Δήμος Κισάμου ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ Νομός Χανίων

Λειψυδρία: Στο «κόκκινο» η Κίσαμος, μετά από μια χρόνια απραξία

Στο «παρά ένα» έχει φτάσει το πρόβλημα της υδροάρδευσης σε πολλές περιοχές στην Κρήτη, με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης να είναι έτοιμος να θέσει σε εφαρμογή το ακραίο σενάριο μέτρων που προβλέπει νερό άρδευσης με το δελτίο και σε συγκεκριμένες ώρες, είναι αν διαπιστωθεί ότι περιοχές του νησιού είναι αντιμέτωπες με τον κίνδυνο λειψυδρίας.

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε την περασμένη εβδομάδα στα Χανιά η διεύθυνση υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα», αναζητήθηκε το πλαίσιο διαχείρισης με το οποίο θα εξασφαλιστεί ότι οι καλλιέργειες δεν θα διψάσουν το φετινό καλοκαίρι, δεδομένου ότι το 80% της κατανάλωσης, αφορά νερό άρδευσης.

Το δεύτερο συνεχόμενο ξηρό υδρολογικό έτος για την Κρήτη έχει αφήσει το αποτύπωμα του σε φράγματα, πηγές και γεωτρήσεις, που εμφανίζουν δραματική μείωση των αποθεμάτων νερού, με τις αρχές και τους φορείς διαχείρισης να συζητούν μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στο νησί. Στα άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα είναι η υιοθέτηση πρακτικών από τους ίδιους τους καταναλωτές ,ο περιορισμός της κατανάλωσης μέσω των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων.

Όσον αφορά ιδιαίτερα τον Νομό Χανίων, όπως αναφέρθηκε, η Κίσαμος, το Ακρωτήρι, το νοτιοδυτικό Σέλινο και η πόλη των Χανίων είναι οι πιο επιρρεπείς σε ξηρικά φαινόμενα περιοχές.

*Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην εφημερίδα Νέοι Ορίζοντες της Τετάρτης 10 Ιουλίου 2024.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ