ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μπορεί το πολύ γέλιο να βλάψει την υγεία μας;

Μία μέρα χωρίς γέλιο είναι μια χαμένη ημέρα έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν  και ίσως αυτό σε κάποιους να ακούγεται ρεαλιστικό και σε άλλους κάπως υπερβολικό.

Αυτά που είναι γνωστά σήμερα είναι ότι το γέλιο είναι ευεργετικό για την υγεία και αυτό γιατί έχουν υπάρξει μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι το γέλιο βελτιώνει την υγεία και την ψυχολογία.

Και αυτή ίσως να είναι η μία πλευρά του νομίσματος, αφού προκύπτουν νέα στοιχεία με βάση τα οποία το γέλιο δεν είναι και τόσο καλό για τη υγεία μας.

Έντονο άσθμα

Τα άτομα που έχουν άσθμα γελώντας δυνατά μπορεί να τους προκληθεί υπεραερισμός, προκαλώντας στένωση των αεραγωγών και πυροδοτώντας συμπτώματα άσθματος.

Εγκεφαλικό ανεύρυσμα

Το υπερβολικό γέλιο θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για ένα άτομο, εάν προκαλέσει διάρρηξη ενός εγκεφαλικού ανευρύσματος. Ο ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας Dr. James Hamblin υποστηρίζει ότι μόνο ένα δυνατό γέλιο μπορεί να προκαλέσει τη ρήξη ενός κρυμμένου ανευρύσματος, οδηγώντας σε καταστροφικά αποτελέσματα.

Επιληπτική κρίση

Ένα πολύ έντονο γέλιο μπορεί να είναι επίσης σύμπτωμα μιας ζελατινώδους κρίσης. Παρότι πρόκειται για κάτι σπάνιο όπου πάσχει ένα στα 1.000 άτομα, πρόκειται για μια κατάσταση όπου το γέλιο είναι ανησυχητική ιατρική ανωμαλία.

Ασφυξία

Το πολύ δυνατό γέλιο μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να παρεμποδίσει την αναπνοή σου, που συμβαίνει ότι δεν μπορείς να πάρεις αρκετό οξυγόνο. Αλλά οι πιθανότητες για αυτές τις αιτίες θανάτου είναι ελάχιστες, σύμφωνα με τη Δρ. Μέγκαν Κάμαθ, καρδιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. «Ενώ έχουν αναφερθεί περιπτώσεις θανάτου από γέλιο λόγω ασφυξίας ή καρδιακής ανακοπής, παραμένει μια γενικά απίθανη αιτία θανάτου για υγιή άτομα», είπε στο Live Science.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ