 μέρες του Ιανουαρίου, μπορεί να συνοδεύεται στη συνέχεια με την πλήρη λειτουργία της αγοράς και των σχολείων. Και ενδεχομένως αυτός ο κύκλος να πρέπει να επαναληφθεί, τουλάχιστον ακόμα μία φορά», υπογράμμισε σε άλλο σημείο ο κ. Μητσοτάκης.

Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι το μοντέλο της προσεκτικής άρσης περιορισμών και της αναδίπλωσης, εφόσον χρειάζεται θα συνοδεύει τη χώρα για αρκετές εβδομάδες μετά το lockdown και μέχρι να οικοδομηθεί η ανοσία από το εμβόλιο. Και αυτή η προσεκτική πορεία θα συνεχιστεί ως το Πάσχα, ήτοι στις αρχές Μαΐου, το οποίο όλο και συχνότερα ορίζεται ως ο «στρατηγικός στόχος» για μια μεγάλη ανάσα.

 




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ