ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ Δήμος Κισάμου

Μια πρόταση για την Κίσαμο: Το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» αναπτύσσεται πλέον σε πολλές περιοχές της χώρας

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υλοποιούν εκ των έσω όλο και περισσότεροι Δήμοι στην Ελλάδα με στόχο να αλλάξουν την κουλτούρα των κατοίκων τουςγια το πώς βλέπουν και αντιμετωπίζουν την πόλη, τις γειτονιές αλλά και τις γωνιές της. Ένα πρόγραμμα που έρχεται να «παντρέψει» τον δυσκίνητο δημόσιο τομέα με τον αδιάφορο για θέματα κοινού ενδιαφέροντος ιδιωτικό τομέα και να παράξουν αποτελέσματα που θα αναβαθμίζουν μικρές και μεγάλες γωνιές του Δήμου και να κάνει πράξη τη συνεργασία και τις συνέργειες.

Στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» θα μπορούν να συμμετάσχουν δημότες της Αθήνας, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, σχολεία και πολιτιστικοί φορείς που θα «υιοθετήσουν» έναν δρόμο, ένα πάρκο, μια πλατεία, μια παιδική χαρά, ένα γήπεδο, μια γειτονιά, για να γίνουν πιο φωτεινά, πιο πράσινα, πιο φιλικά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Παλαιότερα η εφημερίδα μας είχε προτείνει στα σχολεία και στους πολιτιστικούς συλλόγους μια ανάλογη δράση που για τους μαθητές θα είχε διττό όφελος. Από τη μια θα βοηθούσε σημαντικά στο να αλλάξουν εικόνα πολλά σημεία της πόλης, ακόμη και τοπικές Κοινότητες του Δήμου Κισάμου κι από την άλλη θα συνέβαλε στο να αγαπήσουν οι μαθητές την πόλη τους, αφού θα θεωρούσαν «δικό τους» το σημείο που θα αναλάβουν. Ένα ακόμη όφελος το ότι οι μαθητές θα μάθουν να προσέχουν και να προστατεύουν σημεία της πόλης που ζουν.

Για τους Πολιτιστικούς Συλλόγους θα αποτελέσει ένα ακόμη πεδίο δράσης και προσφοράς προς τον τόπο τους.

Συνεργασία

Το “Υιοθέτησε την πόλη σου” είναι ένας μηχανισμός αφύπνισης για κατοίκους και φορείς ενός Δήμου. Κινητοποιεί τους ανθρώπους του, για να ανακτήσει το φως και τους χώρους του. Να περάσει από τη θεωρία δεκαετιών στην πράξη και να αλλάξει την ποιότητα ζωής σε όλες τις γωνιές του. Χρειάζεται θέληση και ομαδική δουλειά που χαρακτηρίζεται από κοινούς στόχους, συνεννόηση και συνεργασία. Η πόλη δεν γίνεται καλύτερη μόνο για τους κατοίκους ή μόνο για τους επαγγελματίες.

Η καθημερινότητα δεν αλλάζει μόνο για τους επισκέπτες ή μόνο για τους μαθητές. Κάθε περιοχή που καλλιεργεί ανάλογες δράσεις γίνεται αυτό που της αξίζει να είναι, για όλους μαζί και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε όταν ξεκινά από όλους μαζί. Όταν έχουμε ως κοινό ζητούμενο τους τρόπους που θα πάνε τη γειτονιά, την πλατεία, τον δρόμο, το πεζοδρόμιο, ένα βήμα μπροστά. Και μπροστά, μας πηγαίνει μόνο η κοινή ανάγκη να κάνουμε τον τόπο μας, τόπο που θα απολαμβάνεις να ζεις και να επισκέπτεσαι.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπου έχει εφαρμοστεί, έδωσε τη δυνατότητα να «ξεφυτρώσουν» περισσότεροι ελεύθεροι και οργανωμένοι χώροι στις γειτονιές.

Ο Δήμος θα συμβάλλει με ελάχιστα χρήματα και με τη συμβολή των αρμόδιων αντιδημάρχων σε θέματα καθαριότητας, παιδείας, όμως τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια αν υπάρξει σωστός σχεδιασμός και ικανοποιητική συμμετοχή από σχολεία και φορείς.

α.κ.Μ. 

*Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Νέοι Ορίζοντες Κρήτης”.