ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μικρότερη επιβίωση όσο καθυστερεί η έναρξη θεραπείας ενός καρκινοπαθή

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του Economist για τον καρκίνο, τα φάρμακα, αλλά και την σημασία της έγκαιρης θεραπείας.

Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Κώστας Αθανασάκης αναφερόμενος σε μία πρόσφατη μελέτη που έκανε η ομάδα του την τελευταία δεκαετία, είπε ότι οι θάνατοι από καρκίνο ίσως και να είχαν περιοριστεί κατά 22%, αν γινόταν καλύτερη διαχείριση των θεραπειών και υπήρχε μεγαλύτερη και πιο ορθολογική πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα.

«Ένα άλλο ερώτημα είναι κατά πόσο μπορούμε να πείσουμε τους πολίτες να συμμετέχουν στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου», είπε και σημείωσε ότι το τρίτο και σημαντικό είναι πόσο νωρίς περνάμε στις θεραπείες κατά του καρκίνου στη χώρα μας.

Επίσης, ο παθολόγος- ογκολόγος Μιχάλης Λιόντος τόνισε πως το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο καρκίνος είναι ο πιο σημαντικός προγνωστικός παράγων ενός ασθενούς, γι’ αυτό η πρόληψη παραμένει ένα μεγάλο στοίχημα.

«Η ενημέρωση και η γνώση του πληθυσμού είναι πολύ σημαντικό στοιχείο», τόνισε και πρόσθεσε:

«Δυστυχώς, ο καρκίνος μπορεί να είναι επιθετικός από την αρχή, αλλά σε κάθε καρκίνο ο χρόνος μετράει.

Μπορεί να μην είναι ένα ιατρικό ζήτημα με τη διαδικασία του επείγοντος -σήμερα διαγιγνώσκεται και αύριο πρέπει να χειρουργηθεί, αλλά είναι σημαντική η πρώιμη έναρξη της θεραπείας».

«Εκτιμάται ότι κάθε τέσσερις εβδομάδες καθυστέρηση έναρξης της θεραπείας μειώνουν κατά 10% τις πιθανότητες επιβίωσης», είπε ο κύριος Λιόντος στην τοποθέτησή του.

Σε τοπικό επίπεδο είναι γνωστή η πίεση που δέχονται τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία και η αγωνία των ασθενών ιδιαίτερα εκείνων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας ,όπως είναι ο καρκίνος να διαγνωστούν και να αρχίσουν εγκαίρως την θεραπεία που χρειάζονται.

Όσον αφορά στην πρόληψη έχει αφεθεί στον πολίτη που πρέπει να την πληρώνει από την τσέπη του, με μικρές εξαιρέσεις όπως είναι οι εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού με μια υπενθύμιση μέσω απρόσωπων sms.




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ