ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Με σφοδρές αντιδράσεις υποδέχεται η Κρήτη την τροπολογία για τους εργάτες γης – Τι ζητούν οι αγροτικοί σύλλογοι

Με 262 «ναι», 31 «όχι» και 1 «παρών» υπερψηφίστηκε χθες το μεσημέρι η τροπολογία για τους μετανάστες στη Βουλή, ωστόσο αμέσως ήρθαν και οι πρώτες αντιδράσεις από την Κρήτη!

Με αφορμή την όλη συζήτηση που έχει ανοίξει για το θέμα της έλλειψης εργατών γης, 14 Αγροτικοί Σύλλογοι από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα με κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι η τροπολογία που ψηφίστηκε χθες μπορεί υπό προϋποθέσεις να καλύψει μόνο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υπαρχόντων εργατών γης, δηλαδή αυτών που ήδη ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, σε γκρίζα ζώνη εργασίας και όχι στην ποσοτική αύξηση του εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα, που είναι και το βασικό μας πρόβλημα σήμερα.

«Ασφαλώς και είναι απαραίτητη αυτή η παρέμβαση, αλλά δυστυχώς δε φτάνει μόνο αυτό. Απαιτούνται πολλά ακόμα βήματα – σε όλα τα επίπεδα – για να εξασφαλίσουν οι Έλληνες αγρότες ότι θα συνεχίσουν να καλλιεργούν και την επόμενη χρονιά.

Επιπλέον, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι η επιτυχία ή η αποτυχία μιας νομοθετικής ρύθμισης γι’ αυτό το θέμα θα κριθεί μόνο από τους αγρότες, που καθημερινά βιώνουν στο έπακρο τις αρνητικές συνέπειες από την έως τώρα πολιτική της κυβέρνησης, για την κάλυψη των αναγκών σε εργατικά χέρια.

Επίσης, οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση από “σειρήνες” που έχουν παρωπίδες και δε γνωρίζουν το πρόβλημα στην πράξη, αλλά μόνο από “ασφαλή” απόσταση, θα μας βρει κάθετα απέναντί τους.

Θα είμαστε σύμμαχοι σε οποιοδήποτε πολιτική ηγεσία εστιάσει στον πυρήνα του πραγματικού προβλήματος και δώσει ουσιαστικές λύσεις. Αναμένουμε από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Καιρίδη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για τη νόμιμη μετανάστευση, έχοντας κύριο γνώμονα τις τεκμηριωμένες προτάσεις των αγροτικών φορέων απ’ όλη την επικράτεια. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για άλλη παράταση, καθώς η αγροτική οικονομία διαρκώς συρρικνώνεται», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι 14 Αγροτικοί Σύλλογοι από την Κρήτη μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα.

Τη συμβολή του Α’ αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή Λασιθίου με τη Ν.Δ., Γιάννη Πλακιωτάκη, και του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση προκειμένου να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις στο πρόβλημα έλλειψης εργατών γης, υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης.

Ο υπουργός, παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια της Βουλής την τροπολογία που εισάγει το νέο, έκτακτο πλαίσιο αδειών παραμονής αποκλειστικά για εργασία, απευθύνθηκε στον κ. Πλακιωτάκη, λέγοντας:

«Κύριε πρόεδρε, απευθύνομαι ειδικά σε σας, γιατί είστε ένας από τους βουλευτές που πρόσφατα με επισκέφτηκε στο γραφείο μου στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, για να μου μεταφέρετε την αγωνία των τοπικών παραγωγικών φορέων για την έλλειψη εργατών γης. Προέρχεστε από έναν νομό που πρωτοστατεί στην πρώιμη αγροτική παραγωγή. Στην Ιεράπετρα είναι περίπου τα μισά θερμοκήπια της χώρας».

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας, είχε επισκεφτεί τον περασμένο Οκτώβριο τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, θέτοντας τον ορατό κίνδυνο μείωσης της αγροτικής παραγωγής λόγω έλλειψης εργατών γης. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρμόδιου υπουργείου, με τη νέα ρύθμιση μπορούν να βρεθούν 30.000 αλλοδαποί εργάτες.

Ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης εργατών γης. Οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα και τους Έλληνες αγρότες. Είναι αναγκαίο να βρούμε νόμιμους τρόπους εξεύρεσης αλλοδαπών εργατών γης, χωρίς όμως να αλλοιώνουμε την αυστηρή μεταναστευτική πολιτική μας».

«Μεγάλες οι καθυστερήσεις» 

Αναλύοντας το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγικοί κλάδοι του τουρισμού και του αγροτικού τομέα στο Λασίθι αναφορικά με την έλλειψη εργατικού δυναμικού, η βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Κατερίνα Σπυριδάκη κατηγόρησε την κυβέρνηση για την παρούσα κατάσταση, καθώς το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο.

«Οι αγρότες μας σχεδόν 10 χρόνια τώρα κρούουν τον “κώδωνα” του κινδύνου αναφορικά με την έλλειψη εργατικού δυναμικού στον αγροτικό τομέα. Αν σήμερα βρισκόμαστε σε αυτήν την κατάσταση ευθύνεται η κυβέρνηση, που δεν έπραξε κάτι νωρίτερα. Καθυστέρησε πολύ και αυτή τη στιγμή περίπου το 80% σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό έχει φύγει από τη χώρα. Για το θέμα αυτό έχουμε καταθέσει αρκετές ερωτήσεις και αναφορές, αλλά καμία ουσιαστική απάντηση».

Η εν λόγω τροπολογία, σύμφωνα με την κ. Σπυριδάκη, «δεν επιλύει το πρόβλημα των εργατών γης, καθώς δεν προβλέπει κάποιο μέτρο ποσοτικής αύξησης των εργατικών χεριών. Παρ’ όλα αυτά, με τη νομιμοποίηση της εργασίας των εργατών γης, ο αγρότης πλέον θα μπορεί να παρουσιάζει στο κράτος το πραγματικό κόστος εργασίας, αφού μέχρι πρότινος και λόγω του καθεστώτος της παράτυπης εργασίας δεν μπορούσε να δηλώσει τα πραγματικά του έξοδα».

Στη συνέχεια, κατέθεσε τις ανησυχίες της αναφορικά με τον μηχανισμό υλοποίησης των διαδικασιών που προβλέπει η Τροπολογία, καθώς οι αρμόδιες διαχειριστικές Αρχές – που εν προκειμένω είναι οι υποστελεχωμένες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις – βρίσκονται καθηλωμένες σε έναν τεράστιο όγκο υποθέσεων με 250.000 αιτήσεις να βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα. Επιπλέον, απαντήσεις πρέπει να δοθούν σε ζητήματα που αφορούν «τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τη λειτουργία τους, τις μετακλήσεις, το εργόσημο σε όλες τις βαθμίδες, τις βελτιώσεις ώστε να εφαρμοστούν όλες οι διακρατικές συμφωνίες, που παρόλο που έχουν ψηφιστεί, δεν μπορούν ακόμα να εφαρμοστούν αποτελεσματικά».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κ. Σπυριδάκη κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει στα δύο φλέγοντα ερωτήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο, αναφορικά με το εάν θα μπορούν οι εργάτες που θα έρθουν νόμιμα να δουλέψουν στη χώρα να ταξιδέψουν μόνο προς την πατρίδα τους, εάν θα ασφαλιστούν στο ΙΚΑ ή στον ΟΓΑ.

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ