ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ Νομός Χανίων

Νέα Δημοτική Αγορά: Μια μεγάλη ευκαιρία για τα Χανιά (Γράφει ο Δημήτρης Φραγκάκης)

Ένα σχεδόν αιώνα μετά την κατασκευή του εμβληματικότερου σύγχρονου τοπόσημου των Χανίων, φτάσαμε πλέον στο ιστορικό ορόσημο της έναρξης του έργου ανακατασκευής της Δημοτικής Αγοράς της πόλης μας. Έχοντας ζήσει από πολύ κοντά μία εκ των πολυετών προσπάθειών τεσσάρων δημοτικών αρχών, γνωρίζω από πρώτο χέρι τις δυσκολίες και τις προκλήσεις του εγχειρήματος. Και προφανώς η υπογραφή της σύμβασης ανακατασκευής πρόκειται αναμφίβολα για μία σημαντική επιτυχία. Συνιστά όμως την αρχή και όχι το τέλος ενός δρόμου τον οποίο έχουμε μπροστά μας και αποτελεί πρόκληση αλλά και ευκαιρία για το αναπτυξιακό στίγμα των Χανίων της επόμενης δεκαετίας.

Τα δύο χρόνια που, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα διαρκέσει το έργο είναι ένας ικανός χρόνος που πρέπει να αξιοποιηθεί προκειμένου να προετοιμάσουμε την ουσιαστική επόμενη μέρα της νέας Δημοτικής Αγοράς. Σε αυτό το διάστημα πρέπει να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε ως τοπική κοινωνία για δύο κεντρικά ζητήματα: για την σύγχρονη φυσιογνωμία που πρέπει να αποκτήσει και για τον νέο τρόπο λειτουργίας της. Ο στόχος ενός τόσο μεγάλου έργου δεν μπορεί να περιοριστεί απλώς στην ανακατασκευή ενός αρχιτεκτονικού μνημείου. Πρέπει να διευρυνθεί προς την δημιουργία ενός ισχυρού πόλου ανάδειξης ενός από τα σημαντικότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας: των τοπικών/παραδοσιακών προϊόντων και της γαστρονομίας. Μέσα από αυτά μπορεί να αναδειχθεί η κρητική αυθεντικότητα και να αξιοποιηθεί η παραγωγική δυναμική συνολικά του νομού μας. Μία τέτοια κατεύθυνση δεν αφορά μόνο στην προσέλκυση τουρισμού αλλά πολλά περισσότερα όπως την αναβάθμιση του ευρύτερου αστικού κέντρου της πόλης, την βελτίωση της ποιότητας ζωής, την τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας. Το επιτυχημένο παράδειγμα της αγοράς της Βαρκελώνης, την οποία επισκέφθηκα πρόσφατα, είναι χαρακτηριστικό: σε έναν αντίστοιχο χώρο φιλοξενούνται αρμονικά διαφορετικές επιχειρήσεις και δραστηριότητες που όμως έχουν ως επίκεντρο τοπικά προϊόντα γαστρονομίας, κρασιού, αποσταγμάτων κ.λπ. λειτουργώντας ως πόλος έλξης όλης της πόλης. Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και αλλού στο εξωτερικό αλλά και στην χώρα μας και είναι λίγο πολύ γνωστά. Εκτός όμως από την φυσιογνωμία της, μεγάλη σημασία έχει να υιοθετηθεί και ένας σύγχρονος τρόπος λειτουργίας της Αγοράς. Ένα νέο μοντέλο διαχείρισης, βιώσιμο και βασισμένο στην σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα που μπορεί να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα μακροπρόθεσμα ζητήματα που θα προκύψουν την επόμενη μέρα όπως η καθημερινή λειτουργία και συντήρηση του έργου, η ανάδειξη και προβολή του, η εξωστρέφεια, η προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων στον ψηφιακό τομέα, την καινοτομία κ.λπ.

Είναι ανάγκη λοιπόν από τώρα να ανοίξει η συζήτηση σχετικά με την επόμενη μέρα της Δημοτικής Αγοράς. Μία συζήτηση από την αρχή, ένας διάλογος με την τοπική κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς του τόπου μας, με το βλέμμα όμως στραμμένο στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Αντίστοιχες αγορές στο εξωτερικό λειτουργούν και ως ιστορικά τοπόσημα αλλά και ως σύγχρονοι αναπτυξιακοί πόλοι. Η έναρξη των εργασιών ανακατασκευής είναι μια καλή αφετηρία να καθορίσουμε, χωρίς αφορισμούς και προκαταλήψεις, την επόμενη μέρα. Και είναι μία ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί για τα Χανιά.

Δημήτρης Φραγκάκης

Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ