Δήμος Κισάμου ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία ή ρίσκο για τους Δήμους της Δυτικής Κρήτης;

smart

Μετά την μεγάλη επιτυχία του καινοτόμου συνεδρίου που διοργάνωσε η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου (ΕΠΟΦΕΚ) με θέμα:  «Γέφυρες Πολιτισμού με τα χωριά της επαρχίας Κισάμου», ενός συνεδρίου των πολιτών και των φορέων της Κισάμου, που πραγματοποιήθηκε στις 28-9-2022 στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, κλείσαμε ένα ραντεβού με τον πρόεδρο του «Διαζώματος» κ. Σταύρο Μπένο, τον πλέον ειδικό για να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα  υλοποίησης των συμπερασμάτων του συνεδρίου μας.

Ο κ. Μπένος, πρώην Υπουργός Πολιτισμού και πρώην Δήμαρχος Καλαμάτας, είναι ο οραματιστής και συνάμα η κινητήρια δύναμη της αναστήλωσης και της κοινωνικοποίησης των Αρχαίων Θεάτρων, των Πολιτιστικών Διαδρομών που υλοποιούνται σχεδόν σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδος, οι οποίες  αποτελούν πρότυπο Αειφόρου και Βιώσιμης ανάπτυξης, ο δημιουργός των ΚΕΠ και ο στρατηγός για την ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας.

Είναι ο άνθρωπος που έχει στο κέντρο της κάθε σκέψης του, τον Πολιτισμό που ξεκινάει με το Πολιτισμό και κάνει πράξη τα καινοτόμα οράματα του με τον Πολιτισμό.

Η συνάντηση με τον κ. Μπένο έγινε Τρίτη 15-11-2022 στα γραφεία του «Διαζώματος» στη Αθήνα και συμμετείχαν ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Κισάμου κ. Γιώργος Χαχλάκης και ο πρόεδρος της ΕΠΟΦΕΚ κ. Στέλιος Κουνελάκης.

Αφού είχε μελετήσει όλες τις πρωτοβουλίες μας και την μελέτη   «Στρατηγικός Σχεδιασμός Πολιτιστικής Πολιτικής & Βιώσιμης Ανάπτυξης Επαρχίας Κισάμου» πρότεινε ότι στη δική μας περιοχή  ταιριάζει ο σχεδιασμός ενός Προγράμματος Τ.Α.Π.- Το.Κ. (Τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων) πρώην πρόγραμμα LEADER, το οποίο αποτελεί ένα εργαλείο που περιγράφει την «από τη βάση προς την κορυφή» προσέγγιση των τοπικών κοινοτήτων, οι οποίες συγκροτούν μια σύμπραξη προκειμένου να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική.

Η κύρια προστιθέμενη αξία των παρεμβάσεων LEADER είναι η βελτίωση του κοινωνικού κεφαλαίου σε μια τοπική περιοχή, η βελτίωση της διακυβέρνησης και η βελτίωση των αποτελεσμάτων και των επιπτώσεων της πολιτικής σε σύγκριση με άλλα αναπτυξιακά προγράμματα τα οποία δεν υλοποιούνται μέσω της «εκ των κάτω προς τα επάνω» πολιτικής

Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να δημιουργηθεί μια Αναπτυξιακή Εταιρεία μεταξύ των Δήμων και Φορέων ώστε να μπορεί να επιλεχθεί σαν μια Ομάδα Τοπικής Δράσης η οποία θα είναι και ο διαχειριστής αυτής της πρότασης.

Οι παρευρισκόμενοι αποδέχτηκαν την παραπάνω πρόταση και θα πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες για την υλοποίηση της.

Στο δημαρχείο Κισάμου την Παρασκευή 2-12-20222 έγινε η πρώτη συνάντηση των δημάρχων Κισάμου, Πλατανιά και Καντάνου – Σελίνου Γιώργου Μυλωνάκη, Γιάννη Μαλανδράκη, Αντώνη Περράκη αντίστοιχα, του μελετητή Νίκου Δρακωνάκη και του προέδρου της ΕΠΟΦΕΚ Στέλιου Κουνελάκη.

Στη συνάντηση αποτυπώθηκαν τα ισχυρά πλεονεκτήματα για τους Δήμους της Δυτικής Κρήτης, τα οικονομικά οφέλη και -το βασικότερο- ότι μέσα από Αναπτυξιακή Εταιρία δημιουργείτε ένας κόμβος τεχνογνωσίας για την περιοχή.

Μετά και την ενημέρωση και των θεσμικών φορέων του Νομού Χανίων αποφασίστηκε να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός αναπτυξιακού φορέα και να ενημερώσουν παράλληλα και τον Οργανισμό Ανάπτυξη Κρήτης, ο οποίος διαχειρίστηκε  το προηγούμενο LEADER για όλο το Νομό Xανίων.

Την Δευτέρα 19-12-2022 έγινε συνάντηση στα γραφεία του Οργανισμού Ανάπτυξη Κρήτης παρουσία του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΑΚ ΑΕ Άρη Παπαδογιάννη και με την  συμμετοχή του δημάρχου Πλατανιά κ. Μαλανδράκη, του δημάρχου Κισάμου κ. Μυλωνάκη, του αντιδημάρχου Δήμου Καντάνου – Σελίνου Μιχάλη Μπικάκη, του πρώην δημάρχου Ιναχωρίου Κώστα Κουκουράκη και του προέδρου της ΕΠΟΦΕΚ κ. Κουνελάκη.

Είναι σημαντική η στάση  των θεσμικών φορέων του Νομού Χανίων, των Βουλευτών, της Περιφέρειας Κρήτης και του ΟΑΚ, η οποία συμβάλει  στην ενότητα και στη μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη διεκδίκηση ευρωπαϊκών πόρων για το Νομό μας.

Τώρα είναι στα χέρια μόνο των δημάρχων η ίδρυση της Αναπτυξιακής Εταιρείας και της νέας αναπτυξιακής προοπτικής των περιοχών μας.

Ευελπιστούμε η δυναμική και η διορατικότητα  των Δημάρχων να συμβάλει ώστε στο νέο έτος  2023 να ανατείλει νέο φως για την αναγέννηση του τόπου μας .

Ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και το 2023 να γίνει ο χρόνος της συνεργασίας, της καινοτομίας και της διάχυσης των Πολιτιστικών μας Αξιών.

Με εκτίμηση

Στέλιος Κουνελάκης

Πρόεδρος ΕΠΟΦΕΚΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ