ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Mόνο 8 στα 100 ξενοδοχεία σερβίρουν ελληνικό πρωινό!

Ελληνικό πρωινό vs continental breakfast, σημειώσατε 2. Μπορεί στην Ελλάδα να έχουν εγκριθεί 30 διαφορετικά πρότυπα πρωινά για αντίστοιχους νομούς και νησιωτικές περιοχές της χώρας, -το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος εφάρμοσε το 2010 το πρόγραμμα Ελληνικό Πρωινό- ωστόσο μόλις 839 ξενοδοχεία -το 2019 ήταν 1.074- από τα 10.000 περίπου της χώρας έχουν συμπεριλάβει στο μενού τους κάποιο εξ αυτών.

Ακόμη όμως και αυτές οι ξενοδοχειακές μονάδες που προσφέρουν ελληνικό πρωινό το έχουν βαθμολογήσει χαμηλά σε μια έρευνα που “έτρεξε” προ εξαετίας το ΤΕΙ Πειραιά.

Από τα ευρήματα εκείνης της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν μόλις 1 στις 3 ξενοδοχειακές μονάδες που προσκλήθηκαν, το 72%, δηλαδή 3 στις 4 απάντησε ότι αξιολογεί θετικά τη φιλοσοφία του προγράμματος. Ωστόσο στην ερώτηση αν η θεσμοθέτηση του Ελληνικού Πρωινού είναι “αποτελεσματική” ή “επικερδής”, θετικά απάντησε μόλις 1 στις 2 (ποσοστό 51%) και μια στις τέσσερις (ποσοστό 27%) αντίστοιχα, ενώ το 12% και το 22%, αντίστοιχα διαφώνησαν ως προς τα σκέλη αυτά.

Μια άλλη, πιο πρόσφατη μελέτη, την οποία επικαλείται έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ εξέτασε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες από την εφαρμογή του Ελληνικού Πρωινού στη Σαντορίνη.

Τα ευρήματα της έρευνας, όπως σημειώνεται στη μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ, ανέδειξαν τα εμπόδια που δυσχεραίνουν την υιοθέτηση του προγράμματος από τα ξενοδοχεία.

Όπως η απουσία συνεκτικού δικτύου συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των διαφορετικών εμπλεκόμενων και η μειωμένη αναγνώριση των ωφελειών του γαστρονομικού τουρισμού από αρκετούς τοπικούς εταίρους.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε έλλειμμα ενημέρωσης, ενώ σοβαρό εμπόδιο συνιστά και η περιορισμένη αγροτική παραγωγή. Το αποτέλεσμα είναι πως μόνο 1 στα 12 ξενοδοχεία της Σαντορίνης (23 από 281) να είχε προσχωρήσει το 2017 στο πρόγραμμα.

Στη Νάξο, ένα νησί με αξιόλογη αγροτική παραγωγή, οι εστιάτορες βλέπουν με σκεπτικισμό την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος Αιγαιοπελαγίτικη Κουζίνα, αποθαρρυμένοι και από τις ανελαστικές ρυθμίσεις που προβλέπει, αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ.

Η πλειονότητα των ενταγμένων ξενοδοχείων βρίσκονται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και τις Κυκλάδες.

Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει ειδική διαδικασία για τη χορήγηση του σήματος και οι επιχειρήσεις που εντάσσονται αξιολογούνται κάθε δύο έτη.

Τα προϊόντα που προσφέρονται στο πλαίσιο των πρωινού θα πρέπει να καλύπτουν ευρύ φάσμα πρώτων υλών, προϊόντων και εδεσμάτων, όπως φρούτα, μέλι, μαρμελάδες, ελιές και σύκα, τοπικά τυριά και αλλαντικά, αρτοσκευάσματα, γλυκές και αλμυρές πίτες όλων των ειδών, ποικίλες σούπες, ομελέτες και σφουγγάτα.

#pgnews




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ