Δήμος Κισάμου

Νίκος Κακαουνάκης: 14 χρόνια από τον θάνατο του Κισαμίτη δημοσιογράφου

Την μάχη με τον θάνατο, σε ηλικία 71 ετών, έχασε στις 30 Δεκεμβρίου 2009 ο δημοσιογράφος Νίκος Κακαουνάκης.

Τις τελευταίες 10 μέρες της ζωής του νοσηλευόταν διασωληνωμένος, σε κρίσιμη κατάσταση, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Ιασώ General», μετά από αλλεπάλληλες αποτυχημένες εγχειρίσεις στο παχύ έντερο, που είχαν ως αποτέλεσμα να παρουσιάσει ανεπάρκεια σε πολλά ζωτικά του όργανα.

Ο Νίκος Κακαουνάκης γεννήθηκε το 1938 στην Πολυρρήνεια Κισάμου. Ορφανός από πατέρα, σπούδασε στο εκκλησιαστικό λύκειο. Εν συνεχεία εργάστηκε στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή Χανίων και υπουργού της Ένωσης Κέντρου Πολυχρόνη Πολυχρονίδη. Μερικά χρόνια αργότερα γνωρίστηκε με τον εκδότη Χρήστο Λαμπράκη, ο οποίος του πρότεινε να εργαστεί στο Βήμα, απ’ όπου έκανε τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία το 1965.

Συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα με τη δημοσιογραφική του πένα και την παρουσία του. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στον έντυπο τύπο, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Μετά τη χούντα δημοσιογραφεί στα Νέα, όπου αναλαμβάνει επιτελικές θέσεις. Στο διάστημα αυτό γράφει το βιβλίο «2.650 μερόνυχτα συνωμοσίας».

Το 1986 αποφασίζει να εκδώσει τη δική του εφημερίδα, Το καλάμι. Με την έκρηξη της ιδιωτικής ραδιοφωνίας αναλαμβάνει την πρωινή ζώνη του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ 100,4, η οποία αποτελεί την απαρχή της παρουσίας του στα ερτζιανά. Οι ραδιοφωνικές του εκπομπές στον ΣΚΑΪ 100.4 τη δεκαετία του 1990, συγκέντρωναν πολύ μεγάλη ακροαματικότητα. Παράλληλα ασχολείται με την τηλεόραση του ΣΚΑΪ (και μετέπειτα Alpha) αναλαμβάνοντας αργότερα και τη γενική διεύθυνση του σταθμού. Εργάστηκε επίσης στον ραδιοφωνικό σταθμό FLASH 96 για πολλά χρόνια και στους τηλεοπτικούς σταθμούς Alter, Mega, Alpha.

Το 1999 εξέδωσε την εφημερίδα «Στο Καρφί», η οποία εκδίδεται μέχρι σήμερα.

Είχε γράψει τα βιβλία «2650 μερόνυχτα συνωμοσίας» και «Οι μεγάλες δίκες στην Ελλάδα».

Ο Νίκος Κακαουνάκης υπήρξε ένας δημοσιογράφος, ο οποίος άφησε το προσωπικό του στίγμα όπου κι αν εργάστηκε. Είχε προσωπική άποψη, την οποία υπερασπιζόταν με πάθος και ανεξάρτητα από το εάν συμφωνούσε κανείς μαζί του ή όχι, του αναγνωρίζουν όλοι τη μαχητικότητα και την αγωνιστικότητα τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική του ζωή. Υπήρξε μεγάλο κυνηγός της είδησης, ένας ρεπόρτερ με όλη τη σημασία της λέξης, ενώ η έντονη προσωπικότητά του θα μείνει αξέχαστη σε όσους τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του.

O Νίκος Κακαουνάκης κηδεύτηκε το Σάββατο, 2 Ιανουαρίου 2010 στο Κοιμητήριο Παρθενώνα στο Καστέλλι Κισάμου.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ