ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Να γιατί όλα τα αυτοκίνητα θα έχουν άσπρη οροφή

Έναν απρόσμενο σύμμαχο στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος απέκτησε η επιστημονική κοινότητα, υπογραμμίζοντας τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από τη χρήση του λευκού χρώματος στις οροφές όλων των αυτοκινήτων.

Λύση στην προσπάθεια περιορισμού των εκλυόμενων ρύπων και στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου δίνουν οι χρωματικές επιλογές στο αμάξωμα ενός αυτοκινήτου.

Σχετική έρευνα κατέληξε στο άκρως ενδιαφέρον συμπέρασμα ότι οι λευκές οροφές των αυτοκινήτων θα μπορούσαν να επιβραδύνουν το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Αυτό, λοιπόν, που τουλάχιστον στις νοτιότερες χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου γνωρίζουν οι περισσότεροι, ότι δηλαδή τα ανοιχτόχρωμα αυτοκίνητα αναπτύσσουν χαμηλότερες θερμοκρασίες κάτω από τον ήλιο αντανακλώντας ένα μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας, έχει πλέον και την επιστημονική σφραγίδα.

Η συγκεκριμένη έρευνα αποκαλύπτει τι θα μπορούσε να συμβεί αν ο στόλος αυτοκινήτων ολόκληρης της Γαλλίας διέθετε λευκή οροφή. Στην περίπτωση αυτή, η ετήσια εξοικονόμηση καυσίμων θα έφτανε έως και τα 500 εκατομμύρια λίτρα, κάτι που θα μείωνε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 1 εκατομμύριο τόνους.

Η εξοικονόμηση καυσίμου προκύπτει από τη μειωμένη χρήση του κλιματισμού, καθώς τα οχήματα με λευκή οροφή θερμαίνονται λιγότερο κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών.

Η Γάλλοι επιστήμονες ωστόσο δεν αρκέστηκαν στα συμπεράσματα, καταθέτοντας επίσημη πρόταση στις αρχές της χώρες ώστε να γίνει υποχρεωτική η λευκή βαφή όλων των οχημάτων που θα κυκλοφορούν στη γαλλική επικράτεια.

Προφανώς η οδηγία αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο στα αυτοκίνητα που πρόκειται να διατεθούν στο μέλλον και όχι στα περίπου 39 εκατομμύρια οχήματα τα οποία ήδη κυκλοφορούν στους γαλλικούς δρόμους.

Μια ανάλογη «υποχρέωση» εξετάζεται ακόμα και για το χρώμα των σπιτιών, καθώς και σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά η ενέργεια που απαιτείται για τον κλιματισμό στο εσωτερικό των κατοικιών.

Για την ώρα, πάντως, το σενάριο που θέλει όλα τα νέα αυτοκίνητα στη Γαλλία να έχουν λευκή οροφή φαντάζει απίθανο, παρά τα αδιάσειστα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η επιστημονική κοινότητα.

#pgnewsΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ