ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ Δήμος Κισάμου

Να γιατί: ΛΑΦΟΝΗΣΙ – ΛΑΦΟΝΗΣΟΣ (Δημοτική) – (Καθαρεύουσα) – Και όχι: ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ – ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ (Δημοτική) – (Καθαρεύουσα)

Η Ελληνική γλώσσα είναι τόσο πλούσια που ένα και μόνο γράμμα της μπορεί να αλλάξει την σημασία ή την έννοια της λέξεως σε ότι αναφέρεται όπως στην περίπτωσή μας!
Εδώ το φωνήεν Ε αλλάζει την ονομασία ενός Διάσημου μέρους όπως είναι το ΛΑΦΟΝΗΣΙ
Η λέξις Ελαφονήσι (Δημοτική) είναι σύνθετη δηλ. Ελαφο – νησί, που σημαίνει ότι στο νησί αυτό ή κατοικούν ή κατοικούσαν Ελάφια πράγμα που εδώ ούτε υπήρξε ούτε υπάρχει τέτοια περίπτωση λόγω μεγέθους και σχήματος όπως θα γράψω παρακάτω.
Ενώ στην Ελαφόνησο (Καθαρεύουσα) Λακωνίας  υπήρξαν Ελάφια όχι μόνο λόγω μεγέθους πολλαπλάσια του Λαφονησιού με χλωρίδα, πανίδα δένδρα, νερό κλπ, όπου μπορούσαν να ζήσουν Ελάφια αλλά όπως λέει και η παράδοση η θεά Αφροδίτη γεννήθηκε στα Κύθηρα  και η θεά Άρτεμις της εκανε δώρο το πραγματικά ωραίο νησί με Ελάφια να της κανουν παρέα οπου έπερνε το μπάνιο της!
Το ΛΑΦΟΝΗΣΙ όμως δεν υπήρξε ποτέ τόπος κατοικίας Ελαφιών παρότι στην περιοχή λατρευόταν η Ινώ (κόρη της Άρτεμις) θεά των ανέμων όπου και υπήρχε αρχαία πόλις ΙΝΑΧΩΡΙΟΝ.! Στον ίδιο τόπο όμως λατρευόταν ο Απόλλων ο λεγόμενος Μουσαγέτης και πιθανόν να υπήρχε ιερό πάνω στην ξερονησίδα τότε της εποχής εκείνης! Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι η Δυτική Κρήτη π.Χ αλλά και Μ.χ. το 365 τον Ιούλιο έγινε ο τεκτονικός σεισμός των 7 κατ’ άλλους 8-9 ρίχτερ που αφάνισε πολλές πόλεις όπως τα ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ και ανύψωσε από 6-9 μέτρα την ξηρά από την θάλασσα και που και σήμερα φαίνεται σε όλη την παραλιακή ζώνη της Δυτικής Κρήτης!
Αν λοιπόν αναλογιστούμε αυτή την διαφορά το ΛΑΦΟΝΗΣΙ θα πρέπει να ηταν ένα μικρό ξερονήσι πιο βαθιά στην θάλασσα κατά 6-9 μέτρα! Σήμερα έχει περίπου 35-39 μ. υψόμετρο και υπάρχει μόνο ενας φάρος! Η φωτογραφία παρακάτω. 2 δείχνει καθαρά το παρελθόν του πως μπορεί να ήταν μαζί με άλλες δυο νησίδες δίπλα (ΜΟΥΣΑΓΟΡΕΣ)! Δεν είναι λοιπόν δυνατόν να υπήρξαν Ελάφια για να δικαιολογεί την ονομασία του (εκτός και δεν γνωρίζουμε Ελληνικά και άλλο λέμε και άλλο εννοούμε).
Το πρώτο συνθετικό της λέξεως ΛΑΦΟΝΗΣΙ δηλ. το Λάφω – Λάπτω θα πη στα αρχαία Ελληνικά πίνω-ροφώ Λαφύσσω = αναροφώ, Λαφυξις=αναρρόφησης!
Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή λόγω των ισχυρών ανέμων της περιοχής και με τα πολλά ναυάγια που έχουν συμβεί ανά τους αιώνες στην περιοχή λόγω υφάλων και ξέρες το νησί το ονόμαζαν ή λεγόταν αν θέλετε Λάφω – (πίνω καράβια, ναυάγια) νησί =Λαφονήσι ΛΑΦΟΝΗΣΙ! (ΔΗΜΟΤΙΚΉ) Η ΛΑΦΟΝΗΣΟΣ (ΚΑΘΑΡΕΎΟΥΣΑ) αν θέλετε!
Οι Ενετοί στου διάφορους χάρτες της εποχής το αναφέρουν ως Ντιλαφονήσι ή Σκολιο Λαφονήσι!
Μόνο στην Μάγκνα Κάρτα του Ρήγα Φεραίου γράφεται ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ από ότι έχω δει, έκδοση από την Βιέννη το 1765 περίπου.
Δυστυχώς διάφοροι καλοθελητές για δικούς τους λόγους του πρόσθεσαν το Ε και έχει μείνει και γράφετε έτσι σε συνδυασμό με Αρτεμις Απολλωνα και Ινώ! Υπάρχουν και άλλα στοιχεία που τεκμηριώνουν την σωστή ονομασία ΛΑΦΟΝΗΣΙ αλλά να μην κουράσω άλλο.
Σημ. Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει την διαφορά των 6-9 μέτρων στην αρχαία πόλη της Φαλασάρνης! Είναι εμφανής η διαφορά!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΤΑΚΗΣ




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ