ΚΡΗΤΗ

Μια υπερ-ΔΕΥΑ θα δίνει νερό σε όλη την Κρήτη; – Ακριβότερες τιμές για τους καταναλωτές, λιγότεροι εργαζόμενοι (βίντεο)

Θα δούμε μία και μοναδική υπερ-ΔΕΥΑ στην Κρήτη; Θα δούμε 2-3 μεγάλες, διευρυμένες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης ως διαδημοτικού χαρακτήρα σχήματα; Τα κρίσιμα αυτά ερωτήματα στροβιλίζουν τις τελευταίες ημέρες στο μυαλό των αυτοδιοικητικών, των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ και της κοινωνίας της Κρήτης, με φόντο τα κυβερνητικά σχέδια για τη ριζική αναμόρφωση του χάρτη διαχείρισης του νερού και βεβαίως του χάρτη των σημερινών Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης.

Αιρετοί και εργαζόμενοι τόσο εδώ στο νησί μας όσο και στην υπόλοιπη χώρα κάθονται σε “αναμμένα κάρβουνα”, καθώς ο προωθούμενος σχεδιασμός έρχεται να βάλει τέλος σε ένα πολύ μεγάλο ή σε ένα συντριπτικά μεγάλο αριθμό των σημερινών ΔΕΥΑ ανά τη χώρα, ενώ το ακριβές πλαίσιο της μεταρρύθμισης παραμένει “θολό”, επιτείνοντας τον προβληματισμό και την αγωνία, με τα σενάρια την ίδια στιγμή να βρίθουν, κάνοντας λόγο ακόμα και για ένα σκηνικό με 13 μόλις ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα. Δηλαδή μία ΔΕΥΑ ή για την ακρίβεια υπερ-ΔΕΥΑ σε επίπεδο Κρήτης!

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το κυβερνητικό σχέδιο, που έχει σηκώσει ήδη σφοδρές αντιδράσεις, προβλέπει γιγαντωμένες τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και κατάργηση δεκάδων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) διά της μεθόδου της συγχώνευσης.

Το αρμόδιο υπουργείο κάνει λόγο για εξορθολογισμό της διαχείρισης του νερού, δεδομένου ότι τα χρέη των ΔΕΥΑ μόνον εξαιτίας του ενεργειακού κόστους έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία δύο χρόνια στα 200 εκατ. ευρώ, όμως οι Δήμοι που διαχειρίζονται τις εν λόγω Επιχειρήσεις προειδοποιούν για ραγδαίες αυξήσεις στα τιμολόγια ύδρευσης και οι εργαζόμενοι σε αυτές κάνουν λόγο για ιδιωτικοποίηση του νερού από την… πίσω πόρτα.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο παρουσιάστηκε στις αρχές του μήνα στο Υπουργικό Συμβούλιο, προβλέπουν μιας μορφής συγχώνευση των ΔΕΥΑ, ώστε στην τελική τους μορφή να μείνουν 13 (μία ανά αιρετή Περιφέρεια) ή ενδεχομένως λίγο περισσότερες, ενώ δρομολογείται και η χωρική επέκταση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σε όμορες περιφερειακές ενότητες. Στις δύο εταιρείες θα περάσει και η ευθύνη για τον καθαρισμό, τη συντήρηση και λειτουργία των φρεατίων υδροσυλλογής του δικτύου όμβριων υδάτων και των συνδετήριων αγωγών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σε ό,τι αφορά τις νέες εταιρείες ύδρευσης της περιφέρειας (πλην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ δηλαδή), νέες θα ονομάζονται Μείζονες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, θα είναι διαδημοτικές επιχειρήσεις, ειδικού κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως οι σημερινές ΔΕΥΑ. Θα διοικούνται από Συμβούλιο Στρατηγικής και Εποπτείας με τους Δήμους ως μέλη του, από 9μελή Εκτελεστική Επιτροπή και από εκτελεστικό διευθυντή που θα επιλεγεί με κριτήρια αγοράς.

Σημαντική μεταρρύθμιση 

Από την πλευρά του υπουργείου πάντως θεωρούν πως επιδιώκεται μια σημαντική μεταρρύθμιση, ώστε η χώρα να αποκτήσει πολύ λιγότερες, αλλά ισχυρές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, που θα καλύπτουν επαρκώς και σε προσιτό κόστος τις ανάγκες των πολιτών. Το αξιοσημείωτο είναι πως με τις νέες επιχειρήσεις – που θα λειτουργούν υπό την εποπτεία της ΡΑΑΕΥ σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση των υπηρεσιών τους – η κυβέρνηση θεωρεί πως θα περιοριστούν ζητήματα που οδήγησαν σε συσσώρευση ανείσπρακτων λογαριασμών και αυξημένες απώλειες νερού.

Οι νέες ισχυρές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν, με τη δημιουργία σημαντικών οικονομιών κλίμακος και εξοικονόμηση πόρων.

Ξεσηκωμός εργαζομένων 

Στον απόηχο των σεναρίων, καταγράφονται ήδη έντονες αντιδράσεις και σε τοπικό επίπεδο. Την περασμένη Τετάρτη, το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Ηρακλείου, μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Νομού Ηρακλείου, προχώρησε σε στάση εργασίας και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Λότζια, ενώ αντιπροσωπία των εργαζομένων είχε σχετική συνάντηση με τον απερχόμενο δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ προγραμματίζουν συνάντηση το μεσημέρι της ερχόμενης Τετάρτης με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Προειδοποιητικές “βολές” του Γιώργου Μαρινάκη 

Σε αναβρασμό για τις μεγάλες δομικές αλλαγές στον χώρο διαχείρισης του νερού και των ΔΕΥΑ βρίσκονται και οι αυτοδιοικητικοί της Κρήτης. Ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ελλάδος Γιώργος Μαρινάκης έχει αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες, πραγματοποιώντας επαφές για το φλέγον θέμα.

Μάλιστα, φιλοξενούμενος στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ TV”, o κ. Μαρινάκης εξαπέλυσε δριμείες προειδοποιητικές βολές, κάνοντας λόγο για παντελώς άστοχο σχεδιασμό από πλευράς κυβέρνησης, που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα…

«Θεωρώ ότι είναι μια λάθος θεώρηση. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουμε στις ΔΕΥΑ. Τα έχουνε μπερδέψει λίγο στην κυβέρνηση απ’ ό,τι φαίνεται. Μπερδεύουν την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, που όμως λειτουργούν σε αστικά κέντρα, με οικοδομικά τετράγωνα και με μια δεδομένη κατάσταση των δικτύων με τις περιφερειακές ΔΕΥΑ.

Οι ΔΕΥΑ ιδρύθηκαν επί κυβέρνησης Γεωργίου Ράλλη για να εξυπηρετήσουν τις πόλεις. Μετά, με τις δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις της Αυτοδιοίκησης, αναγκάστηκαν να διαχειριστούν μια αχαρτογράφητη ενδοχώρα, χωρίς υποδομές, χωρίς δίκτυα και χωρίς καμία οικονομική βοήθεια.

Σκεφτείτε το εξής: Οι ΔΕΥΑ ιδρύθηκαν επειδή αντιλήφθηκαν οι κυβερνώντες πως ακόμα και τότε, στις πολύ μικρότερες γεωγραφικά ενότητές τους, οι Δήμοι δεν ήταν σε θέση να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες ύδρευσης και αποχέτευσης. Γι’ αυτό ακριβώς και φτιάχτηκαν ως παράλληλα συστήματα ουσιαστικά οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης, που είχαν μια αμεσότητα και ευελιξία κινήσεων. Και τώρα ξαφνικά, πάνε να κάνουν το αντίθετο! Σκεπτόμενοι άραγε τι, ότι η Ελλάδα μπορεί να διοικηθεί από μια μητροπολιτική βάση;», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ για να προσθέσει: «Είναι πολλά και μεγάλα τα προβλήματα. Η πρόταση που γίνεται είναι μη λειτουργική.

Ξεκάθαρα μη λειτουργική. Και θα δημιουργήσει φοβερά προβλήματα σε επίπεδο προγραμματισμού έργων, γιατί η ρύθμιση δε συνοδεύεται από κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο. Δεν έχει προβλεφθεί καμία “προίκα” 5-10 δισ. ευρώ. Το ποσό δεν το αναφέρω τυχαία. Μόνο για το μέτωπο της ύδρευσης, του νερού, χρειάζονται περί τα 6 δισ. ευρώ την επόμενη 10ετία. Κι αυτό το ποσό προκύπτει βάσει των επιχειρησιακών σχεδίων του υπουργείου, δεν το λέω εγώ δηλαδή.

Είναι να απορεί πραγματικά κανείς με τα όσα σχεδιάζονται. Εμείς δε λέμε ότι όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας λειτουργούν τέλεια. Αλλά λειτουργεί άραγε τέλεια το Δημόσιο; Μας βάζουν θέμα εισπραξιμότητας. Γιατί, ρωτάμε, η εισπραξιμότητα του Δημοσίου γενικά είναι καλύτερη;».

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ