ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κτηνοτρόφοι Κρήτης: Δεν πρόκειται να δώσουμε τα ζώα μας για 6 και 7 ευρώ

Ενδεχομένως πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα χρειαστεί να βάλουν φέτος οι καταναλωτές προκειμένου να αγοράσουν αρνί και κατσικάκι για το πασχαλινό τραπέζι.

Την ίδια ώρα οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης αντιδρούν για υο”Καλάθι του Πάσχα” που αναμένεται να ανακοινωθεί καθώς μέσα σε αυτό θα ενταχθεί όπως φαίνεται το αρνί και το κατσίκι.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο Ράδιο Κρήτη ο πρόεδρος των επαγγελματιών κτηνοτρόφων νομού Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδακης, φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη καθώς έχει μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό το ζωικό κεφάλαιο.

Όπως εκτιμά, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει επάρκεια κρέατος μέσα στις γιορτές μπορεί όμως και η παραγωγή που θα υπάρχει μέχρι τότε να μην είναι αρκετή.

Οι εκτιμήσεις του κλάδου θέλουν την τιμή για το αρνάκι και το κατσικάκι φέτος να προσεγγίζει πάνω κάτω τα περσινά επίπεδα για τον καταναλωτή, αν και ακόμη είναι πολύ νωρίς για να κλείσουν τιμές, όπως σημειώνει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ηρακλείου, Βασίλης Δατσέρης.

Ο κ. Δατσέρης σημειώνει ότι αν το αρνάκι και το κατσικάκι, πάρουν μεγάλη αύξηση φέτος, ο καταναλωτής δεν θα αντέξει να το αγοράσει.

Κι όλα αυτά την ώρα που το κόστος για τους κτηνοτρόφους παραμένει γύρω στα 6 ευρώ ανά κιλό κρέατος όσον αφορά στο αρνάκι γάλακτος.

Όπως λένε ο μόνος πού θα βγει ζημιωμένος αν στο καλάθι του Πάσχα συμπεριληφθεί το αρνάκι και το κατσικάκι θα είναι ο παραγωγός.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων του Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης ο οποίος μιλώντας επίσης στο Ράδιο Κρήτη, δήλωσε πως βρισκόμαστε πολύ πιο κάτω σε σχέση με πέρσι σε ότι αφορά στην παραγωγή και εκτίμησε ότι η τιμή φέτος στην αγορά θα είναι στα ίδια επίπεδα με τα περσινά.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη αυτό που λένε όλοι οι συνάδελφοι του είναι ότι δεν πρόκειται να δώσουν αμνοεριφια για σφάξιμο με τιμή 6 και 7 ευρώ το κιλό. Ικανοποιητική τιμή για μας θα ήταν τα 9 με 9,5 ευρώ, λέει χαρακτηριστικά ο Γρύλος Παπαδάκης.

Οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης βρίσκονται σε στάση αναμονής και περιμένουν το επόμενο διάστημα να ξεκαθαρίσει η κατάσταση γύρω από την τιμή στο κρέας του αρνιού και του κατσικιού, κρέατα που παραδοσιακά πρωταγωνιστούν στο πασχαλινό τραπέζι.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ