Νομός Χανίων

Ο «Γολγοθάς» μίας άστεγης 69χρονης από τα Χανιά – Πώς από τον δρόμο, βρέθηκε στη θαλπωρή ενός σπιτιού (φωτογραφίες, βίντεο)

  • Η ζωή μιας 69χρονης από την αστεγία στην θαλπωρή ενός σπιτιού
  • Από την επαγγελματική σιγουριά, κατέληξε στο δρόμο
  • Η ζωή μίας 69χρονης στους δρόμους της πόλης
  • Κοιμόταν επί μήνες σε ένα εκκλησάκι
  • Από το δρόμο στη θαλπωρή ενός σπιτιού

Αχτίδα φωτός για πενήντα δύο ωφελούμενους στα Χανιά αποτελεί το πρόγραμμα αποκατάστασης αστέγων. Συνολικά είκοσι σπίτια κατάφεραν να εξασφαλίσουν οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου σε συνεργασία με τη Σύμπραξη Χανίων, δίνοντας σε αστέγους το δικαίωμα για μια ζωή αξιοπρεπή και ταυτόχρονα, προοπτική για ένα πιο ευοίωνο μέλλον. Χαρακτηριστική είναι περίπτωση της 67χρονης σήμερα κ. Έρης Σταυροπούλου, η οποία επί σειρά ετών εργαζόταν ως διακοσμήτρια, ωστόσο η οικονομική δυσχέρεια σταδιακά την οδήγησε στην αστεγία. Μέσα από το πρόγραμμα, απέκτησε στέγη και όλα όσα χρειάζεται για μια αξιοπρεπή ζωή.

Άστεγη 69χρονη

Συναντήσαμε την κ. Έρη Σταυροπούλου στο αίθριο του δημαρχείου Χανίων. Έφτασε από τα Κουνουπιδιανά, κρατώντας μαζί της τους πίνακες ζωγραφικής που δημιουργεί τον άπλετο ελεύθερο χρόνο της. Εξήγησε, πως στα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν, δεν έμεινε στο δρόμο, αλλά στο εκκλησάκι του Αγίου Ονουφρίου και παλιότερα σε ένα αγρόκτημα που δεν είχε ούτε ηλεκτρικό ρεύμα. Σήμερα αισθάνεται ευγνωμοσύνη για την ένταξη της στο Πρόγραμμα.

αστεγη 69χρονη Χανιά

Τα βιοποριστικά προβλήματα εμφανίστηκαν στη ζωή της κ. Έρης Σταυροπούλου από το 2000 και μετά. Αναζήτησε εργασία στους τομείς του τουρισμού και του επισιτισμού, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι βρέθηκε να ζει στα Χωραφάκια Ακρωτηρίου, σε ένα σπίτι που δεν πληρούσε στοιχειώδεις προδιαγραφές. Εκεί έμεινε μέχρι το 2018. Οι συνθήκες ολοένα και χειροτέρευαν και έτσι κατέφυγε στο εκκλησάκι του Αγίου Ονουφρίου.

«Δεν ξέρετε τι ανεπανόρθωτο κακό συμβαίνει στην ψυχή του ανθρώπου, ξαφνικά να βλέπει να χάνει αυτά που είναι αναγκαία .Στο εκκλησάκι του Αγίου Ονουφρίου κοιμόμουνα στο πάτωμα. Κάποια στιγμή βρήκα δυο τραπεζάκια, τα έβαλα κάτω και τα έκανα κρεβάτι. Αργότερα ο παπάς της ενορίας μου έφερε ένα στρώμα. Κοπέλες που ζουν στη περιοχή μου έφερναν φαγητό. Υπήρξε φορά που είχα βρεθεί με ένα κομμάτι ψωμί για τρεις μέρες», θυμάται σήμερα ,σημειώνοντας πως οι πληγές αυτής της περιόδου, δεν κλείνουν ποτέ.

Τίποτα στη ζωή της κ. Σταυροπούλου δεν προμήνυε πως θα έφτανε η στιγμή που θα έμενε άστεγη. Εργαζόταν σε έναν τομέα που άνθιζε την εποχή της δεκαετίας του 1990, αυτόν της διακόσμησης και οι δουλειές που έκλεινε ήταν κερδοφόρες. Πλην όμως δεν εξασφάλιζαν το μέλλον της και το συνταξιοδοτικό της δικαίωμα. Η επαγγελματική της πορεία άρχισε να φθίνει. Κάπως έτσι εντάχθηκε πριν από ένα χρόνο στο πρόγραμμα «Στέγαση & Εργασία για τους Άστεγους στον Δήμο Χανίων». Σήμερα ζει σε συνθήκες αξιοπρεπείς, σε ένα σπίτι που της παρέχει όλα όσα χρειάζεται. «Ζω μια όμορφη φυσιολογική ζωή, χωρίς να είμαι στα πλούτη. Το σπίτι που κατοικώ είναι ηλιόλουστο και χαίρομαι γιατί μπόρεσα κι έβαλα τα πράγματα μου και τους πίνακες μου στη θέση τους», τόνισε η κ. Σταυροπούλου.

Την ασφάλεια και τη θαλπωρή του σπιτιού θα απολαμβάνει για ακόμα ένα χρόνο. Με τη λήξη του προγράμματος – το οποίο προκηρύσσεται κάθε δύο χρόνια – θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει τρόπους επιβίωσης, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο επανένταξης της.

Δύσκολο εγχείρημα η εύρεση στέγης

Η εξασφάλιση σπιτιών για τους αστέγους που προγράμματος ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα για μια πόλη όπως τα Χανιά όπου τα σπίτια είναι δυσεύρετα και κυριαρχεί η βραχυχρόνια μίσθωση. Παρόλα αυτά ο δήμος μαζί με τη Σύμπραξη Χανίων πέτυχαν το ακατόρθωτο. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κ. Ελένη Ζερβουδάκη «σκοπός του προγράμματος είναι η αυτονόμηση, η επανένταξη και η συμμετοχή των ανθρώπων αυτών στην κοινωνία. Κάποιοι από αυτούς έχουν βρει εργασία, έχουν επιμορφωθεί και αυτό για εμάς είναι μια πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία».

Η Διευθύντρια της Σύμπραξης Χανίων κ. Βούλα Ιωαννίδου, μίλησε για ένα  πρόγραμμα, που αντιμετωπίζει ολιστικά το θέμα της αστεγίας και μάλιστα τόνισε ότι «έχει τον χαρακτήρα μόνιμης δημόσιας πολιτικής, γιατί προκηρύσσεται ανά δύο χρόνια. Το πρόγραμμα καλύπτει τη στέγαση για δύο έτη, το ενοίκιο, λειτουργικά έξοδα, δαπάνες για οικιακό εξοπλισμό, λευκές συσκευές, κ.α.».

Σύμφωνα με την Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος «Στέγη και Εργασία» κ. Ελένη Κτενιαδάκη, «οι ωφελούμενοι είναι είτε από δομές του δήμου Χανίων, όπως το Καταφύγιο Αστέγων, είτε είναι άνθρωποι που πραγματικά ήταν στον δρόμο εξαιτίας κάποιων συγκεκριμένων συνθηκών και βρήκαν σπίτι και εργασία, έχοντας μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή».

Δείτε το βίντεο:

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ