ΔΙΕΘΝΗ

Νόμπελ Ειρήνης 2019: Νικητής ο Πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Abiy Ahmed

Ο φετινός νικητής του Βραβείου Νόμπελ, είναι ο 41χρονος πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Abiy Ahmed, ο άνθρωπος που σταμάτησε τον πόλεμο μεταξύ Αιθιοπίας και Ερυθραίας.

View image on Twitter

Embedded video

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ήταν το νούμερο ένα φαβορί για τη νίκη, με δεύτερο φαβορί τον Αιθίοπα πρωθυπουργό, ο οποίος τελικά και βραβεύτηκε.

Ο Άχμεντ είναι ο νεώτερος στην ηλικία πρωθυπουργός της Αφρικανικής ηπείρου. Εκλέχτηκε για πρώτη φορά στις 2 Απριλίου 2018 με μία πλούσια ατζέντα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων. Έχει απελευθερώσει χιλιάδες πολιτικούς κρατουμένους, επανέφερε σε λειτουργία εκατοντάδες «λογοκριμένους» ιστοτόπους, τερμάτισε την εμπόλεμη κατάσταση με την Ερυθραία, υπογράφοντας ιστορική «κοινή διακήρυξη ειρήνης και φιλίας», ήρε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προώθησε το άνοιγμα κομβικών οικονομικών τομέων σε ιδιώτες επενδυτές – μεταξύ αυτών και τον κρατικό αερομεταφορέα.

Στην Αιθιοπία όλοι τον λατρεύουν. Ο ίδιος βγάζει selfies με τους υποστηρικτές του και χαμογελά πάντα μπροστά στις κάμερες.

Ο πατέρας του είναι μουσουλμάνος Ορόμο, η μητέρα του χριστιανή, μιλάει τη γλώσσα των Ορόμο, των Αμχάρικ, των Τιγκρίνια καθώς και αγγλικά. Είναι παντρεμένος και έχει τρεις κόρες. Το ’90 βρέθηκε στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στη Ρουάντα, αργότερα ανέλαβε επικεφαλής της υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας της χώρας του και, στη συνέχεια, διετέλεσε υπουργός Επιστημών και Τεχνολογίας προτού αφήσει την κεντρική κυβέρνηση για να υπηρετήσει, στη θέση του αντιπροέδρου, την περιφέρεια καταγωγής του, την Ορομία.

Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο εννέα εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 900.000 δολάρια), θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ