ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Να κοιμάσαι μαζί με τον σκύλο σου;

Πολύς κόσμος αναρωτιέται αν κάνει να ανεβαίνει ο σκύλος στο κρεβάτι. Όπως σε όλα τα θέματα έτσι και με αυτό, υπάρχουν πάρα πολλές και συγκεχυμένες πληροφορίες στο διαδύκτιο. Τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι όχι μόνο δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στη σχέση μας με τον σκύλο μας, αλλά ίσα-ίσα την ενδυναμώνει περισσότερο, κάνοντας τον να αισθάνεται ακόμα περισσότερη ασφάλεια μαζί μας.

Ας το δούμε πιο αναλυτικά!

Η αναχρονιστική και λανθασμένη θεωρία του κυρίαρχου Άλφα είχε κάνει τη ζημιά της και εδώ. Πολλοί εκπαιδευτές απαγόρευαν στους κηδεμόνες να κοιμούνται μαζί με τους σκύλους τους λέγοντας τους ότι «με αυτό τον τρόπο ο σκύλος θα τους πάρει τον αέρα και θα τους κάνει ό,τι θέλει». Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο μύθος της κυριαρχίας έχει καταρριφθεί εδώ και δεκατίες (Mech 1999, Mech-Boitani 2003 κ.ά.) και το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί προβληματικές συμπεριφορές και να δηλητηριάζει τη σχέση με τον σκύλο μας.

Ένας άλλος λόγος που κάποιοι λένε ότι η συγκοίμηση δημιουργεί πρόβλημα είναι το άγχος του αποχωρισμού. Δηλαδή ότι ο σκύλος δένεται πολύ περισσότερο με τον κηδεμόνα του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διαχειριστεί την απουσία του. Ωστόσο, αξίζει να διευκρινίσουμε πως ο ισχυρός δεσμός μεταξύ σκύλου και κηδεμόνων δεν είναι παράγοντας εμφάνισης διαταραχών άγχους, αλλά αντιμετωπίζεται περισσότερο ως ανάγκη ενός σκύλου που βιώνει μία συναισθηματική ανισορροπία και ψάχνει παρηγοριά στον άνθρωπο του, οπότε επιλέγουμε να του παρέχουμε συναισθηματική κάλυψη, ωσότου να μπορέσουμε να δουλέψουμε την όποια δυσκολία του.

Υπάρχει πλέον ικανοποιητική βιβλιογραφία για το κατά πόσον ο σκύλος ευεργετείται από τη στενή σχέση που περιλαμβάνει συναινετική σωματική επαφή και αυτό φαίνεται να έχει μια σειρά από επακόλουθα. Τα σκυλιά που ανεβαίνουν σε έπιπλα και κοιμούνται με τον κηδεμόνα τους δεν θεωρούνται πια ούτε κατά διάνοια κτητικά ή προκλητικά προς τον κηδεμόνα τους (Durston 2022). Από την άλλη, έχει καταρριφθεί και ο μύθος της υπερπροσάρτησης (Parthasarathy & Crowell-Davis, 2006), ο οποίος ξεκίνησε το 1958 προκαλώντας δυσερμηνείες στις σχέσεις φροντιστή και προστατευόμενου, αλλά συνεχίζει να κρυφο-επηρεάζει καταστάσεις και επιλογές (Konok 2015 κ.ά.).

Το να μοιραζόμαστε το κρεβάτι μας με ένα κατοικίδιο βοηθάει στη μείωση των επιπέδων του άγχους του, παράγεται λιγότερη κορτιζόλη, η οποία είναι η ορμόνη του άγχους, ενώ αυξάνεται η έκκριση της ωκυτοκίνης, της ορμόνης που μπορεί λανθασμένα να την ξέρουμε σαν την ορμόνη της αγάπης, αλλά στην ουσία είναι η ορμόνη που βοηθάει στην αύξηση στην αυτοπεποίθησης (Pankseep 1981,1998). Έτσι, βοηθάει και στο πρόβλημα του άγχους αποχωρισμού που σχεδόν πάντα εμφανίζεται σε σκυλιά με αρκετή ανασφάλεια.

Η ωκυτοκίνη, επίσης, είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη κοινωνικών δεσμών και εμπιστοσύνης, μας βοηθάει να εμπιστευτούμε πιο εύκολα (Meyer-Lindenberg, 2008), ενώ μας κάνει και πιο ανεκτικούς (Heinrichs & Domes, 2008) και φιλικούς. Καταστάσεις που ισχύουν και για εμάς, αλλά και για τα κατοικίδια μας (Pankseep 2013).

Υπάρχουν κίνδυνοι αν κοιμάσαι με τον σκύλο σου;

Ένας από του λόγους που ίσως να υπάρχει πρόβλημα με το να κοιμάται ένας σκύλος στο κρεβάτι είναι όταν παρουσιάζει φύλαξη προς αυτό. Αυτό όμως είναι κάτι που δημιουργείται συνήθως από λανθασμένους χειρισμούς και παλαιούς τρόπους εκπαίδευσης και μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με τη συμβολή κάποιου εκπαιδευτή που δεν χρησιμοποιεί καμία μορφή βίας.

Κάποιοι άνθρωποι που μπορεί να έχουν σοβαρή αλλεργία, επίσης, θα μπορούσαν να επηρεαστούν αρνητικά από πολύ στενή επαφή με ένα κατοικίδιο, όπως το να κοιμούνται μαζί.

Ένα άλλο ερώτημα που δημιουργείται είναι το αν η παρουσία του σκύλου στο κρεβάτι μας διαταράσσει την ποιότητα του ύπνου μας. Σύμφωνα με έρευνα, δεν επηρεάζεται η επάρκεια του ύπνου μας με την παρουσία ενός κατοικιδίου στο κρεβάτι, ενώ σύμφωνα με τον ειδικό του ύπνου Dr. Raj Dasgupta βοηθάει πολύ ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές. Η πλειοψηφία των δεδομένων που έχουμε αυτή τη στιγμή δείχνει ότι όχι μόνο δεν διαταράσσεται η ποιότητα του ύπνου μας, αλλά κοιμόμαστε και βαθύτερα μαζί με ένα κατοικίδιο.

Με λίγα λόγια, το μοίρασμα του κρεβατιού, όπως λέει η Dr. Karolina Westlund, είναι ένας από τους τρόπους να δημιουργήσουμε μια πιο σταθερή και δυνατή σχέση. Το ίδιο ισχύει και για το μοίρασμα του φαγητού.

Κοιμήαου αν θέλεις με τον σκύλο σου στο κρεβάτι, κακό δεν κάνει. Καλό κάνει! Αν πάλι δεν σου αρέσει είναι εντάξει και αυτό. Μπορείς να έχεις το κρεβατάκι του ακριβώς έξω από το δωμάτιο, για να σε αισθάνεται κοντά του. Ενώ μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα baby gate για να μην κλείσεις την πόρτα. Θα ωφεληθεί ακόμα και αν κοιμάται έξω από το δωμάτιο σου. Οι σκύλοι είναι πολύ κοινωνικά όντα! Η απομόνωση από την υπόλοιπη ομάδα ή οικογένεια είναι από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να τους συμβούν!




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ