Δήμος Πλατανιά

Νίκος Τζινευράκης: Συνεχίζοντας την Κεραμική παράδοση των Νοχιών

Ο Νίκος Τζινευράκης γεννήθηκε στα Νοχιά Κισάμου. Από μικρός μαθήτευσε κοντά στον πατέρα του Παναγιώτη και έμαθε την τέχνη της αγγειοπλαστικής και της κεραμικής. Μεγαλώνοντας ανέπτυξε το ταλέντο του και κατόρθωσε να έχει την δική του επιχείρηση, “Γαία”, με δικό του εργαστήριο παραγωγής χειροποίητων κεραμικών αντικειμένων. Η κεραμική είναι για αυτόν μία όμορφη και ταυτόχρονα περίεργη τέχνη που σίγουρα θέλει πολλή όρεξη και μεράκι για να δημιουργήσεις πραγματικά κομψοτεχνήματα.

-Νίκο, διατηρείς μία επιχείρηση, που είναι ουσιαστικά οικογενειακή, με χειροποίητα κεραμικά. Θα ήθελα να μας πεις λίγα λόγια για την επιχείρηση, πώς ξεκίνησε και πώς αποφάσισες να ακολουθήσεις την δουλειά των γονιών σου;

-Η ενασχόληση της οικογένειάς μου με τα κεραμικά ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια, μετά από μια περιπέτεια υγείας που είχε ο πατέρας μου και του απαγόρευε να συνεχίσει την ενασχόληση του με την ξυλογλυπτική. Έτσι, αποφάσισαν μαζί με τη μητέρα μου να στραφούν στον τομέα των κεραμικών. Η δική μου ενασχόληση με τα κεραμικά ήρθε σιγά σιγά μεγαλώνοντας μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Στη συνέχεια, ήρθε το άνοιγμα του δικού μου μαγαζιού με την αύξηση των αναγκών, ώστε να προμηθεύουμε πια δύο μαγαζιά. Μου άρεσε όλο αυτό γιατί όπως λέει ο λαός: “πιάνουν τα χέρια μου” αλλά δεν ήξερα αν τελικά θα τα καταφέρω.

-Η αγγειοπλαστική είναι μία παραδοσιακή τέχνη και στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Νοχιά από όπου κατάγεστε, έχετε μία παράδοση χρόνων στα κεραμικά. Θα ήθελα να μας πεις την διαδικασία που ακολουθείτε για να κατασκευάσετε τα κεραμικά.

-Η διαδικασία κατασκευής πήλινων αντικειμένων είτε χρηστικών είτε διακοσμητικών ποικίλει ανάλογα το μέγεθος, το είδος του πηλού που θα χρησιμοποιηθεί, καθώς και την τελική μορφή που θα πάρει. Άλλο είδος πηλού χρησιμοποιείται για τα διακοσμητικά άλλο για τα χρηστικά είδη και αντίστοιχα το ίδιο διαφέρει ο χρόνος ψησίματος και ο τρόπος βαψίματος.

-Η δουλειά σου είναι χειρωνακτική και αυτό ίσως έχει μία δυσκολία ως προς το τεχνικό κομμάτι. Ουσιαστικά θα λέγαμε ότι όποιος ασχολείται με την κεραμική είναι και καλλιτέχνης. Ο εξοπλισμός σου περιλαμβάνει αρκετά μηχανήματα ή η περισσότερη δουλειά γίνεται με τα χέρια;

-Η τέχνη της κεραμικής είναι εξ ολοκλήρου μια χειρωνακτική δουλειά από την αρχή ως το τέλος. Ειδικά στο δικό μας εργαστήριο, που στηρίζουμε και επιμένουμε στα χειροποίητα κεραμικά, η χρήση μηχανημάτων περιορίζεται μόνο στον τροχό κ στο καμίνι όπου ψήνονται τα αντικείμενα μας. Όσο για τον όρο “καλλιτέχνης” θα αφήσω τους άλλους να το κρίνουν. Εγώ το μόνο που θα πω, είναι, πως η δουλειά του αγγειοπλάστη και ειδικά στις μέρες μας χρειάζεται πολύ μεράκι.

-Πώς αποφασίζεις τι θα δημιουργήσεις; Ψάχνεις και κάνεις έρευνα ως προς το τι έχει πέραση στην αγορά;

-Τα αντικείμενα που φτιάχνουμε μπορεί να είναι έμπνευση από κάτι που είδαμε και μας άρεσε. Από την καθημερινή ζωή, όπως φρούτα και ζώα ή ακόμα και από ιδέες που μας δίνουν κάθε χρόνο οι πελάτες μας. Γενικά, προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες και στη ζήτηση κάθε περιόδου. Προσπαθούμε τα αντικείμενά μας να είναι προσεγμένα και να φτάνουν πολύ κοντά στο φυσικό. Για παράδειγμα, τα φρούτα μας μπορούν άνετα να μπουν σε μια φρουτιέρα με αληθινά και το μόνο που θα σε βοηθήσει να τα ξεχωρίσεις θα είναι το βάρος τους!

-Η Κρήτη είναι ένας τουριστικός προορισμός για πολλούς ανθρώπους από όλο τον πλανήτη. Οι τουρίστες δείχνουν ενδιαφέρον για το εργαστήριο και τα δημιουργήματά σας όταν επισκέπτονται το μέρος σας;

-Βεβαίως και είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον γι’ αυτούς και αυτό φαίνεται και από το ότι ζητάνε να επισκεφθούν το εργαστήριο, να δουν τον τρόπο που  κατασκευάζονται και παράγονται τα αντικείμενά μας. Επίσης, εκτιμούν πολύ τα χειροποίητα είδη γι’ αυτό και πολλές φορές όταν έρχονται στο μαγαζί ζητούν να γνωρίσουν τους κατασκευαστές των αντικειμένων και συζητούν για πολλή ώρα μαζί μας ζητώντας λεπτομέρειες. Μία πολύ ευχάριστη διαδικασία καθώς βλέπεις πως ο κόπος σου εκτιμάται και έχει ανταπόκριση.

-Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια για την επιχείρηση και πώς θα ήθελες να εξελιχθεί;

-Αν πριν από κάποια χρόνια, μου έλεγε κάποιος ότι θα κάθομαι στον τροχό, όπου έβλεπα τόσα χρόνια τον πατέρα μου να δημιουργεί, θα γελούσα! Όμως νιώθω ικανοποίηση και περηφάνια που τα καταφέρνω, με νέες, φρέσκιες και εξελιγμένες ιδέες έχοντας πάντα σαν στήριγμα την καθοδήγηση και την γνώση του παλιού. Το μέλλον και το πώς θα εξελιχθεί όλο αυτό δεν το γνωρίζω το μόνο που ξέρω, ελπίζω και εύχομαι είναι να φανώ αντάξιος των προσδοκιών αυτής της τόσο όμορφης και περίεργης τέχνης, του πατέρα μου, καθώς θα κληθώ να συνεχίσω το έργο του και των μεγάλων προσδοκιών που έχουμε αναπτύξει τόσα χρόνια στους πελάτες μας .

Επισκεφθείτε την σελίδα του Νίκου, στο Facebook, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κεραμικά δημιουργήματά του: GAIA-Ceramics-Kolymvari

Συνέντευξη στη Μαρία Σπανούδη



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ