ΕΛΛΑΔΑ

Μερομήνια 2022: Έρχεται βροχερός Σεπτέμβριος – Πότε «ξεκινά» ο χειμώνας

Βροχερός αναμένεται να είναι ο φετινός χειμώνας, σύμφωνα με τα Μερομήνια για το χρονικό διάστημα μέχρι τα τέλη του 2022, το οποίο θα αγγίξει και τις αρχές του 2023. Οι βροχές θα είναι άφθονες φέτος, οι οποίες αναμένονται να ξεκινήσουν προσεγγιστικά σ’ ένα μήνα, με τον Σεπτέμβριο να εκτιμάται ως ένας μήνας με έντονες βροχοπτώσεις. Το ίδιο σκηνικό του καιρού αλλά με χαμηλότερες θερμοκρασίες θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, με τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο να είναι οι πιο παγωμένοι μήνες του έτους.

Πιο συγκεκριμένα, στη δημοσιότητα δόθηκαν τα Μερομήνια για τους υπόλοιπους μήνες του 2022 και τους πρώτους μήνες του 2023. Σύμφωνα με τον Θεοφάνη Χατζηγρίβα, ο οποίος αναλύει τα Μερομήνια, από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε έναν ιδιαίτερα βροχερό μήνα, με τα φαινόμενα μάλιστα να είναι έντονα το τρίτο δεκαήμερο.

Βροχερός θα είναι και ο Οκτώβριος, ειδικά από το 2ο μισό του (μετά τις 15 Οκτωβρίου) κι έπειτα, ενώ θα υπάρχει σημαντική απόκλιση στις θερμοκρασίες στα βόρεια και στα νότια της χώρας. Ο Νοέμβριος θα είναι αρκετά ήπιος από πλευράς θερμοκρασιών, κάτι που θα αλλάξει στο τέλος του μήνα. Ο Δεκέμβριος θα είναι δύσκολος μήνας, καθώς θα υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα.

Τα σκαμπανεβάσματα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του Ιανουαρίου, με ψύχος να εμφανίζεται το τρίτο δεκαήμερο. Ο Ιανουάριος, έτσι κι αλλιώς, είναι από τους παραδοσιακούς μήνες, όπου η μείωση της θερμοκρασίας είναι μεγάλη, με το χιόνι σε πολλές περιπτώσεις να φτάνει στις παραλιακές περιοχές. Ο Φλεβάρης θα “μυρίσει” άνοιξη, αλλά με πολλές βροχές.

Τι είναι τα Μερομήνια

Οι άνθρωποι της υπαίθρου διατήρησαν από γενιά σε γενιά και για χιλιάδες χρόνια την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού.

Εξετάζοντας συστηματικά κάποια φυσικά φαινόμενα ή “σημάδια” στον ουρανό, μπορούσαν να μαντέψουν ή να “δουν” τα Μερομήνια, δηλαδή να αποκωδικοποιήσουν τον καιρό ολόκληρου του επόμενου έτους.

Τα Μερομήνια έχουν πολυάριθμους υποστηρικτές ανάμεσα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και γενικά τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο.

Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις δώδεκα πρώτες ημέρες του όγδοου φεγγαριού του έτους, δηλαδή του Αυγούστου. Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών της, οι άνθρωποι μάντευαν την καιρική κατάσταση των επόμενων δώδεκα μηνών.

Μερομήνια ονομάζονται οι μέρες που γίνεται η πρόβλεψη, από τις λέξεις “μέρα και μήνας”, γιατί σε κάθε μέρα από αυτές αντιστοιχεί ένας πλήρης κύκλος του φεγγαριού (γιόμιση και χάση) ή ένας μήνας.

Η αρχή… του χειμώνα – Γιατί από τον Αύγουστο;

Η πρόγνωση του καιρού εντοπιζόταν στον Αύγουστο, επειδή αυτός ο μήνας θεωρούταν η αρχή του χειμώνα. Βάσει των παρατηρήσεων που πραγματοποιούσαν, ανάλογα με το τι καιρό θα κάνει την πρώτη μέρα της παρατήρησης, αποφαίνονταν ότι τον ίδιο καιρό θα κάνει τον πρώτο μήνα του χρόνου.

Μερικοί μετρούν τα Μερομήνια από την 1η μέχρι τη 12η μέρα του Αυγούστου, αντί από την 3η μέχρι τη 15η. Οι ημέρες όμως των παρατηρήσεων-προγνώσεων είναι πάντοτε 12 και αντιστοιχούν η καθεμία προς ένα μήνα του χρόνου που ακολουθεί, αρχίζοντας από τον Αύγουστο. Δηλαδή η 1η ημέρα των παρατηρήσεων (1 ή 3 Αυγούστου) αντιστοιχεί προς τον Αύγουστο, η 2η (2 ή 4 Αυγούστου) προς τον Σεπτέμβριο κ.ο.κ.

Εάν τώρα μία από τις ημέρες αυτές είναι συννεφιασμένη (λ.χ. η 4η Αυγούστου), τότε ο αντίστοιχος μήνας του χρόνου (Σεπτέμβριος ή Νοέμβριος, ανάλογα με το εάν αρχίζει κάποιος να μετρά τα μηναλλάγια από την 1η ή την 3η Αυγούστου), θα είναι βροχερός. Εάν κάποια άλλη μέρα φυσά άνεμος, ο αντίστοιχος μήνας του επόμενου χρόνου θα έχει παγωνιές. Εάν άλλη μέρα είναι ιδιαίτερα θερμή, ανάλογος θα είναι και ο μήνας που αντιστοιχεί σ’ αυτήν.

Αν όμως υπάρχουν σύννεφα μόνο το πρωί, θα είναι βροχερό το πρώτο 15νθήμερο του αντίστοιχου μήνα, εάν φυσά άνεμος μόνο το απόγευμα, θα έχει παγωνιές το δεύτερο 15νθήμερο του αντίστοιχου μήνα κ.λπ.

Μερικοί χωρικοί, με εμπειρικές κληρονομικές γνώσεις, κάνουν προβλέψεις και τα βράδια, με παρατηρήσεις των κινήσεων των αστεριών.

#pgnews



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ