Νομός Χανίων

Μεταφερόμενη ομίχλη: Τι είναι το σπάνιο φαινόμενο που παρατηρήθηκε στα Χανιά [εικόνες]

Είναι ένα άκρως αξιοπερίεργο φαινόμενο, που προκάλεσε πολλές απορίες και έδωσε την ευκαιρία σε πολύ κόσμο να το απαθανατίσει φωτογραφικά.

Πού οφείλεται όμως αυτό το σπάνιο φαινόμενο, που ουδεμία σχέση δεν έχει με την …πασίγνωστη αφρικανική σκόνη;

«Οφείλεται στο ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαμε παρατεταμένη ηλιοφάνεια. Είχαμε επίσης εισβολή θερμών ρευμάτων πάνω από την Κρήτη, γεγονός που ευνοούσε σε μεγάλο βαθμό τη μεγάλη ποσότητα εξάτμισης. Αυτή η εξατμιζόμενη ποσότητα του νερού παρέμεινε πάνω από όλες τις επιφάνειες, είτε στη θάλασσα, είτε στη στεριά. Το τελευταίο διήμερο, εξαιτίας της μικρής πτώσης της θερμοκρασίας και επειδή η θάλασσα παραμένει πιο ψυχρή ως επιφάνεια από τη στεριά, το νερό που έχει εξατμιστεί και παραμένει πάνω από τη θάλασσα στις χαμηλές θερμοκρασίες, δημιούργησε κάτι σαν αραιό σύννεφο, που ορίζεται μετεωρολογικά ως ομίχλη», εξηγεί στο Flashnews.gr ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας και προσθέτει:

«Λόγω του ρεύματος του αέρα από τη θάλασσα προς τη στεριά, η ομίχλη μεταφέρθηκε και πάνω από τη στεριά, αλλά εξαιτίας ότι η στεριά έχει πιο ζεστή επιφάνεια, αυτό το σύννεφο διαλύεται. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται μεταφερόμενη ομίχλη».

Όπως επεσήμανε τέλος ο Μανώλης Λέκκας το φαινόμενο αυτό ίσως συμβεί και αύριο, αν δεν υπάρξουν δυτικοί άνεμοι. «Πρέπει να ευνοεί το ρεύμα του αέρα για να προκύψει αυτό το φαινόμενο. Μπορεί, κατά τόπους, να συμβεί αυτό το φαινόμενο», τονίζει ο κ. Λέκκας

Πηγή : flashnews.gr