ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λίνα Μενδώνη: Προτεραιότητα η ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης

Ως προτεραιότητα έθεσε το θέμα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Μεσαράς η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία αναφέρθηκε σε αυτό με αφορμή τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου, που έγιναν το περασμένο Σάββατο.

Η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι υπάρχει προοπτική ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Μεσαράς, αλλά και απομάκρυνσης του δρόμου που ουσιαστικά διχοτομεί τον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας.

Διευκρίνισε όμως ότι κάτι τέτοιο θα γίνει σε ορίζοντα 10ετίας, καθώς πρέπει να προηγηθούν οι σχετικές μελέτες ωρίμανσης για την ένταξη του έργου. Αναφερόμενη στο Μουσείο Μεσαράς, η κ. Μενδώνη το χαρακτήρισε πολύ σημαντικό και τόνισε ότι προβάλει την ιστορία και τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής, ενώ δημιουργεί παράλληλα ένα σημαντικό αναπτυξιακό πόρο.

Μουσείο Μεσαρας

(εντυπωσιακά τα εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο)

Για το Αρχαίο Θέατρο της Γόρτυνας και την αναστήλωσή του, είπε βρίσκεται σε εξέλιξη προγραμματική σύμβαση και ανασκαφική έρευνα η οποία μάλιστα έχει αποδώσει σημαντικά ευρήματα. Όταν ολοκληρωθούν οι ανασκαφικές εργασίες θα ξεκινήσει προμελέτη για την εν δυνάμει αναστήλωση και ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου.

Για την ένταξη του ανακτόρου της Κνωσού στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η κ. Μενδώνη υπενθύμισε ότι ο φάκελος υποψηφιότητας είναι έτοιμος και θα κατατεθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, διευκρινίζοντας ότι η σειριακή εγγραφή αφορά και τα 6 Μινωικά Ανάκτορα στην Κρήτη, αυτά της Κνωσού, της Ζάκρου της Φαιστού, των Μαλίων, της Ζωμίνθου και της Κυδωνίας.

Για την μετατροπή 5 Μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου μεταξύ των οποίων και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, η υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι πλέον θα μπορούν να λειτουργούν με περισσότερη αυτονομία και ευελιξία χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος σε γραφειοκρατικά ζητήματα και αγκυλώσεις.λίνα μενδώνη

(η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη)

 

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι για περισσότερα από 40 χρόνια λειτουργούσαν ως δημόσιες υπηρεσίες αποκομμένα εντελώς από τις Εφορίες Αρχαιοτήτων. Τώρα – είπε -με την εξάλειψη αυτών των αγκυλώσεων θα λειτουργούν ακόμα καλύτερα για το πολιτιστικό αγαθό.

Τέλος, γνωστοποίησε ότι οι Γενικές Διευθύντριες των 5 Μουσείων αναλαμβάνουν άμεσα καθήκοντα, όπως και οι νέες διοικήσεις θα έχουν συγκληθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ