ΚΡΗΤΗ

Κτηνοτρόφοι Κρήτης: Στον υπουργό σήμερα για την αύξηση του ποσού με στόχο τη στήριξή τους στον τομέα των ζωοτροφών

Την αύξηση του ποσού των 89 εκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον στα 150 εκατ. ευρώ θα ζητήσουν οι κτηνοτρόφοι σήμερα, στο πλαίσιο κρίσιμης συνάντησής τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, με στόχο τη στήριξή τους στον τομέα των ζωοτροφών.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, είχε προηγηθεί μία ακόμη συνάντηση με εκπροσώπους πτηνοτροφικών και κτηνοτροφικών φορέων, με τον κ. Γεωργαντά να δηλώνει ότι το κονδύλι για τις ζωοτροφές θα είναι της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Και είχε πει μάλιστα, με βάση τις πληροφορίες αυτές, πως γίνεται προσπάθεια να βρεθούν ακόμη 20 εκατομμύρια ευρώ, για να φτάσει η χρηματοδότηση στα 120 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώνει από το βήμα της ΔΕΘ ότι το ποσό που θα στηρίξει την κτηνοτροφία θα είναι μόλις 89 εκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικότερα, με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά και ενόψει της σημερινής σύσκεψης, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας ζητά την αύξηση του διατιθέμενου ποσού για τη στήριξη της κτηνοτροφίας-πτηνοτροφίας σε 150 εκατ. ευρώ, και αυξημένες τιμές ως κατώτατες για την πώληση πρόβειου και γίδινου γάλακτος, τονίζοντας παράλληλα την αύξηση του κόστους για κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους και μελισσοκόμους.

Ολόκληρη η επιστολή του ΣΕΚ, με θέμα «Άμεσα ουσιαστική στήριξη της κτηνοτροφίας-πτηνοτροφίας», έχει ως εξής: «Ακούσαμε από τον κ. πρωθυπουργό να ανακοινώνει από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης πριν λίγες ημέρες ότι με το ποσό των 89 εκατ. ευρώ θα στηρίξει την κτηνοτροφία της χώρας.

Καταρχήν το ποσό αυτό είναι πολύ λίγο για να αντιμετωπιστεί έστω μέρος της τεράστιας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, που ξεπερνάει το 100%, και σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής της ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια) δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα αύξησης του κόστους παραγωγής, που παρά την αύξηση των τιμών γάλακτος και κρέατος (25-30%) δεν αντιμετωπίζεται χωρίς την ουσιαστική και γενναία στήριξη των κτηνοτρόφων-πτηνοτρόφων και μελισσοκόμων από την Πολιτεία.

Ζητάμε την αύξηση του ποσού των 89 εκατ. ευρώ σε 150 εκατ. ευρώ και τη διαβούλευση των κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών φορέων (ΣΕΚ – ΠΕΚ – Συντονιστικό ΑΜΘ), όπως εξάλλου είχατε δεσμευτεί μαζί τους, για να ακούσετε και τις θέσεις μας, όσον αφορά στα κριτήρια και τον χρόνο που θα δοθεί η όποια στήριξη.

Όσον αφορά στις τιμές πώλησης του αιγοπρόβειου γάλακτος για τη νέα σεζόν 2022-2023, μετά από συναντήσεις, διαβουλεύσεις-ημερίδες που έχουμε κάνει τους τελευταίους δύο μήνες και με τη συμμετοχή πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών-συλλόγων και κτηνοτρόφων, σε διάφορες περιοχές της χώρας, ζητάμε τιμές 1,80 € για το πρόβειο και το 80% αυτής της τιμής για το γίδινο, ως κατώτερη τιμή».

Αύξηση κονδυλίων – Ζητούν μεγαλύτερη στήριξη

Στο μεταξύ, την ανάγκη αύξησης των κονδυλίων τονίζουν και στην Κρήτη οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων. Τις προηγούμενες μέρες, μιλώντας στη «ΝΚ», τόσο ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την Ανασυγκρότηση του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου, Γιώργος Τζουλιαδάκης, όσο και ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, Γρύλλος Παπαδάκης, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δε στηρίζει ουσιαστικά τον κτηνοτροφικό κόσμο και στο μεταξύ η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη. Ήδη, εξάλλου, οι ελλείψεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές στην αγορά της Κρήτης. Στο αιγοπρόβειο κρέας υπάρχει ακόμα επάρκεια, αλλά μόνο σε επίπεδο Κρήτης, αφού στην υπόλοιπη Ελλάδα η επάρκεια έχει μειωθεί στο 70%.

Βέβαια και στην Κρήτη η αυτάρκεια σε αμνοερίφια κρίνεται ως οριακή, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και κτηνίατρος, Αλέκος Στεφανάκης. Για το αιγοπρόβειο γάλα τόνισε προ ημερών στην εφημερίδα μας πως, αν ο Κρητικός παραγωγός το πληρωθεί στο 1,30 ευρώ το πρόβειο και από 0,90 έως 1,10 ευρώ το αίγειο, απλά θα έχει καλύψει το κόστος παραγωγής, χωρίς να έχει κέρδος. Έτσι, η κατάσταση είναι πλέον πολύ δύσκολη για τις εταιρείες του γάλακτος και του τυριού, αλλά ο γνωστός επιστήμονας θεωρεί πως ετούτος ο χειμώνας θα είναι καθοριστικός, κάτι που θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις της Πολιτείας και των μηχανισμών της αγοράς.

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ