Γεύση - Ψυχαγωγία Δήμος Κισάμου ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νίκος Μαργαριτάκης: Ένα ακόμη μουσικό αποτύπωμα από τον Κισαμίτη δημιουργό

Δεν σταματά να μας εκπλήσσει ευχάριστα ο γνωστός Κισαμίτης μουσικός Νίκος Μαργαριτάκης που έχει αφήσει το στίγμα του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Αυτή την εποχή ολοκλήρωσε το νέο του cd με τίτλο: «Μουσικά κύματα» που περιέχει δέκα κομμάτια ορχηστικής μουσικής, ένα δημιούργημα που αποτελούσε όνειρο ζωής για τον Νίκο Μαργαριτάκη και στο οποίο συμμετέχουν -αλφαβητικά-οι μουσικοί: Μιχάλης Αυλωνίτης (μπάσο), Bernand Klein (τσέλο), Πέτρος Δούναβης (βιολί), Δημήτρης Καμηλάκης (ακορντεόν), Βαγγέλης Κανέλλος (τρομπέτα), Σπύρος Κουτσορινάκης (κιθάρα), Νίκος Μαργαριτάκης (μπουζούκι), Έλενα Ορμυλιώτου (βιολί – πνευστά), Θανάσης Παπαθανασίου (πιάνο), Παναγιώτης Σφακιανάκης (κρουστά), Άρης Συσκάκης (βιολί) και Νίκος Χότζας (τύμπανα).

Στο cd περιλαμβάνονται δέκα κομμάτια ορχηστρικής μουσικής και συγκεκριμένα: «Μεσόγειος», «Φωνάζει η νύχτα», «Allegro σε πέντε όγδοα», «Μετά το σκοτάδι», «Στο πουθενά», «Χορεύοντας στην άμμο», «Ένα όνειρο κύμα», «βαρκάδα», «Ταξιδεύοντας» και «Πρωινό αγέρι».

«Αυτή η δουλειά αποτελούσε για μένα ένα όνειρο ζωής και ευχαριστώ τον θεό που με αξίωσε να την ολοκληρώσω σε συνεργασία με εκλεκτούς μουσικούς», επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο κ. Μαργαριτάκης και συνεχίζει: «δεν πρέπει να παραλείψω να ευχαριστήσω τον μαέστρο Θανάση Παπαθανασίου που πίστεψε στην αξία του έργου μου και ανέλαβε την ενορχήστρωση και επιμέλεια του. Επίσης, θερμές ευχαριστίες στον Μίλτο Παπαϊωάννου για την άψογη συνεργασία και φιλοξενία στο στούντιο ηχογράφησης του (MP studio), αλλά και τους χορηγούς για την στήριξη τους».

Επίσης, όπως σημείωσε, το νέο του δημιούργημα θα παρουσιαστεί το ερχόμενο καλοκαίρι τόσο στην Κίσαμο (Πέτρινο Θέατρο Νοπηγείων), όσο και στα Χανιά (σε χώρο που θα ανακοινωθεί εγκαίρως), ενώ αργότερα η ορχηστρική αυτή δουλειά θα «ντυθεί» με στίχους και τα κομμάτια που περιέχονται σ’ αυτήν θα μετατραπούν σε τραγούδια.

Όσον αφορά τους μελλοντικούς του στόχους, τονίζει: «ήδη έχω ετοιμάσει 45 κομμάτια με στίχους που θα αξιοποιηθούν στο μέλλον, ενώ θεωρώ ότι έχω πολλά ακόμη να προσφέρω στην μουσική που λατρεύω».

Ποιος είναι ο Νίκος Μαργαριτάκης

Γεννήθηκε από αυτοδίδακτη μουσική οικογένεια, την 28η Ιανουαρίου 1953. Ο πατέρας του Θεόφιλος, γνωστός σε ολόκληρη την Κίσαμο και όχι μόνο, έπαιζε λαγούτο κρητικής μουσικής. Ο αδελφός του Γιώργος μπουζούκι, ενώ η μητέρα του τραγουδούσε. Δεν διδάχτηκε ποτέ μουσική σε κάποια σχολή.

Μετά το πέρας της στρατιωτικής του θητείας, το 1975, έφυγε για το Παρίσι όπου και εργάστηκε για τρία χρόνια σε διάφορα κέντρα διασκέδασης. Το καλοκαίρι του 1976 είχε την μεγάλη τιμή να γνωρίσει και να συνεργαστεί με τον Jacques Lacarriere, που τον κάλεσε να συμμετέχει σε περιοδεία μουσικοχορευτικού θιάσου στη Γαλλία με Ελληνική μουσική και στίχους Ελλήνων ποιητών. Εδώ να σημειώσουμε ότι ο Jacques Lacarriere ήταν Γάλλος συγγραφέας, από τους κυριότερους συντελεστές της προβολής της ελληνικής λογοτεχνίας στη Γαλλία, κριτικός μεταφραστής, δοκιμιογράφος και στοχαστής.

Επέστρεψε στην Ελλάδα όπου και δούλεψε στο οικογενειακό κέντρο «Κληματαριά» με τον αδελφό και τους γονείς μου ως το 1983. Την ίδια χρονιά επέστρεψε στο Παρίσι, όπου τον κάλεσαν να δουλέψει ως μουσικός σε μαγαζιά. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Γαλλία, του προτάθηκε από Γάλλο συνάδελφο να συγγράψουν την μουσική για ένα Ελληνικό ντοκιμαντέρ, το 1987. Η πρόταση τον ξάφνιασε και, παρά την έλλειψη εμπειρίας, δέχτηκε και σε λίγες μέρες είχε έτοιμη τη σύνθεση για τα έξι ορχηστρικά κομμάτια. Το ντοκιμαντέρ παίχτηκε με επιτυχία σε όλα τα σινεμά της Γαλλίας και στη συνέχεια σε πολλές άλλες χώρες.

Επέστρεψε στην Κρήτη το ίδιο έτος, για να εργαστελι πάλι σε μαγαζιά μέχρι το 1996, οπότε και ξαναβρέθηκε -για τελευταία φορά-, στο Παρίσι. Εκεί είχε καινούργια πρόταση να μελοποιήσει στίχους Έλληνα στιχουργού για 40 τραγούδια. Σε συνεργασία με συνάδελφο του κιθαρίστα, ολοκληρώθηκε η μουσική επένδυση των στίχων.

Μετά από έξι μήνες επέστρεψε στην Κρήτη όπου, για αρκετό διάστημα, δούλεψε σε νυχτερινά μαγαζιά σε Χανιά και Ρέθυμνο, αναλαμβάνοντας πια και την επιμέλεια του μουσικού προγράμματος.

Εδώ και 16 χρόνια περίπου ασχολείται κυρίως με τη σύνθεση ορχηστρικής και έντεχνης μουσικής, ενώ διδάσκει μουσική και έντεχνο τραγούδι σε 30 μαθητές και χορωδία στο Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου & Σελίνου, στο Τσατσαρωνάκειο Πολύκεντρο.

Το 2021, συναισθηματικά φορτισμένος, αισθάνθηκε έντονα την ανάγκη να τιμήσει τη μνήμη του κρητικού καλλιτέχνη πατέρα του Θεόφιλου. Έτσι έγραψε τραγούδια Κρητικής μουσικής, που ο πατέρας του αγαπούσε και υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή. Το CD στο οποίο τραγουδούν και παίζουν εκλεκτοί καλλιτέχνες της Κρήτης, έχει ήδη κυκλοφορήσει (2021) και απέσπασε πολλές θετικές κριτικές και σχόλια.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Νέοι Ορίζοντες (18-1-2023).




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ