ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ Νομός Χανίων ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μιχάλης Μαρακάκης: Η Candia Bank θα είναι η 5η σε μέγεθος τράπεζα της χώρας

Άναψε το πράσινο φως για τη συγχώνευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων και της Παγκρήτιας Τράπεζα Μετά την επικύρωση από τις έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις  των αποφάσεων και του ιδιωτικού συμφωνητικού που συνυπέγραψαν οι διοικήσεις τους.

Σήμερα ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων Μιχάλης Μαρακάκης αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα της  συγχώνευσης, ενώ στα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου θα συγκληθούν οι Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων και στις δύο τράπεζες προκειμένου να δοθούν οι τελικές εγκρίσεις.

Το φθινόπωρο αναμένεται να εμφανιστεί και επίσημα πλέον η Candia Bank, με κεντρική έδρα στην Αθήνα, περιφερειακές έδρες σε Χανιά και Ηράκλειο και με υποκαταστήματα σε ολόκληρη την χώρα, ενώ αρχές του 2023 αναμένεται η εισαγωγή της στο χρηματιστήριο.

Όπως είπε ο κ. Μαρακάκης δημιουργείται πλέον ο 5ος τραπεζικός πόλος, η 5η σε μέγεθος τράπεζα της χώρας με ενεργητικό το οποίο μέσα σε δύο χρόνια θα ξεπεράσει τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Μαρακάκης αναφέρθηκε στις συνεχόμενες κρίσεις αλλά και στην πρόκληση δημιουργίας μιας νέας πιστωτικής οντότητας στην χώρα. Όπως είπε στα επόμενα χρόνια θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία πολλά δις ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ αλλά και ιδιωτικών επενδύσεων και είναι μια πρόκληση και ευκαιρία για την κρητική τράπεζα να πάρει ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς και να καθιερώσει ένα νέο σύγχρονο τραπεζικό ίδρυμα όχι μόνο για τους Κρήτες, αλλά για ολόκληρη την χώρα.

Σε ότι αφορά στις αλλαγές που θα επιφέρει η συγχώνευση των τραπεζών για τους εργαζόμενους, ο πρόεδρος της Τράπεζας Χανίων είπε πως έχει συμφωνηθεί να μην γίνουν απολύσεις αλλά να δοθεί η δυνατότητα εθελουσίας εξόδου σε όσους το επιθυμούν με επιπλέον κίνητρα εκτός της αποζημίωσης.

Επίσης έκανε λόγο για αναγκαιότητα αξιολόγησης των στελεχών από αξιόπιστη εταιρεία καθώς θα υπάρχουν αλλαγές στο διοικητικό σχήμα, με την κεντρική διοίκηση να βρίσκεται στην Αθήνα και δύο περιφερειακές σε Χανιά και Ηράκλειο. Όπως ανέφερε θα χρειαστούν μετακινήσεις κάποιων στελεχών.

Για τα υποκαταστήματα της Τράπεζας, είπε πως σε αυτό το στάδιο δεν θα κλείσει κάποιο κατάστημα, ενώ σε εύλογο χρόνο από την Candia Bank θα δημιουργηθούν 150 καταστήματα σε ολόκληρη την χώρα.

Ο κ. Μαρακάκης αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της συγχώνευσης καθώς και στο θέμα των μετοχών, κάνοντας λόγο για αναβάθμιση της λογιστικής αξίας της μετοχής της Τράπεζας Χανίων.

Σε ότι αφορά στις θυγατρικές εταιρείες, είπε ότι τα Κρητικά Ακίνητα θα περάσουν στην Candia Bank ενώ από τις άλλες εταιρείες, όπως ΒΙΟΧΥΜ, ΑΒΕΑ κλπ το 19,9% θα πάει στην Candia Bank και το υπόλοιπο θα διατεθεί δωρεάν στους μετόχους της Τράπεζας Χανίων.

Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Μαρακάκης στις διαδικασίες που προηγήθηκαν για τον τρόπο της συγχώνευσης των δύο τραπεζών ειδικά σε ότι αφορά στην ανταλλαγή των μετοχών. Επίσης τόνισε πως δεν πρόκειται για απορρόφηση, αλλά για συγχώνευση δια απορροφήσεως.
Όπως διευκρίνισε, εαν νομικά επιλεγόταν η συγχώνευση θα χρειάζοντο εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι οποίες είναι πάρα πολύ χρονοβόρες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ