ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Με ρεκόρ 30ετίας η τιμή του κρητικού ελαιολάδου!

Στα 4,50 ευρώ στην οξύτητα έως τρεις γραμμές είναι η μέση τιμή παραγωγού του κρητικού ελαιολάδου σήμερα, ενώ ήδη στην Ισπανία η τιμή ξεπέρασε τα 5 ευρώ και στην Ιταλία τα 7 ευρώ το κιλό.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την έρευνα του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, που μάλιστα διαπιστώνει σταθερή άνοδο των τιμών και στη χώρα μας.

Η καταγραφή γίνεται την 1η Νοεμβρίου, στις 8 Νοεμβρίου και στις 15 Νοεμβρίου.

Οι αντίστοιχες τιμές στην Κρήτη είναι, οι ελάχιστες 3,80, 3,70 και 3,70 αντίστοιχα, ενώ οι μέγιστες και για τις τρεις ημέρες είναι στα 4,50 ευρώ το κιλό.

Στην Πελοπόννησο, οι ελάχιστες είναι στα 3,85, 4,20 και 4,20 ευρώ και οι μέγιστες 4,50, 4,90 και 4,70 ευρώ το κιλό.

Στα νησιά, οι ελάχιστες είναι 4,30, 4,65 και 4,55 ευρώ και οι μέγιστες ακριβώς στα ίδια επίπεδα, χωρίς μεταβολή δηλαδή, για τις αντίστοιχες χρονικές στιγμές.

Στην Ιταλία, οι ελάχιστες σε δέκα περιοχές της χώρας, απ’ όπου και έγινε η καταγραφή, στα 4,30 ευρώ το κιλό και για τις τρεις αυτές ημέρες, ενώ οι μέγιστες είναι 6,50 και 7,10 ευρώ το κιλό.

Στην Ισπανία, οι ελάχιστες είναι 4,45 και 4,50 ευρώ και οι μέγιστες 4,95, 4,90 και 5,05 ευρώ το κιλό.

Στην Τυνησία, τόσο οι ελάχιστες όσο και οι μέγιστες τιμές του ελαιολάδου και για τις τρεις αυτές ημέρες καταγραφής διαμορφώνονται στα 4,33 ευρώ το κιλό.

Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ανάλογες τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο είχαν δοθεί ξανά πριν από πολλά χρόνια.

Συγκεκριμένα, σε δραχμές, η τιμή αυτή δόθηκε από την πάλαι ποτέ Ελαιουργική με πρόεδρο τον αείμνηστο Μανόλη Γαβαλά, το 1991.

Όπως δήλωσε στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, «φέτος είναι μια χρονιά που έχουμε να τη δούμε στην Κρήτη από το 1991. Τη χρονιά εκείνη ο αείμνηστος Μανόλης Γαβαλάς είχε δώσει την τιμή αυτή ως πρόεδρος της Ελαιουργικής στις 1.300 δραχμές. Σήμερα το λάδι στην Κρήτη κυμαίνεται από 4,30 μέχρι και 4,70 ευρώ το κιλό. Είναι μια “χρυσή” χρονιά για το νησί. Μια χρονιά με υπερβεντέμα από τα Χανιά μέχρι και τη Σητεία».
Και καταλήγοντας, ο Μύρων Χιλετζάκης εκτιμάει ότι «η Κρήτη μας αναμένεται να έχει πάνω από 100.000 τόνους λάδι. Είναι μια “χρυσή” χρονιά για το νησί, όπως ήταν “χρυσή” χρονιά και στον τουρισμό. Είναι η χρονιά μας φέτος, με λίγα λόγια»…

Το παρατηρητήριο τιμών

Στο μεταξύ, με ανυπομονησία περιμένουν οι ελαιοπαραγωγοί να δοθεί στη δημοσιότητα η πλατφόρμα του παρατηρητηρίου τιμών ελαιολάδου από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου. Όπως αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, ο οποίος και είχε την έμπνευση για τη δημιουργία του παρατηρητηρίου τιμών ελαιολάδου, θα είναι μία ηλεκτρονική σελίδα, η οποία θα κινείται στα πρότυπα του αντίστοιχου παρατηρητηρίου των καυσίμων.

Από τη μια θα προσφέρει πλήρη ενημέρωση στους ελαιοπαραγωγούς για τις τιμές που θα τους προσφέρουν όλοι οι ελαιουργοί του νομού Ηρακλείου, και από την άλλη θα επιβραβεύει, προβάλλοντας στις δέκα πρώτες θέσεις τους ελαιουργούς εκείνους με τις καλύτερες προσφορές προς τους παραγωγούς.

Μάλιστα, οι ελαιουργοί εκείνοι που θα αρνούνται να παρέχουν στοιχεία, θα αναγράφονται στους πίνακες με κόκκινα γράμματα. Θα βγαίνουν, δηλαδή, στον “τάκο”, από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, στη λογική ότι, αν δεν επιθυμούν να δηλώνουν τις τιμές παραγωγού και τις προσφορές που θα κάνουν προς τους αγρότες, αυτό μπορεί και να σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά από την πλευρά τους, αφού δεν υπάρχει κάποια άλλη λογική που να δικαιολογεί αυτή τη στάση.

Επιμένει ο δάκος στον Αποκόρωνα –Συστάσεις στους ελαιοπαραγωγούς

Δυσμενή όψιμη δακοπροσβολή στον Αποκόρωνα εντοπίζει η δημοτική Αρχή και προχωράει σε συστάσεις προς τους ελαιοπαραγωγούς! Ο Δήμος Αποκορώνου με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα οποία έχει συλλέξει με τομεάρχες γεωπόνους στον Αποκόρωνα, καθώς και από τα ελαιοτριβεία της περιοχής την εβδομάδα από 7/11/22 έως 11/11/22, διαπιστώνει ότι έχει αυξηθεί η δακοπροσβολή σχεδόν στο σύνολο της επικράτειας του Δήμου και ανέρχεται σε διψήφιο ποσοστό στις περισσότερες περιοχές.

Με δεδομένο ότι το κρατικό πρόγραμμα δακοκτονίας έχει λήξει ήδη από αρχές Οκτωβρίου στις περισσότερες περιοχές, το ποσοστό ελαίωσης ήδη είναι σταθεροποιημένο για αρκετό διάστημα γύρω στο 5 προς 1 κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τα στοιχεία των ελαιοτριβείων, καθώς και το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ελαιοτριβείων, η οξύτητα έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες στο παραγόμενο προϊόν, εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να προγραμματίσουν άμεσα τη συγκομιδή των ελαιώνων τους. Η περαιτέρω αναμονή συγκομιδής θα έχει ως συνέπεια τόσο την υποβάθμιση της ποιότητας, όσο και τη μείωση του παραγόμενου προϊόντος, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ