ΚΡΗΤΗ

Κρήτης: Πάνω από 16.000 πολίτες στις λίστες αναμονής χειρουργείων των Νοσοκομείων (Πίνακες)

Την στιγμή που η συμφόρηση των νοσοκομείων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ιδίως στην Βόρεια Ελλάδα και την Αθήνα, αυξάνεται καθημερινά εξαιτίας των νοσηλειών κορωνοϊού, με υγειονομικούς να κάνουν λόγο για σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και οργάνωση, στην δύσκολη εξίσωση της Δημόσιας Υγείας έρχεται να προστεθεί η εγκύκλιος της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, για τον περιορισμό των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων.

Σύμφωνα με την επίμαχη εγκύκλιο, δόθηκαν οδηγίες προς τα νοσοκομεία για τον περιορισμό προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών από την έξαρση της πανδημίας κατά 80%, ανάλογα με τις συνθήκες ανά νοσοκομείο και με απόφαση του εκάστοτε διοικητή.

Υπενθυμίζεται πως ειδικά για τα νοσοκομεία της Κρήτης, οι Διοικήσεις ξεκινήσαν μια τιτάνια προσπάθεια, εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, για την εκκαθάριση της λίστας από διπλοεγγραφές ή χειρουργημένους ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία, είτε ασθενείς που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να χειρουργηθούν.

Οι λίστες αναμονής χειρουργείων στην Κρήτη

Αναλυτικά στοιχεία για τις λίστες αναμονής χειρουργείων στα νοσοκομεία της Κρήτης και την διάκριση ανά Κλινική.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, οι ασθενείς που περιμένουν την σειρά τους προκειμένου να χειρουργηθούν στην Κρήτη, την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, φτάνουν τους 16.669 συνολικά.

Ο συνολικός αριθμός των 16.669 ασθενών, κατανέμεται ως εξής στα νοσοκομεία της Κρήτης:

*ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΝΙΩΝ 3.377

*ΠΑΓΝΗ 7.538

*ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ 2.898

*ΡΕΘΥΜΝΟ 1.749

*ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 465

*ΣΗΤΕΙΑΣ 155

*ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ 487

Σε ποιες κλινικές καταγράφεται το μεγαλύτερο πρόβλημα

Οι μεγαλύτεροι χρόνοι αναμονής, με βάση τον αριθμό των ασθενών που αναμένουν την σειρά τους στις λίστες αναμονής, εντοπίζονται στις κλινικές της Χειρουργικής, Οφθαλμολογικής, Ορθοπεδικής και Ωτορινολαρυγγολογικής. Ο χρόνος αναμονής αυξάνεται για τα χειρουργεία στα οποία απαιτείται η παρουσία αναισθησιολόγου.

Ενδεικτικά στοιχεία, μόνο για την Χειρουργική Κλινική:

ΧΑΝΙΑ Α Χειρουργική 436, Β Χειρουργική 147

ΠΑΓΝΗ Γενική Χειρουργική 1.158

ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ Χειρουργική 618

ΡΕΘΥΜΝΟ Χειρουργική 534

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χειρουργική 242

ΣΗΤΕΙΑ Χειρουργική 85

#pgnewsΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ